Marş de Ziua Libertății Secuiești la Sfântu Gheorghe [FOTO]
Potrivit organizatorilor, în jur de 2.000 de persoane au participat marți după masa la un miting organizat cu ocazia Zilei Libertății Secuiești la Sfântu Gheorghe. Aceștia s-au adunat la statuia „Turul” din oraș, după care au mărșăluit până la Prefectura Covasna, unde au vrut să înmâneze prefectului Sebastian Cucu o petiție destinată Guvernului și Parlamentului României, însă prefectul nu mai era la serviciu la acea oră.
Evenimentele de la Sfântu Gheorghe au început la statuia „Turul”, unde președintele Consiliului Național Secuiesc, Gazda Zoltán, a ținut o alocuțiune prin care a solicitat autonomia Ținutului Secuiesc, iar preoți de la bisericile istorice maghiare au ținut slujbe. De asemenea, cei prezenți au cântat imnul Ungariei și cel secuiesc, și au purtat steaguri ale Ungariei și steaguri secuiești. După ce evenimentul de la statuia „Turul” s-a terminat, participanții au pornit spre Prefectura Covasna, scandând pe drum „Autonomie”, „piară Trianonul”, „suntem acasă” sau „Ținutul Secuiesc nu este România”.
Spiritele s-au încins când reprezentanții Consiliului Național Secuiesc au vrut să îi înmâneze prefectului Sebastian Cucu petiția prin care solicită autonomia Ținutului Secuiesc, însă jandarmii nu i-au lăsat să intre în Prefectură. Mulțimea a huiduit, iar până la urmă portarul Prefecturii a primit petiția în cauză.
„Această zi este destinată nu numai comemorării eroilor martiri secui, ci şi revendicărilor privind viitorul ţinutului secuiesc, respectiv pentru respectarea drepturilor noastre fundamentale. Reorganizarea administrativ-teritorială planificată de Guvern ne cauzează nelinişte profundă în continuare: înglobarea ţinutului secuiesc împreună cu alte teritorii într-o regiune administrativă este în contradicţie cu voinţa comunităţii. Am afirmat de mai multe ori: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu aduce atingere intereselor cetăţenilor de naţionalitate română din Ţinutul Secuiesc şi nu contravine constituţiei ţării. Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Asta se realizează în numele şi în interesul tuturor colectivităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriul Ţinutului Secuiesc” – scrie în petiția înaintată Guvernului și Parlamentului.
Evenimente similare au avut loc și în alte localități din județele Covasna, Harghita și Mureș, cele de la Sfântu Gheorghe s-au desfășurat fără incidente. Consiliul Național Secuiesc a declarat acum doi ani ziua de 10 martie drept Ziua Libertăţii Secuieşti. În această zi a anului 1854 au fost executaţi de autorităţile habsburgice trei lideri ai mişcării de independenţă a secuilor.