ACTUALITATE 18 mai 2016

Lucrările de ecologizare a rampei de gunoi din Sfântu Gheorghe s-au încheiat

de Sever Ioan Miu | 1452 vizualizări

Autorităţile aşteaptă propunerile cetăţenilor pentru introducerea zonei în circuitul public

În urmă cu doi ani de zile, tot gunoiul din județ ajungea acolo. Azi, în locul fostei gropi de gunoi din municipiul Sfântu Gheorghe se ridică două dealuri, pe care vegetația își intră, încet, încet, în drepturi. Autoritățile locale au făcut miercuri recepția lucrărilor de ecologizare a rampei de gunoi menajer din Sfântu Gheorghe, care au costat peste 17 milioane de lei. Ocazie pentru presă de a vedea dâmburile care, așa cum propune primarul Antal Árpád, ar putea fi introduse în circuit public.

Cele două coline artificiale de la fosta rampă de gunoi, situate la ieșirea spre Ilieni, oferă o priveliște frumoasă asupra municipiului și împrejurimilor sale verzi. În vârf ajungi pe drumuri cu pietriș. Dacă nu ar fi diferitele dotări tehnice - stația de ardere a gazului de la intrarea în zonă, puțurile independente de captare sau bazinele deschise, ai putea uita că dealurile sunt rezultatul unei lucrări de ecologizare.

Proiectul județean, 82 de milioane de lei

Cea mai scumpă dintre lucrările la fostele gropi de gunoi urbane ale județului, cea de la Sfântu Gheorghe a a fost realizată  în cadrul unui amplu proiect inițiat de de Consiliul Judeţean Covasna şi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. „Acest proiect a avut 10 componente. Două  dintre cele mai importante au fost construirea uzinei de selectare a deșeurilor dintre Leț și Moacșa, iar celălalt, închiderea celor patru dâmburi de gunoi din mediul urban. Valoarea totală a proiectului a fost de 82 de milioane de lei după contractările făcute, construcția de la Leț și stația de Transfer la Târgu Secuiesc a costat 32 milioane de lei, iar închiderea celor patru depozite neconforme, 30 milioane de lei. Prima dată am închis la Întorsura Buzăului, 2,1 milioane, la Chiuruș, Covasna, 7,7 milioane și la Târgu Secuiesc, 7,7 milioane lei“, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor. Din cele 82 de milioane, contribuția CJ a fost de 9,5 milioane, potrivit Agerpres.

7000 de basculante de pământ

La Sfântu Gheorghe, ecologizarea gropii de gunoi a presupus lucrări de mare amploare. „Numai pământul cărat a reprezentat 191.646 de tone care înseamnă undeva la 7000 de basculante“, ne-a declarat șeful de șantier Eugen  Oniciuc. „Drumurile totale, accesul prin zonă înseamnă 2,2 km, împrejmuirea, 1,34 km, însămânțarea s-a făcut pe 6.3 ha, iar conducta de captare gaze, fără puțurile de captare, e de 5,6 km“ a adăugat Oniciuc. Gazul colectat ajunge într-o stație de ardere. Chiar dacă ar putea fi folosit temporar drept combustibil sau pentru alimenarea unor locuințe, costul racordării ar fi prea mare față de durată. „Durata lui scade în timp pentru că pe măsură ce încetează procesul de fermentare, nu se mai degajă gazul. Și atunci nu poate face un locuitor din zonă o investiție de câteva 10.000 de euro, să capteze gaz de aici, iar după trei ani de zile să nu mai aibă gaz“, a explicat șeful de șantier.

Gunoiul mai așteaptă până să ajungă la Leț

În prezent, gunoiul din județ este dus la Brașov. Pe de altă parte, primarul Antal Arpad a precizat că, după ce depozitul ecologic de la Leț va fi pus în funcțiune, acolo vor ajunge toate deșeurile menajere din județ. „În iulie se finalizează, sperăm noi, licitațiile la Leț“, a spus edilul. În ceea ce privește cele două ridicături de lângă Sfântu Gheorghe, primarul a lansat o invitație pentru cetățeni: „Vrem să găsim funcții pentru ce s-a realizat. Sunt 3 kilometri de drumuri amenajate. Eu aș dori să aducem la viață zona de aici și aștept propunerile cetățenilor din Sfântu Gheorghe“.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.