Magistrații covăsneni continuă protestele pe fondul desființării pensiilor speciale
Activitatea de judecată la Tribunalul Covasna s-a suspendat, cu mici excepții
Tribunalul Covasna continuă protestul care a debutat în 30 ianuarie, inițiat pe fondul hotărârii parlamentarilor de a desființa pensiile de serviciu. Magistrații covăsneni vor anunța abia joi dacă greva continuă în perioada următoare și eventual când și în ce condiții se va reveni la programul normal de lucru.
Decizia de a suspenda, pe perioadă nedeterminată, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, a fost anunțată de Tribunalul Covasna miercuri, pe 29 ianuarie a.c., la o zi după ce Parlamentul a votat desfiinţarea pensiilor speciale pentru judecători şi procurori.
Magistrații spun totuși că măsura de protest nu are cauză principală banii, ci nevoia de a avea o justiție independentă.
„La luarea acestei hotărâri s-au avut în vedere următoarele:
Independenţa magistraţilor constituie o garanţie fundamentală pentru funcţionarea statului de drept.
Independenţa magistraţilor presupune, în mod necesar, o serie de incompatibilităţi şi interdicţii ale profesiei, grefate pe volumul mare de muncă, cerinţa calităţii sporite a actului de justiţie, efectuarea sa în termen rezonabil.
Independenţa magistraţilor presupune însă corelativ şi garantarea securităţii financiare a magistraţilor, inclusiv prin asigurarea unei pensii apropiate de ultimul salariu încasat.
Având în vedere şi uzura psihică şi fizică inerentă exigenţelor profesiei de magistrat este inadmisibilă abrogarea posibilităţii de pensionare la o vechime de 25 ani în magistratură concomitent cu abrogarea pensiei de serviciu.
Pensia de serviciu a magistratului este consacrată în legislaţia naţională din anul 1997, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României (Decizia nr. 20/2000), precum şi în reglementările internaţionale (Carta Europeană Privind Statutul Judecătorilor).
Cauza principală a măsurii de protest nu este de natură financiară.
În primul rând este vorba de posibilitatea magistratului de a se pensiona după 25 de ani vechime în profesie.
În al doilea rând suntem de acord cu măsuri fiscale care să echilibreze cuantumul pensiei faţă de ultimul salariu încasat, în condiţiile unui dialog real între autoritatea legislativă şi executivă pe de o parte şi corpul magistraţilor pe de altă parte.
În lipsa acestui dialog, regretăm profund inconvenientele cauzate justiţiabililor şi subliniem că necesitatea recurgerii la această formă de protest este în interesul societăţii de a avea o justiţie independentă, statutul magistratului neputând face obiectul negocierii politice”, arată comunicatul de presă publicat pe site-ul Tribunalului Covasna.
Aceeași sursă arată că „situaţia va fi analizată săptămânal, urmând să fie comunicate informaţii referitoare la hotărârile ulterioare ce vor fi luate”, dar și că „judecătorii Tribunalului Covasna respectă şi susţin dreptul la protest al personalului auxiliar şi conex al instanţei în limitele dispoziţiilor legale în materie, precum şi demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitor la sesizarea Curţii Constituţionale”.
Pe 28 ianuarie, Parlamentul a votat desfiinţarea pensiilor speciale pentru judecători, procurori, parlamentari, aviatori şi alte categorii, cu excepția militarilor şi poliţiştilor.