ACTUALITATE 15 mai 2014

Maşină avariată de un cal lăsat liber

de Székely Emőke | 546 vizualizări

Poliția locală va porni la prins animale cu forțele Jandarmeriei

În ultima perioadă s-au înmulțit cazurile în care localnicii din Sfântu Gheorghe sunt deranjați de caii lăsați liberi prin oraș. După ce Primăria a interzis circulația căruțelor în oraș, proprietarii au schimbat tactica și folosesc caii ca mijloace de transport. Problema e că animalele sunt lăsate să circule nestingherite prin oraș și provoacă pagube.

Mașină lovită

O femeie din Sfântu Gheorghe ne-a povestit cum s-a trezit practic cu calul în mașină. Totul s-a întâmplat pe strada Dealului, o zonă de blocuri, locuită din oraș. „Am parcat mașina în fața blocului, la fel ca în fiecare zi. Dintr-odată am auzit un cal care venea în galop spre mine și a intrat direct în mașină. Mi-a spart luneta, iar eu m-am speriat. Am sunat la 112, mi s-a spus să merg la Poliție, unde… surpriză. Agentul nici măcar nu mi-a luat o declarație, nu a întocmit proces verbal, m-a întrebat doar dacă am CASCO. Fiind vorba de mașină de serviciu am avut asigurare CASCO, după care mi-a urat o seară plăcută” – povestește femeia. Desigur, ea se gândește că din fericire nimeni nu a fost rănit, însă afirmă cu tărie că animalele nu au ce căuta pe străzile orașului.

Asiguratorul poate cere cercetări

Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, ne-a spus că în asemenea cazuri păgubitul are două opțiuni: fie le cere polițiștilor să ancheteze cazul, fie prezintă cazul direct firmei de asigurare, și atunci Poliția nu mai are nicio tangență. „Potrivit legii asigurărilor, în asemenea cazuri dacă proprietarul mașinii are asigurare CASCO și se prezintă direct la firma de asigurări, atunci Poliția nu mai trebuie să întocmească niciun fel de act. Este oarecum asemănător cu înțelegerea amiabilă. În schimb firma de asigurări poate cere cercetarea cazului și găsirea vinovaților pentru a-și recupera banii, și atunci polițiștii fac demersuri pentru a-l găsi pe proprietarul animalului și a-l trage la răspundere” – spune Nicoleta Marin. Aceasta a mai precizat că la IPJ Covasna nu au mai fost semnalate asemenea cazuri, acesta fiind unul izolat.

Oameni nemulțumiți

Se pare că din nou căruțașii și „cavalerii” călare sunt cu un pas înaintea autorităților, lucru observat și de viceprimarul Tischler Ferenc. Acesta ne-a spus că odată ce au interzis circulația căruțelor în oraș, locuitorii orașului care au cai și căruțe s-au adaptat. „Mai nou își lasă căruțele în afara orașului și circulă călare. Problema e că mai intră pe ici pe colo, iar caii sunt lăsați de izbeliște, și astfel apar probleme. Vom fi mai atenți în perioada următoare la acest aspect și încercăm să remediem situația” – ne-a declarat Tischler.

Nu este o problemă nouă

Faptul că animalele, mai ales caii, se plimbă pe străzile orașului nu este o problemă apărută brusc peste noapte. În urmă cu câteva zile v-am prezentat un caz în care unor copii le-a fost practic teamă să meargă pe stradă pentru că acolo erau doi cai care pășteau nestingheriți printre mașinile parcate în fața caselor. Atunci am sesizat problema celor de la Poliția Locală, care au venit la fața locului și au alungat animalele cu pietre. Șeful Poliției Locale, Hadnagy István, spunea că vor remedia problema, însă este nevoie de mai multe forțe pentru a putea lua animalele.

Acțiune cu jandarmi

Hadnagy a spus joi că săptămâna aceasta vor organiza o acțiune de prindere a cailor, în care însă vor solicita și ajutorul Jandarmeriei. „Cunoaștem problema și ne ia mare parte din program să alungăm caii din zonele locuite. Dimineața când colegii mei intră în tură își încep ziua cu o deplasare pe strada Borviz sau alte străzi unde obișnuiesc să fie cai și îi alungă. Desigur că ne-am dori și noi să rezolvăm această problemă pentru că am putea face lucruri mai inteligente decât să fugărim caii. Trebuie știut însă că luarea cailor nu este o operațiune simplă. De regulă proprietarii reacționează violent și în grup, așadar avem nevoie de ajutorul Jandarmeriei pentru a lua caii. Săptămâna aceasta însă vom organiza o asemenea acțiune” – ne-a declarat Hadnagy. Acesta a precizat că animalele prinse vor fi duse la un medic veterinar care le va consulta, iar proprietarii vor avea la dispoziție două zile pentru a-și revendica animalele. Aceștia trebuie însă să plătească o amendă în valoare de 1.000 de lei și să dovedească cu acte că sunt proprietari. În caz contrar caii ajung la abator.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.