ACTUALITATE 13 august 2013

Mai mulți șomeri pe timpul verii

de Monica Vrânceanu | 452 vizualizări

Rata şomajului a crescut în luna iulie în Covasna la 7,34%

Rata șomajului covăsnean a crecut la finele lunii iulie la 7,34 de la 6,67 cât era în iunie, iar acest lucru a fost cauzat în primul rând de numărul mare de absolvenți care au intrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Astfel, 1.048 de absolvenți au „îngroșat” rândurile șomerilor în această vară, însă situația nu este una definitivă, deoarece în vreme ce unii își vor găsi, cel mai probabil, locuri de muncă, alții se vor duce la școală din toamnă.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că numărul șomerilor covăsneni este de 6.574 în prezent, iar în vreme ce 1.442 sunt indemnizați, cei mai mulți, adică 5.132, sunt neindemnizați, astfel că nu au practic nicio sursă de venit. Cei mai mulți șomeri neindemnizați sunt în Sfântu Gheorghe, aproape 2.000, pe locul al doilea este Baraoltul, cu 1.251 de șomeri neindemnizați, numărul fiind permanent în creștere.  Târgu Secuiesc are 943 de șomeri neindemnizați, Covasna 685 iar Întorsura Buzăului alți 300.

Chestiunea și mai dură este că 4.226 dintre șomerii covăsneni sunt în mediul rural față de 2.358 în mediul urban și este evident că cei din mediul rural au mult mai puține șanse de a-și găsi un loc de muncă”, a punctat Kelemen Tibor.

Un alt aspect subliniat de șeful AJOFM este acela că cei mai mulți șomeri covăsneni, adică 4.636, sunt absolvenți de studii primare, gimnaziale sau chiar fără studii, în vreme ce 1.793 au studii medii și doar 199 studii superioare. Cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele cuprinse între 30 și 40 de ani și 45-50 de ani, în vreme ce doar 8% dintre șomeri au vârste cuprinse între 25 și 30 de ani. În continuare, cei mai mulți șomeri provin de la locuri de muncă unde au lucrat ca muncitori necalificați, mai exact 67% dintre cei peste 6.500 de șomeri din județ.

În context, Kelemen Tibor a declarat că majoritatea absolvenților din acest an sunt necalificați pentru muncile cerute de angajatorii din județ.

Avem foarte mulți absolvenți de licee teoretice. Ei vin cu câte cinci-șase diplome – de competențe lingvistice, pe calculator, de absolvire a liceului, de Bac și altele. Ei bine, când sunt față în față cu angajatorii, își dau seama că aceștia din urmă se așteaptă la cunoștințe de specialitate pe care ei nu le pot oferi și rămân debusolați”, a explicat Kelemen.

Potrivit acestuia, cele mai multe oferte de muncă pe care le oferă angajatorii de la noi din județ sunt pentru posturi de secretar, contabil, recepționer, vânzător, lucrător comercial, șofer, lăcătuș, asistent manager, confecționer, infirmier, agent pază, administrator, manipulant de marfă sau asistent maternal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.