ACTUALITATE 31 august 2011

Lupii atacă Belinul!

de Monica Vrânceanu | 1073 vizualizări

Comuna se află sub teroarea unei haite de lupi care a omorât deja zeci de animale

Lupii au făcut prăpăd în urmă cu câteva zile la o stână din Belin, unde au atacat și au ucis câteva zeci de oi. Localnicii spun că nu au mai pomenit așa ceva de când se știu, iar proprietarii de animale sunt cu ochii în patru de teama repetării sângerosului atac; în plus, oamenii spun că nu doar lupii le dau bătăi de cap ci și mistreții și urșii, care chiar dacă nu ucid animalele au început să atace culturile de toamnă.

I-au ucis jumătate din oi

Stâna lui Puskas Alexandru e construită la marginea pădurii din Belin, pe câteva hectare de pământ, la distanță de aproximativ 800 de metri de cartierul țigănesc, deci relativ aproape de gospodăriile oamenilor. Gospodar și crescător de animale, Puskas Alexandru se ocupă și de creșterea vacilor de lapte, aceasta fiind de fapt principala sa sursă de venit. În urmă cu câtva timp însă, omul s-a decis să investească și în oi, drept pentru care a amenajat stâna, a angajat ciobani, iar în această vară a ajuns să aibă 76 de oi și miei, plus două capre. Prea mult nu s-a extins însă, pentru că atacul lupilor i-a redus în câteva ore numărul de oi, astfel că dimineața a mai reușit să strângă doar 36 de oi în viață. Jumătate din cât a avut i-au fost atacate, mâncate sau pur și simplu ucise de haita de lupi.

”Lupii au venit pe la ora 1,30 noaptea, atunci au început să dea târcoale stânei. Am dat drumul câinilor și s-au retras în cele din urmă. Dar nu a trecut decât o oră până când să repornească atacul și atunci a fost jale – câinii s-au dezlănțuit, dar la fel și lupii, care au rupt coșarul, țarcurile... oile au luat-o la fugă, unele au mai scăpat, că le-am găsit a doua zi, dar jumătate dintre ele nu au avut nicio șansă”, povestește Puskas Alexandru.

Omul spune că lupii nici măcar nu au mâncat toate oile dispărute, în urma atacului fiind găsite în pădurea din apropiere peste zece oi care au fost doar ucise. Din socotelile celor care au cercetat a doua zi urmările întregii întâmplări a reieșit că lupii nu au mâcat mai mult de trei-patru oi, restul fiind jupuite sau doar mușcate mortal; în plus, vreo cinci oi sunt de negăsit, ele dispărând pur și simplu în toată nebunia atacului.

Amendat pentru prea mulţi câini

Acum, Puskas Alexandru spune că a întocmit dosarul pentru despăgubire, dar mari speranțe nu prea are. Omul e cu atât mai supărat cu cât, în urmă cu vreo săptămână, a fost amendat cu 500 de lei de către cei de la paza de Vânătoare pentru că ar fi deținut prea mulți câini.

”Când a fost atacul aveam șase câini în stână, dar dintre aceștia doar doi sunt mai puternici, restul fiind câini ”de curte”, ca să le zic așa, deci s-au speriat de lupi și au luat-o la fugă, haotic. Cred însă că prezența câinilor ar trebui permisă în număr mai mare, e o zonă cu prea mulți lupi, se pare. Eu până acum, în atâția ani de viață, nu am văzut lupi, dar s-au identificat cel puțin trei acum, iar viteza lor este mare, deci nici nu se pune problema de a putea fi prinși”, a mai spus Puskas.

Întâmplare fără precedent

Vorbele crescătorului de animale sunt confirmate de un alt localnic, care susține la rândul său că lupii au pătruns și la vacile cu lapte și viței. Oamenii spun că nici gardurile electrice, care-i alungă pe urși, nu-i sperie însă pe lupi, deoarece aceștia au elasticitate și dexteritate și se pot strecura printre ele, așa că pericolul și teama de lupi cresc de la o zi la alta.

”Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în comună la noi. Au mai fost atacuri asupra animalelor, asta e normal până la urmă, dar în peste 30 de ani de când sunt în Belin, nu am auzit vreodată de un astfel de atac în care zeci de oi să fie ucise de haitele de lupi, nu-mi explic cum e posibil așa ceva, cum de au apărut și cum de au curaj să vină atât de aproape de gospodării”, a spus la rândul său primarul din Belin, Siko Imre, adăugând că urșii, numeroși în zonă, reprezintă și ei un pericol, deoarece atacă cotețele de găini și ”fură” tot ce se poate.

În urma atacului s-a întocmit deja un dosar în vederea solicitării de pagube, comisia de evaluare fiind compusă din reprezentanți ai Primăriei Belin, Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi  Fondul de Vânătoare. Dosarul a fost direcționat către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Brașov, care, în baza rapoartelor de la dosar, va lua decizia înaintării către Fondul de Mediu pentru stabilirea despăgubirilor.

De trei ori mai mulţi lupi decât ar fi normal

Potrivit datelor existente la APM Covasna, provenite din evaluările realizate în acest an, în județul nostru există 232 de lupi. În condițiile în care numărul optim de lupi, raportat la  suprafaţa județului, ar fi de 78-79, reiese că în prezent avem de trei ori mai mulți lupi față de cât ar fi normal. Nici la urși nu stăm mai bine, deoarece avem peste 800 – un număr care poate crește în funcție de perioadele anului, când pădurile județului sunt tranzitate de urși din alte județe – Harghita și Vrancea în special.

Lupul este astazi specie protejată în România, dar acolo unde densitățile sunt mari și pagubele înregistrate de alte sectoare de activitate sunt deosebite, este posibilă aprobarea recoltării exemplarelor în exces.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.