ACTUALITATE 19 noiembrie 2010

Microfermă la standarde europene în Întorsura Buzăului

de Andreea Dabija Kelemen | 1490 vizualizări
La ferma lui Constantin Cornel Vlad (Titi Vlad) văcuţele stau în cele mai bune condiţii, dau lapte de calitate şi acultă permanent, relaxate, muzică clasică la radioul din staul. Fermierul, de profesie tehnician veterinar, a pus bazele fermei în 1996, după aceea urmând numeroase transformări şi ajungând în urmă cu doi ani la forma de intreprindere individuală. Titi Vlad are 55 de ani şi a accesat de-a lungul existenţei

La ferma lui Constantin Cornel Vlad (Titi Vlad) văcuţele stau în cele mai bune condiţii, dau lapte de calitate şi acultă permanent, relaxate, muzică clasică la radioul din staul.

Fermierul, de profesie tehnician veterinar, a pus bazele fermei în 1996, după aceea urmând numeroase transformări şi ajungând în urmă cu doi ani la forma de intreprindere individuală. Titi Vlad are 55 de ani şi a accesat de-a lungul existenţei microfermei fonduri europene pentru dezvoltarea acesteia. Cu cel mai recent proiect a accesat măsura 141 - Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă, prin care se acordă sprijin public nerambursabil în valoare de 1.500 de Euro/an/fermă pentru o perioadă de cinci ani. Obiectivul general al acestei măsuri este creşterea competitivității exploatațiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziție . Proiectul a fost aprobat şi a achiziţionat o linie de muls modernă pentru colectarea laptelui la conductă.

În adăpostul de 500 mp stau 19 vaci cu lapte, două juninci gestante şi şase văcuţe de înlocuire, având toate cuşete standard de dormit; aşternutul e compus din rumeguş şi paie, urmând ca în cel mai scurt timp să fie schimbat cu paturi de nisip, mult mai avantajoase şi mai benefice pentru bovine. Rasele sunt din cele mai bune, majoritatea fiind bălţate româneşti, mai sunt două exemplare de bălţate alb cu negru, un exemplar Holstein alb cu negru şi altul combinaţie între Fleckvieh German şi Red Holstein. Văcuţele merg din adăpost direct în sala de aşteptare, apoi la muls, după care revin în adăpost unde mănâncă, beneficiind de un circuit optimizat foarte bine gândit.

Laptele de cea mai bună calitate este recoltat zilnic – în medie 15-20 litri pe cap de animal, în perioadele bune ajungând chiar la peste 30 de litri. Toate bovinele sunt verificate de specialiştii răspunzători de controlul oficial al producţiei de la APIA, aceştia venind în fermă la fiecare 45 de zile pentru a asista la muls şi a lua probe de lapte pentru fiecare animal, întocmind o fişă referitoare la calitatea laptelui, proteine, grăsimi.

Profit investit în utilaje

Titi Vlad spune că tot ce a câştigat până acum a investit în utilaje precum răcitorul de lapte, sistemul de adăpare, tractoare, cultivator, remorcă mecanică, motocositoare, în proporţie de 90% deţinând tot necesarul pentru fermă. În ceea ce priveşte baza furajeră, doar o mică parte e achiziţionată - cerealele, borhotul de bere, restul fiind cultivate de fermier - diferite tipuri de fân şi siloz de porumb.

Dozator de lapte modern în Întorsura Buzăului

Fermierul Titi Vlad a instalat în oraş un dozator modern de lapte care corespunde normelor europene. Rezervorul acestuia foarte mare - 250 litri de lapte, este alimentat zilnic cu doar 50-75 litri. În fiecare dimineaţă se face alimentarea cu lapte proaspăt, iar întorsurenii cumpără în medie 40-50 litri, iar restul laptelui din fermă este dat spre procesare unei fabrici de lapte de la Sărămaş.

Pe viitor, fermierul doreşte să se extindă şi să ajungă la 25 de vaci cu lapte, să mai achiziţioneze alte dozatoare de lapte în Braşov şi chiar în Bucureşti.

„În persepctivă caut să ajung la un alt nivel, unde pot face produsul meu, cu aparatele mele, la cea mai înaltă calitate, însă momentan aşteptăm, căci avem ceva probleme mai importante de rezolvat, pentru că Statul întârzie cu toate plăţile pentru spijinul fermierilor, anul ăsta fiind foarte greu, pentru că s-a consumat mult din fonduri, situaţia e aşa în toată ţara, din toamnă trebuia să vină ajutorul financiar, acum aşteptăm şi plătim din buzunarele noastre, asta duce şi la lipsa profitului, asta e România noastră!“ spune fermierul Titi Vlad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
elena radu, 10 noiembrie 2011
Felicitari !Continuati la fel si pe viitor.
Eu, 20 noiembrie 2010
da, nivel european cand isi va muta ferma din centrul satului, nu cred ca in EU va gasi fermele de nivel european in curte si mirosul compostului nu trece strada la vecini, iar vacile nu au acces cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.