Mai puține cereri pentru ajutorul de încălzire decât anul trecut
Pentru încălzirea cu gaz, dar și pentru cea cu lemne, familiile cu venituri mici beneficiază de subvenții. Ajutorul este însemnat în multe cazuri, dar nu toată lumea se încadrează în condițiile legale. Anii trecuţi aceste condiții au devenit mai aspre, lucru ce a dus la o scădere a numărului de cereri, această tendință de scădere continuând și anul acesta.
În jur de 3.000 de cereri la Sfântu Gheorghe
În opinia șefului Direcției de Asistență Comunitară din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Tankó Vilmos, numărul cererilor de anul acesta va fi în jurul a 3.000, aproape la fel ca anul trecut. „Cele mai multe solicitări sunt pentru ajutoarele de încălzire cu gaz. Poate va fi o scădere a numărului de solicitări, dar aceasta va fi minimală din cauza înăspririi condițiilor de acordare a ajutorului. Dacă venitul pe cap de membru al familiei depășește suma de 650 de lei, familia nu mai primește subvenția” – afirmă Tanko. În cele mai multe cazuri în care anul acesta familiile nu vor mai beneficia de acest ajutor, membrii au salariul mai mare decât anul trecut, așadar nu se încadrează în baremul stabilit de lege. În Sfântu Gheorghe s-au găsit nereguli la 1% dintre familiile care au solicitat ajutor de încălzire anul trecut, aceste familii trebuind să returneze suma subvenției primite.
Scădere la Întorsura Buzăului
La Întorsura Buzăului până acum au fost depuse 76 de cereri pentru încălzirea cu lemne și în jur de 25 pentru încălzirea cu gaz. Șefa Direcției de Administrației Publică din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului, Ana Chelemen, ne-a declarat că până acum cifrele sunt în scădere față de anul trecut. „Au fost mai multe cazuri în care familiile nu s-au mai încadrat în condițiile impuse de lege, așadar anul acesta nu vor mai primi subvenție. Pentru a evita neplăcerile, le explicăm oamenilor foarte clar ce au de făcut și care sunt condițiile de acordare a ajutorului de încălzire. Le spunem și faptul că în cazul în care mint, vor pierde subvenția, ceea ce nu este de dorit” – ne-a explicat Ana Chelemen. Ea ne-a mai spus că anul trecut au avut un singur caz cu probleme, descoperind că un solicitant al ajutorului avea un imobil pe care nu l-a declarat.
Locuitori „uituci” la Târgu Secuiesc
Anul trecut la Primăria Târgu Secuiesc au fost înregistrate aproape 1.300 de cereri pentru ajutorul de încălzire, însă anul acesta scăderea este semnificativă. Șeful Biroului de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Târgu Secuiesc, Mátyus Kálmán, spune că deocamdată au înregistrat 714 cereri pentru ajutor de încălzire cu gaz și 132 pentru încălzire cu lemne. În orașul breslelor anul trecut au fost mai multe cazuri de abateri de la lege, mai mulți cetățeni „au uitat” să aducă la cunoștința Primăriei faptul că li s-a mărit salariul și astfel nu se mai încadrează în baremul stabilit de lege.
Mai puțini solicitanți la Covasna și Baraolt
În staţiunea Covasna, media de cereri depuse anii trecuţi este de 800, număr ce cu greu va fi atins și anul acesta având în vedere faptul că până acum 307 familii au cerut subvenție pentru încălzire cu gaz și aproape 200 pentru încălzire cu lemne. „În ultimele zile de depunere a cererilor acest număr probabil că va crește, dar nu semnificativ” – este de părere reprezentanta Primăriei Covasna, Bartha Mónika.
Același lucru se întâmplă și la Baraolt, unde media ultimilor ani a fost de 900 de cereri, pe când acum sunt înregistrate 260 de cereri pentru încălzirea cu gaz și 230 pentru cea de lemne. Anul trecut la Baraolt s-au înregistrat 4 cazuri în care beneficiarilor acestor ajutoare li s-a cerut să returneze valoarea subvențiilor acordate.
Termen până pe 20 noiembrie
Birourile sociale din cadrul Primăriilor mai primesc cererile pentru ajutoarele de încălzire până pe 20 noiembrie. Funcționarii se așteaptă să primească solicitări chiar și în ultima zi, însă spun că acestea nu vor cântări prea mult în balanța actuală. Concluzia este că după ce anul trecut numărul solicitărilor a scăzut din cauza înăspririi condițiilor, tendința de scădere se menține. Salariile cetățenilor au mai crescut, iar cei care poate se gândeau la vreo șmecherie, acum se gândesc de două ori, știind că alții au fost depistați cu ilegalități. Subvențiile pentru căldură se acordă acelor familii în care venitul pe persoană nu depășește 650 lei, iar familia nu deține mai multe imobile, terenuri, sume substanțiale în bancă sau mașini mai performante de 1600 cmc.