ACTUALITATE 25 ianuarie 2015

Mica Unire sărbătorită cu un tricolor de 150 de metri la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Székely Emőke | 184 vizualizări

În jur de 500 de persoane au participat sâmbătă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române la Sfântu Gheorghe. O parte dintre ei au purtat un tricolor lung de 150 de metri pe mai multe bulevarde din oraș în ceea ce organizatorii au numit Marșul Unirii. Tradiționalul ceremonial militar și religios a avut loc în Piața Mihai Viteazul.

Marșul Unirii a pornit de la biserica Buna Vestire de lângă Jandarmerie, apoi a străbătut orașul până în Piața Mihai Viteazul, unde a avut loc un spectacol folcloric, urmat de primirea persoanelor oficiale și prezentarea onorului militar. După slujba religioasă și discursul prefectului Sebastian Cucu, reprezentanții diferitelor instituții au depus coroane de flori, iar evenimentele s-au încheiat cu Hora Unirii.

În discursul său, prefectul Sebastian Cucu a vorbit despre istoria și semnificația zilei de 24 Ianuarie. „Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul principatelor unite a domnitorului Carol I au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Sămânța sădită în urmă cu un secol și jumătate de Cuza, Kogălniceanu și toți ceilalți a rodit mereu de atunci, iar România anului 2015, stat democrat, respectat în lume și Europa, membru NATO și UE, nu trebuie să uite niciodată strădania, curajul și sacrificiul tuturor acestor adevărați patrioți. Modernizarea societății, consolidarea statului de drept, păstrarea unității și identității naționale sunt procese complexe și continue, și totodată obligatorii pentru orice națiune a lumii moderne” – a spus prefectul Sebastian Cucu.

Ideea organizării Marşului Unirii şi plimbării drapelului tricolor uriaş îi aparţine lui Cosmin, liceanul din Sfântu Gheorghe care s-a fotografiat anul trecut cu tricolorul românesc în centrul orașului Sfântu Gheorghe, unde se desfăşurau manifestările de 15 Martie, dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Veritas, 27 ianuarie 2015
Foarte bine ca au sarbatorit... si ac au arborat steaguri... secuii fac aceeasi lucru intr-o regiune care in 1859 exista deja, a caror locuitori majoritari erau secui si atunci, cum si azi. Din citeste integral
Vasilescu, 26 ianuarie 2015
Da...voi sunteti romani...
Ina, 26 ianuarie 2015
Pentru necunoscatori si pentru cei care se fac ca nu inteleg in frunte cu nea Arpi,legatura e simpla;noi suntem romani;
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.