Mai puţine paturi în spitale
Peste o sută de paturi din cele patru spitale de interes judeţean au fost reduse începând cu data de 1 iulie
Spitalele de interes județean din Covasna vor avea în următoarea perioadă cu peste o sută de paturi mai puțin, în urma reducerii impusă de Ministerul Sănătății.
Potrivit directoarei Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județ, Deme Judit, în total la cele patru unități medicale - Spitalul Județean, Spitalul Municipal Tg.Secuiesc, Spitalul Orășenesc Covasna și Spitalul din Baraolt – vor fi reduse peste o sută de paturi, dar acest lucru nu va atrage după sine disponibilizarea vreunui angajat și nici nu va afecta calitatea actului medical, a subliniat aceasta.
Astfel, la Spitalul Județean de Urgență "Dr. Fogolyan Kristof", de la 1 iulie dintr-un total de 719 paturi s-au redus 78, dar mai există însă 35 de paturi de zi și alte 25 pentru însoțiri.
Paturile au fost reduse în principal de la secții ca cea de TBC – spre nemulțumirea conducerii secției care susține că numărul bolnavilor ar fi în creștere și reducerea paturilor ar fi nefastă pentru tebeciști -, Pediatrie sau Boli Infecțioase, aceasta din urmă cu compartimente pentru copii. La Târgu-Secuiesc, Spitalul va rămâne cu 250 de paturi, după reducerea de zece, iar la Covasna și Baraolt se taie câte opt paturi, acestea rămânând cu câte 75 respectiv 74.
În ceea ce privește secția de TBC, șefa DSP a arătat că în urma reducerii se va ajunge la 25 de paturi, dintre care zece pentru pneumoftiziologie. Deme Judit a declarat că numărul cazurilor de TBC este în descreștere la noi în județ și reducerea nu a fost făcută haotic, ci pe statistici reale, care arată că reducerea paturilor a fost tot mai scăzută de la an la an.
Astfel, directoarea DSP a prezentat statistica Institutului Național de Statistică potrivit căreia în anul 2007 în Covasna au fost înregistrate 95 de cazuri, în 2008 82 de cazuri, iar în 2009 în jur de 80, apreciind că numărul este foarte mic.
„Nimeni nu acceptă reducerea de paturi și uneori tratează secția ca pe secția privată, ceea ce nu este corect”, a precizat lidera DSP. Potrivit acesteia, reducerea numărului de paturi nu va afecta calitatea sau serviciile medicale și pacientul, iar pentru TBC paturile au fost ocupate în general la jumătate.
Ana Sidon
Sursa foto: spitalulconstanta.ro