ACTUALITATE 2 aprilie 2012

Mai este nunta o afacere? [FOTO]

de Székely Emőke | 483 vizualizări
În weekend a avut loc la Sfântu Gheorghe o expoziţie dedicată în exclusivitate unuia dintre cele mai importante momente ale vieţii: nunta. De la viitori însurăței, părinți şi nași până la simpli curioși, sute de persoane au trecut sâmbătă pragul Târgului de Nunți ce a avut loc la Sala sporturilor

În weekend a avut loc la Sfântu Gheorghe o expoziţie dedicată în exclusivitate unuia dintre cele mai importante momente ale vieţii: nunta.

De la viitori însurăței, părinți şi nași până la simpli curioși, sute de persoane au trecut sâmbătă pragul Târgului de Nunți ce a avut loc la Sala sporturilor de pe strada Vânătorilor din Sfântu Gheorghe. De la rochii de mireasă la prăjituri sau lăutari, cei interesați au avut ce și de unde alege. Expozanții la rândul lor au încercat pe cât posibil să aducă cele mai bune oferte și să ademenească posibilii clienți cu reduceri. Am luat standurile la rând în dorința de a afla cât costă organizarea unei nunți în 2012. Mai este oare această zi una profitabilă, la sfârșitul căreia mirii să rămână cu o sumă de bani considerabilă, sau este bine dacă tinerii vor ieși „pe zero”? Care sunt tendințele în materie de rochii sau care este coafura perfectă? Ce aleg mirii, muzică live sau DJ? Iată câteva întrebări la care am încercat să aflăm răspunsul la Expo Nunți 2012.

Pasul unu: verighete și invitații

Primul semn de prevestire a unei nunți este logodna. Verighetele sunt așadar acele accesorii prin care toată lumea vede dacă o persoană este sau nu „disponibilă”. Anul acesta se poartă verighetele din aur alb, dar și modelele simple, clasice din aur galben. Prețurile încep de la 500 de lei, dar pot ajunge la câteva mii în cazul modelelor sofisticate. Odată ce verighetele sunt puse la loc de cinste, adică pe deget, putem trece la următorul capitol: invitațiile de nuntă. Ofertele încep de la 2 lei bucata, dar pot ajunge și la 50 de lei, e drept, acestea sunt făcute manual, și au pietre Swarovsi. Să luăm însă un model mai simplu, care costă 2 lei. La o nuntă cu 100 de invitați, am și cheltuit 200 de lei pe invitații. O nimic toată, pe lângă ce urmează.

Alegerea restaurantului

Invitații vor să mănânce și să bea mult și bun la o nuntă. Alegerea restaurantului așadar nu este o sarcină tocmai ușoară. În majoritatea cazurilor restaurantele sunt deja rezervate chiar și pentru un an, dar poate aveți noroc și mai găsiți o sâmbătă liberă. Prețul meniurilor a scăzut pe vreme de criză, dacă în 2008-2009 erau undeva la 100 de lei, acum încep de la 60 de lei pe persoană. Dacă mai puneți 10 lei la acest preț, restaurantul oferă apă minerală și sucuri în cantitate nelimitată, iar în cazul în care vreți ca pe masă să aveți sculpturi din fructe, va trebui să mai scoateți din buzunar câteva sute de euro. Bineînțeles, trandafirii din pepene sau porumbeii din mere sunt opționale. Vă întrebați de ce este atât de scump un pepene sculptat? Ei bine, cei care fac astfel de creații au nevoie de șase ore pentru a transforma un pepene într-un trandafir. Fântâna de ciocolată merge mână în mână cu masa de fructe, fie că avem sau nu sculpturi. Fântâna costă în jur de un leu pe persoană. Să adunăm: pentru același număr de 100 de invitați meniul costă cel puțin 6.000 de lei, fără ciocolată sau fructe, iar băuturile care intră în acest preţ sunt limitate, fiind nevoie de încă cel puțin 2.000 de lei pentru a satisface setea invitaților.

Rochia de mireasă

Fetele se visează de mici mirese. Acest vis de a fi cea mai frumoasă, cel puțin pentru o zi, pălește doar în câteva cazuri, dovadă fiind și faptul că la Expo Nunți standurile cu rochii au fost asaltate de viitoare mirese. Trendul în domeniu este culoarea crem, albul fiind pe loc secund. Ajunse între rochii, fetele nu s-au uitat la preț, important a fost ca rochia aleasă să fie cea mai frumoasă. Kinga se va căsători în iulie. Și-a ales o rochie crem cu trenă. A costat-o 2.000 de lei. Ea ne-a spus că are 3.500 de lei pentru rochie și accesorii, un buget destul de consistent față de alte fete, care au la dispoziție în jur de 1.000 de lei. În acest caz închirierea este o soluție. Desigur, multe fete și-ar dori să fie singurele care poartă acea rochie, dar nu toată lumea are cel puţin 1.500 de lei pentru a putea cumpăra o rochie. Închirierea începe de la 300 de lei, dar în acest preț nu sunt incluse bijuteriile, poșeta şi nici pantofii. În cazul în care închiriați rochia, vă puteți încadra în 1.000 de lei, însă dacă doriți ca aceasta să vă rămână amintire, aveți nevoie de cel puţin 3.000 de lei. Mirii scapă mai ușor, ei pot cumpăra un costum chiar și cu 500 de lei. Așadar, îmbrăcămintea costă între 1.500 și 4.000 de lei, fără extravaganțe.

Buchetul de mireasă și aranjamentele florale

Din ce în ce mai multe cupluri aleg să aibă flori pe fiecare masă. Așadar pe lângă buchetul de mireasă, aranjamentele mai costă în jur de 50 de lei pentru fiecare masă. Buchetul de mireasă vă va costa cel puțin 150 de lei, dar dacă vă plac florile este bine să aveți cel puțin 1.000 de lei pentru aranjamente, având în vedere faptul că vă va trebui și pe mașină, un buchet pentru nașă, dar și pentru domnișoarele de onoare. Calculăm așadar 1.000 de lei pentru flori.

Tortul și prăjiturile

Specialiștii recomandă 100 de grame de tort pe persoană. Un kilogram de tort costă în jur de 40 de lei, așadar pentru 100 de persoane avem nevoie de un tort de 10 kg, care costă 400 de lei. Prăjiturile se vând tot la kilogram, de la 25 de lei fursecurile, la 35 de lei cele cu cremă. La cerere acestea sunt împachetate, iar livrarea revine firmei de la care le cumpărați. Aveți nevoie de cel puțin 20 de kilograme de prăjituri, așadar dulciurile vă costă 1.000 de lei.

Foto, video și muzică

Albumul de fotografii și filmarea de la nuntă sunt acele amintiri care vă vor aduce aminte de ziua nunții. Firmele de profil trimit de obicei un cameraman și un fotograf la nuntă, iar cei doi au grijă ca fiecare moment să fie surprins și imortalizat. Pachetul de fotografii și filmarea vă costă între 900 şi 1.500 de lei. În ceea ce privește muzica, o formație poate fi închiriată începând cu 2.000 de lei, dar dacă preferați un DJ, acesta va face atmosferă la nuntă pentru preţuri începând chiar şi cu 1.000 de lei. Punem deci în jur de 3.000 de lei pentru foto, video și muzică.

Pentru cei cu fițe

Limuzina, caleașca, artificiile, mașina de baloane, covorul roșu sau porumbeii sunt accesorii care unora li se par neimportante, alții însă spun că ziua nunții trebuie să fie perfectă, cu tot ce se poate. Așadar nu există limite în materie de oferte, dacă bugetul nunții este unul bogat, firmele specializate fiind gata să satisfacă orice moft al mirilor. Fără acestea, adunând doar cele strict necesare, vedem că o nuntă cu 100 de invitați costă în jur de 20.000 de lei. Dacă fiecare invitat vă va da ca și dar de nuntă 400 de lei, aveți în buzunar 40.000 de lei, așadar la prima vedere pare a fi o afacere bună.

Câteva păreri

István și Erika se vor căsători în vară. Ei ne-au spus că încearcă să iasă cât mai ieftin. „Am economisit timp de doi ani pentru a putea face nunta. Avem 10.000 de lei și sperăm să ne ajungă. Nu ne dorim nimic extravagant pentru că ideal ar fi să ne rămână ceva bani pentru că ne dorim să cumpărăm un apartament. Sperăm să fie bine” – spune István.

La târg l-am întâlnit și pe Adrian, un tânăr care ar vrea să o ceară în căsătorie pe aleasa inimii lui, și a venit să cerceteze piața. El ne-a spus că nu prea are bani de nuntă, speră să fie ajutat de părinți, și se gândește să plătească ce poate după nuntă, din banii primiți în dar. El crede că nunta nu mai e o afacere și că de fapt este doar o formalitate care trebuie făcută „de gura lumii”.

Organizatorii târgului ne-au spus că ediţia din acest an a expoziţiei a fost una de succes, atât expozanții cât și vizitatorii fiind mulțumiți.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.