ACTUALITATE 10 ianuarie 2012

Lupta unei mame pentru a-și păstra copiii

de Székely Emőke | 87 vizualizări
După ani de zile de bătăi şi certuri, o tânără din Sfântu Gheorghe se luptă cu soţul ei pentru a-şi „recupera” cei doi copii. Violența domestică este una dintre problemele acute ale societății noastre. Numărul femeilor abuzate de către partenerii de viață poate fi doar estimat...

După ani de zile de bătăi şi certuri, o tânără din Sfântu Gheorghe se luptă cu soţul ei pentru a-şi „recupera” cei doi copii.

Violența domestică este una dintre problemele acute ale societății noastre. Numărul femeilor abuzate de către partenerii de viață poate fi doar estimat, un număr cert nu există pentru că multe dintre victime se ascund în tăcere. De rușine sau de frică aleg să nu vorbească despre calvarul prin care trec. Circul și problemele însă pot uneori atinge cote dramatice, de-a dreptul tragice. Așa s-a întâmplat și cu o tânără din Sfântu Gheorghe, care a acceptat să ne povestească prin ce a trecut și prin ce trece în continuare. Nu a dorit să îi dezvăluim identitatea, așadar îi vom spune Maria.

Un mariaj stricat din prima săptămână

În urmă cu zece ani, imediat după terminarea liceului, Maria s-a căsătorit cu cel pe care îl credea alesul inimii ei. Au planificat nunta îndelung, până la cele mai mici detalii, pentru că era de fapt vorba despre cea mai frumoasă zi din viața lor. După câteva zile însă de la marele eveniment, viața Mariei a luat o întorsătură dramatică. „Aș fi vrut ca din banii de nuntă să ne cumpărăm un mic apartament și să locuim separat de părinţii noştri. Acesta a fost și sfatul tatălui meu, dar din păcate soțul meu nu a fost de acord. M-a forțat să mă mut la casa părinților lui și mi-a interzis să țin legătura cu părinții mei pe motiv că ei nu au nimic de-a face cu viața noastră. L-am crezut, într-un mod stupid, și nu am mai vorbit cu părinții mei” – ne povestește Maria.

Doi copii frumoși

Maria și-a dorit foarte mult să aibă copii. Din cauza unei răceli netratate însă i-a fost greu să rămână gravidă, lucru pentru care soțul ei o învinovățea. Într-un final, după mai multe tratamente, a rămas însărcinată și a dat naștere unei fetițe sănătoase. După alți patru ani l-a născut și pe băiețelul ei, așadar i-a avut pe cei doi copii ca și refugiu din cotidianul deloc plăcut.

Slugă în casa altora

Viața Mariei în casa socrilor părea a fi desprinsă din telenovela Isaura. Muncea de dimineață prin casă și în jurul ei. „Soacra mea era stăpâna casei și toată lumea făcea ceea ce spunea ea. Era și este asemenea unui dictator care nu acceptă niciun refuz şi nicio alternativă la ce propune ea. Își duce la bun sfârșit fiecare plan pe care îl gândește. Îl manipulează pe soțul meu după bunul ei plac, dar lucrul care mă deranjează cel mai mult este acela că întoarce și copiii împotriva mea. Nu o dată am auzit-o spunându-le că de fapt ea este cea care are grijă de ei, că eu nu sunt o mamă bună. M-a durut sufletul când o auzeam, dar am tăcut. Mă retrăgeam în baie și plângeam” – spune Maria.

Bătăi și certuri

Soțul Mariei este șofer de TIR, așadar este foarte des plecat de acasă. Când era însă în sânul familiei, a făcut un obicei din a o bate pe Maria și de a face scandal din aproape orice. Bătăile au fost la ordinea zilei ani întregi, timp în care familia ei nu știa practic nimic de ea. La fel, bunicii din partea mamei nici măcar nu și-au văzut nepoții, nici vorbă de a-i lua la ei sau măcar să le poată aduce daruri de Crăciun. Cei mici au văzut bătăile aplicate de tatăl lor, și deși ei nu erau bătuți, faptul că mama lor suferea i-a afectat și pe ei. Fetița a avut dificultăți în primul an de școală, iar părinții au fost sfătuiți de către învățătoare să o ducă pe cea mică la un psiholog. Acest sfat al cadrului didactic a fost de fapt un nou motiv pentru aplicarea de pumni și picioare Mariei.

Când internetul te trădează

În luna noiembrie a anului trecut, Maria a decis să rupă tăcerea și le-a povestit câtorva prieteni ce se întâmplă în jurul ei. „Greșeala” ei a fost aceea că a salvat convorbirile și le-a recitit din când în când. „Am salvat aceste convorbiri pentru că îmi dădeau putere în fiecare zi. Prietenii mei mă sfătuiau să plec, să nu mai stau cu omul acesta care de fapt nu mai era om. Erau sfaturi venite din suflet, de la oameni care îmi sunt dragi. Aveam nevoie de toate cuvintele lor pentru a putea trăi mai departe. Îmi făceam planuri de plecare, aveam totul gândit în cap. Așteptam să plece soțul meu din nou în cursă, după care plănuiam să iau copiii și să merg acasă la ai mei. Într-o după masă însă, într-un exces de furie, soțul meu mi-a cerut să îi dau laptopul meu. A găsit convorbirile mele cu prietenii, după care m-a bătut din nou și m-a dat afară din casă” – povestește femeia.

Cele mai negre sărbători

Crăciunul acesta a fost un chin pentru Maria. I s-a interzis să își vadă copiii, iar anul acesta Moșul a venit la cei mici fără ca mama lor să fie lângă ei. Deși a încercat să își vadă copiii, nu a fost lăsată. Nu i-a mai întâlnit din luna noiembrie. A depus actele de divorț și speră ca avocatul ei să o ajute să își recâștige cei doi copii. Primește în continuare amenințări din partea soțului, care îi spune că nu are nicio șansă în lupta pentru cei doi minori. Legea este însă, cel puțin teoretic, de partea ei. „Va fi o luptă crâncenă pentru micuți, dar primul pas l-am făcut deja. Avocatul meu mă încurajează, iar eu sunt optimistă. Sper că se va termina acest coșmar și voi fi din nou fericită alături de copiii mei” – ne-a declarat femeia.

Din nou acasă

Părinții au primit-o cu brațele deschise și sunt oricând dispuși să o ajute. De fapt ei sunt cei care au încurajat-o să își spună povestea. Maria ne-a spus că tatăl ei a fost cel care i-a propus să își spună povestea pentru că poate astfel vor avea curajul și alte femei să facă pașii necesari pentru a ieși dintr-o situație similară. „Știu că doare îngrozitor, că orice femeie simte că a eșuat în dorința de a deveni mamă și soție. Cu toții ne dorim familii perfecte, dar de multe ori sfârșim în căsătorii deloc plăcute, ba mai mult, de-a dreptul dramatice. Dacă ar fi să dau un sfat celor ce sunt în situații similare, le spun să îndrăznească să ia decizii drastice, chiar dacă le este frică. Viața alături de un om care nu te prețuiește sau îți face rău, nu mai este viață. Știu că un copil are nevoie și de mamă și de tată, dar nu este o soluție ca cei mici să crească în certuri și scandal” – a conchis Maria.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
una, 15 ianuarie 2012
de ce oare numai barbatii sunt revoltati de povestea asta? SUCCES MARIA!
Vanea, 11 ianuarie 2012
Stimata jurnalista. Ceea ce ati redat in articol este doar realitatea (sau povestea lacrimogena) spusa de una din parti. Daca erati obiectiva, ascultati ambele parti, IMPARTIAL. Oare parintii numitei citeste integral
augustin, 11 ianuarie 2012
Daca nu te dadea afara din casa, tot acolo erai! Ce ai avut in capul ala, ani la rand, sa te rupi de familia ta? PROSTIE!!!!!
Baiazid, 11 ianuarie 2012
Din pacate aemenea drame se intampla tot mai des in familiile noastre.De aici denota ca si legile existente sunt ineficiente. In alte statate ,unde cei care sunt la conducere si au scaun la cap,nu se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.