ACTUALITATE 9 decembrie 2010

Mămicile din Sfântu Gheorghe s-au solidarizat cu protestele din ţară

de Monica Vrânceanu | 374 vizualizări
În jur de o sută de mămici şi viitoare mămici au protestat ieri în faţa Prefecturii Covasna împotriva deciziei Guvernului de a reduce, începând cu 1 ianuarie 2011, concediul maternal plătit la un an faţă de doi cât era până acum. Mămicile au luat decizia de a protesta în semn de solidaritate cu femeile care vor deveni mămici după 1 ianuarie, reducerea concediului şi inclusiv a duratei indemnizaţiei fiind clar o discriminare

În jur de o sută de mămici şi viitoare mămici au protestat ieri în faţa Prefecturii Covasna împotriva deciziei Guvernului de a reduce, începând cu 1 ianuarie 2011, concediul maternal plătit la un an faţă de doi cât era până acum. Mămicile au luat decizia de a protesta în semn de solidaritate cu femeile care vor deveni mămici după 1 ianuarie, reducerea concediului şi inclusiv a duratei indemnizaţiei fiind clar o discriminare a acestora. Multe dintre mămici au venit la protest cu cărucioarele sau cu cei mici în braţe, deoarece acestea nu au avut cu cine să-şi lase copiii.

În protest s-a arătat că măsura Guvernului este aberantă, mai ales că este luată în preajma Sărbătorilor care marchează naşterea lui Iisus, fiecare om fiind născut de o mamă, inclusiv cei care au adoptat această lege.

„Am venit la acest protest pentru a fi alături de protestatarii din Bucureşti, Cluj Napoca, Miercurea Ciuc, Satu Mare şi marile oraşe ale ţării. Fiind mai mulţi vrem să facem un apel la Guvern - că suntem nemulţumiţi de reducerile indemnizaţiei de creştere a copilului şi sperăm că vor lua alte decizii, care vor fi în beneficiul ma melor şi copiilor în viitor, deoarece ar trebui să-şi aducă amin te că la rândul lor au fost şi ei cândva copii şi au şi ei mame”, a declarat Torok Eniko, una dintre mămicile prezente la protest.

Un tătic venit la protest cu ambii copii, Uto Gustav, a calificat gestul Guvernului de a reduce concediul maternal şi implicit durata indemnizaţiei ca fiind „un genocid împotriva poporului român şi minorităţilor din această ţară“, arătând că prin noile prevederi clasa politică loveşte direct în creşterea populaţiei.

Mămicile au protestat paşnic în faţa Prefecturii timp de aproape o oră, înmânându-i apoi o petiţie prefectului prin care au subliniat faptul că orice copil are nevoie de prezenţa mamei în primii ani de viaţă. În plus, mămicile au mai arătat că la singura creşă existentă în Sfântu Gheorghe sunt doar 25 de locuri, mult sub necesar, ceea ce înseamnă că întoarcerea la lucru a mamelor de bebeluşi ar impune automat cheltuieli în plus prin angajarea unei bone.

Două variante pentru concediu maternal: 2 ani - plafonare la 1.200 lei, 1 an - plafonare 3.400 lei

Guvernul a hotărât aseară: părinţii vor fi cei care vor alege cât vor sta acasă cu copiii. Cine vrea să stea acasă doi ani cu copilul va primi până la 1.200 de lei pe lună. În schimb, cine vrea să stea doar un an va primi 75% din venitul pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Guvernul propune două tipuri de concediu maternal. La primul, concediu de un an, cuantunmul indemnizaţiei cuprins între 600 şi 3.400 de lei. Al doilea tip, concediu de doi ani, cu indemnizaţie maxină de 1.200 de lei.

Varianta 1

Durata concediului maternal: 1 an; Valoarea indemnizaţiei: 75% din veniturile pe ultimele 12 luni, minim 600 lei - maxim 3.400 lei Alte beneficii: posibilitate ca părintele să ia concediu fără plată până când copilul împlineşte vârsta de 24 de luni sau primă de reîntoarcere la locul de muncă în valoare de 500 de lei lunar dacă se întoarce la muncă până când copilul împlineşte 12 luni

Varianta 2

Durata concediului maternal: 2 ani; Valoarea indemnizaţiei: minim 600 lei - maxim 1.200 lei; Fără primă de reîntoarcere la locul de muncă. Premierul a mai spus că părinţii pot alege doar un pachet dintre cele două, fără posibilitate de combinare a celor două variante. Pentru beneficiarii în plată, situaţia rămâne neschimbată, a completat premierul. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat faptul că mamele care vor naşte până la data de 31 decembrie vor merge pe varianta actuală, adică 2 ani cu plafon minim 600 de lei - maxim de 3,400 lei. Din estimările Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru prima variantă de concediu maternal, iar restul pentru a doua variantă.

Ioan Botiş a spus că potrivit datelor pe care le deţine, peste 86.000 de oameni vor beneficia de indemnizaţia minimă de 600 de lei, circa 3.500 de persoane vor beneficia de indemnizatia de 3.400 de lei, iar peste 44.000 de persoane vor beneficia de indemnizaţia cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.