Maşini agricole pentru Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni
În data de 20 iulie, pe drumul dintre Ilieni și Chichiș a avut loc predarea presei de balotat și mașinii de foliat baloţi, finanţate de Asociaţia AgroSIC. Maşinile agricole care au devenit proprietatea Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ilieni au fost încercate pe loc.
Exprimându-şi bucuria faţă de această realizare, Orbán Miklós, directorul Asociaţiei AgroSIC, a spus că aceasta este rezultatul unei bune colaborări. Valoarea totală a investiţiei este de unsprezece mii de euro, din care o mie de euro provin de la administraţia publică locală din Ilieni, iar partea mai mare a sumei a fost asigurată de Asociaţia AgroSIC. Potrivit directorului, printre planurile asociaţiei se numără achiziţionarea unei maşini de însilozat pentru comuna Băţani, unei instalaţii de uscat porumb pentru comuna Cernat, iar la Malnaş doresc să realizeze un obiectiv economic pentru prelucrarea produselor tradiţionale.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a salutat această realizare, spunând că: „În sfârşit, am ajuns într-o perioadă când, în ciuda crizei, se poate porni o inițiativă, deoarece în ultimii douăzeci de ani în sectorul agricol întotdeauna am avut ceva de apărat: a fost necesar să ne protejăm interesele, să luptăm pentru revendicarea terenurilor şi a pădurilor. După aceea a trebuit să protejăm terenurile, să nu vină cei din judeţele limitrofe şi să le cumpere de la localnici, a trebuit să îi protejăm împotriva speculanţilor, să le protejăm interesele şi, în mai multe cazuri, nu ne-a mai rămas nici energie destulă şi nici timp pentru pornirea vreunei iniţiative.” El a mai adăugat că, prin Asociaţia AgroSIC, înfiinţată de curând, vor să recupereze tocmai aceste pierderi, aducând drept exemple în acest sens activităţile organizate ca: simpozioanele pentru agricultori, expoziţiile de animale, respectiv cursurile pentru prepararea brânzeturilor. Potrivit preşedintelui CJ, maşinile agricole predate asociaţiei locale sunt importante şi pentru că, dincolo de faptul că sunt pentru utilizare comună, acestea vor încerca şi forţa comunităţii. „În sectorul agricol este importantă colaborarea şi folosirea posibilităţilor de progres, deoarece marea majoritatea a locuitorilor din Ţinutul Secuiesc trăieşte în zonă rurală, dar şi locuitorii oraşelor au interese în sectorul agricol” – a spus Tamás Sándor, arătând că cele mai mari terenuri agricole cultivate se află în judeţele secuieşti şi că regiunea se află printre primii în privinţa utilizării raţionale a subvenţiilor de stat şi europene. În judeţul Covasna, anul trecut, doar pentru terenurile agricole valoarea subvenţiilor a depăşit 42 milioane de auro.
Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei AgroSIC, a precizat că, de fapt, această investiţie care ajută agricultorii să cultive într-un mod mai eficient, este un rezultat al muncii depuse până acum. Cu acest exemplu doresc să stimuleze şi celelalte 56 de asociaţii similare din judeţ.
Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Covasna, a vorbit agricultorilor prezenţi despre prelucrarea simplă şi rapidă a furajelor de bază, iar Fodor Imre, primarul comunei Ilieni a subliniat importanţa asociaţiei locale în viaţa comunităţii, asigurând asociaţia de tot sprijinul său.
Benkő Árpád, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ilieni, a fost cel care a preluat maşinile agricole, cu promisiunea că acestea vor fi puse în funcţiune în primele zile a săptămânii viitoare. În opinia sa, agricultorii locali au mare nevoie de presa de balotat și mașina de foliat baloţi, pentru că furajul semiuscat, prelucrat cu ajutorul acestor maşini, va asigura un randament ridicat de lapte. Potrivit lui Benkő Árpád, deocamdată vor beneficia de aceste maşini douăzeci de agricultori. Pentru exploatarea maşinilor asociaţia va angaja în viitor un specialist şi vor să completeze parcul de maşini cu încă un tractor.