ACTUALITATE 18 aprilie 2011

Miel scump și întârziat la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 793 vizualizări
Producătorii nu se grăbesc cu carnea de miel, iar cumpărătorii se plâng de prețuri Carnea de miel va apărea în Piața din Sfântu Gheorghe abia peste vreo două-trei zile, însă magazinele de carne și supermarketurile au început deja să comercializeze cea mai căutată carne din perioada Paștelui. Prețul cărnii de miel nu diferă foarte mult atunci când aceasta este vândută în magazine, astfel că doritorii pot cumpăra un kilogram de carne începând de la 22 de lei. Oamenii nu se înghesuie însă prea tare la

Producătorii nu se grăbesc cu carnea de miel, iar cumpărătorii se plâng de prețuri

Carnea de miel va apărea în Piața din Sfântu Gheorghe abia peste vreo două-trei zile, însă magazinele de carne și supermarketurile au început deja să comercializeze cea mai căutată carne din perioada Paștelui.

Prețul cărnii de miel nu diferă foarte mult atunci când aceasta este vândută în magazine, astfel că doritorii pot cumpăra un kilogram de carne începând de la 22 de lei. Oamenii nu se înghesuie însă prea tare la carnea din magazine și supermarketuri, preferând să aștepte momentul în care carnea de miel se va vinde pe piață, în speranța că aici prețul unui kilogram va fi mai scăzut.

Vânzătoarea unui magzin de carne din zona Pieței Centrale din Sfântu Gheorghe susține că deși carnea de miel a fost pusă în vânzare de două zile deja și chiar dacă nu s-ar putea spune că vânzările stagnează, acestea sunt mult mai slabe decât cele din anii trecuți. Mulți oameni vin și se uită la prețuri și spun apoi că mai așteaptă zilele de joi și vineri, când piețariii care vor veni s-ar putea să scadă prețul cărnii.

 

Producătorii locali preferă să vândă în Brașov

Potrivit administratorului Pieței Centrale din Sfântu Gheorghe, Iolanda Petraș, până acum și-au anunțat prezența în piață doar doi producători, rezervând câteva mese pentru vânzarea cărnii de miel în zilele care urmează. Pe de altă parte, există toate șansele ca producătorii permanenți de la boxele de carne ale Pieței să înceapă la rândul lor să comercializeze și ei carne de miel, deși până acum nu au făcut-o.

”Au mai existat și producători care au venit să se intereseze de prețul tarabelor, însă în afară de doi producători locali nimeni nu a spus ferm că va veni să vândă aici. Pentru că în acest an Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc deodată, astfel cererea fiind mai mare, mulți producători din județul nostru preferă să se ducă la piețele din Brașov cu marfa”, a explicat Iolanda Petraș.

Aceasta a mai arătat că pe lângă aceste cazuri există cele ale producătorilor mai mari de la care au achiziționat carne de miel unele magazine, astfel crescătorii de oi fiind scutiți de a mai sta în piață la vânzarea cărnii de miel.

În alte locuri din țără, unde mieii au apărut deja în piețe, ciobanii au găsit o metodă modernă de a-și vinde mieii, speriați fiind că ar putea rămâne cu carnea nevândută – au postat anunțuri pe internet, coborând foarte mult prețul pentru vânzările online și reușind astfel să vândă deja sute de animale. Carnea de miel se vinde deci mai ieftin pe Internet, iar clienții pot primi chiar la domiciliu mielul tăiat care, comandat astfel, costă între 12 și 16 lei kilogramul, conform ofertelor online.

 

Prețuri prea mari pentru masa tradițională de Paște

În ceea ce-i privește pe oameni, majoritatea se arată îngrijorați de prețul cărnii de miel despre care spun că este foarte ridicat, mai ales în condițiile în care nivelul de trai, comparativ cu cel din anii trecuți, e mult mai scăzut. În general, pentru că nici prețul nu e prea mic dar și pentru că nu toată lumea este adepta cărnii de miel, gospodinele caută alternative la aceasta, încercând s-o înlocuiască cu alte feluri de carne din care să poată prepara mâncăruri asemănătoare.

”La mine în familie sunt singura căreia îi place carnea de miel. Prin urmare, de fiecare Paști cumpăr un picior de miel, carnea o pun la macerat vreo două zile, cu vin și dafin și diverse condimente, după care o împănez cu usturoi și costiță, preparând o friptură delicioasă la cuptor. Nu toată lumea mănâncă însă carne de miel, de aceea restul preparatelor pentru masa de Paști sunt din alte cărnuri, dar friptura de miel țin să existe în casă, pentru că așa este tradiția”, ne-a spus Luminița.

O altă gospodină, Maria, pensionară de 53 de ani, spune cu regret că anul acesta nu va pune pe masa de Paști carne de miel, tocmai din cauza prețului prea ridicat. ”Mie și soțului meu ne place carnea de miel și în fiecare an am preparat câte ceva... anul acesta însă am renunțat la idee, pentru că 22-23 de lei kilogramul este foarte mult, iar pentru o friptură trebuie mai mult de un kilogram, fiind o carne care se strânge... Ca să o înlocuiesc, voi face drob din ficat de curcan și voi cumpăra carne de porc pentru friptură și sarmale. Asta e, așa se întâmplă când prețurile sunt uriașe și pensiile foarte mici”.

”Pentru masa de Paște nu ne trebuie doar carnea de miel, că mai trebuie și ouă roșii,  sărmăluțe, vin, cozonaci... deci costă. Dar ca și de Crăciun, nici acum nu avem încotro, trebuie să facem cumva să punem de toate pe masă. O să coste mult, dar tradiția e tradiție și ne-om descurca. Eu aștept să vină ciobanii cu carne de miel în piață, nu cumpăr de import de la supermarket”, spune la rândul său Doru, de 47 de ani.

De Paște, gospodinele pregătesc drob, friptură la cuptor, plăcinte cu carne, stufat și ciorbă, toate cu carne de miel, aceste preparate reprezentând cele ce nu trebuie să lipsească de pe o masă tradițională de Paște.

În ceea ce privește ouăle, de Paște sunt preferate cele de casă, iar în mod surprinzător, în Piață puteți găsi zilele acestea ouă de casă la 50 de bani bucata; prețul acestora a scăzut acum, în apropierea sărbătorilor, săptămâna trecută țăranii vânzând un ou de casă cu 70- 80 de bani bucata.

 

30.000 de miei sacrificati de Paște în județul nostru

Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, în județul nostru se vor tăia în această perioadă aproximativ 30.000 de miei, un număr suficient pentru a acoperi necesarul.

Potrivit DSVSA, în județ există în prezent 140.000 de oi-mame și cel puțin 100.000 de miei, din care jumătate sunt berbecuți. Producătorii și ciobanii sacrifică de obicei berbecuții, astfel că, teoretic, ar exista în prezent 50.000 de miei destinați sacrificării. Pentru că și toamna aduce un val de sacrificare însă, se estimează că numărul mieilor care vor fi tăiați zilele acestea pentru Paști este de 30.000.

Directorul DSVSA, Siko Barabasi Sandor, a declarat că au fost autorizate șase locuri pentru sacrificarea mieilor.

”Pentru consumul familial este permisă sacrificarea tradițională, fără crotalii, însă atunci când vorbim despre consumul public, este necesară analiza cărnii, ștampilarea și predarea crotaliilor de la miei, astfel încât numărul unic al acestora să fie scos apoi, prin medicii veterinari, din evidența națională”, a explicat Siko.

În ceea ce privește prețurile care vor fi practicate de către producătorii autohtoni, Siko Barabasi a arătat că din discuțiile cu aceștia a reieșit că un kilogram de miel viu se va vinde cu 11 lei, în vreme ce un kilogram de carne va fi vândut între 22 și 23 de lei.

Siko Barabasi a atras atenția că este de evitat cumpărarea cărnii de miel din locuri neautorizate sau de la vânzătorii ”în tranzit”, deoarece fără existența unor acte nu se poate ști dacă acea carne chiar este de miel. În plus, nu sunt de ignorat nici pericolele sanitare - bolile parazitare și bolile infecțioase.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
ion, 20 aprilie 2011
Poate ca preturile nu sunt asa de mari pentru producatori caci este multa munca sa cresti un animal insa veniturile oamenilor sunt foarte mici. Chiar si in conditiile date cred ca producatorul citeste integral
Marian, 20 aprilie 2011
cetateanul asta e un analfabet consumator de carne de caine.cetatene,chiar ar fi cazul sa plangi de prost ce esti.geo are dreptate choar daca scrie cu majuscule.
vasile, 20 aprilie 2011
alt cetatean@.....verbul "roagate" se scrie despartit si anume...roaga-te vorbesti numai ineptii...carnea de caine se deosebeste de cea de oaie si nu se poate manca,cainele apartine speciei canide si citeste integral
geo, 20 aprilie 2011
cetatene,parerea ta e ca in afara de primele randuri celelalte au legatuta cu articolul?vii cu dumneseu si cu toata porcaria din biblie sa te afli in treaba.
un cetatean, 20 aprilie 2011
geo,esti destept ca noaptea,ai sa ramai o saracie care stie doar sa comenteze,scrii cu majuscule ca sa iesi in evidenta,probabil cand vorbesti tipi,ca nu te baga nimeni in seama,si ca sa fii bucuros citeste integral
geo, 19 aprilie 2011
CETATENE,DACA PROSTIA AR DUREA,AI PLANGE TOATA ZIUA.TII UN DISCURS CARE NU ARE NICIO LEGATURA CU ARTICILUL.POFTA MARE LA CAINI CETATENE.
Primar_la_Hetea, 19 aprilie 2011
Paste fericit si tie cetatene, si Dumnezeu sa te lumineze :-)
un cetatean, 19 aprilie 2011
De ce de Paste,nu mai vezi un caine vagabond pe strada.Apropo,daca e cineva curios sau se indoieste ii propun sa observe zilele astea cum ca printr-o minune dispar cainii de pe strazii.Pofta buna,si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.