ACTUALITATE 29 septembrie 2011

Lucrări masive în Cartierul Oltului [FOTO]

de Monica Vrânceanu | 124 vizualizări

Distrigaz investește în conducte noi, municipalitatea în spaţii verzi şi borduri.

Cartierul Oltului (fostul Lenin) din municipiul Sfântu-Gheorghe a intrat în febra lucrărilor, în această perioadă derulându-se două investiții de importanță majoră.

Astfel, o parte din lucrări au loc pe partea dreaptă a cartierului, în zona străzilor 1 Decembrie 1918 – Sporturilor, de câteva zile aici realizându-se o serie de lucrări de amploare, trotuarul fiind spart și lucrându-se la elementele subterane.

Primarul Antal Arpad a declarat că lucrările nu au fost prevăzute însă s-au impus după ce Distrigaz a sesizat mai multe probleme la conductele care îi aparțin, inclusiv scurgeri de gaze. Lucrările se extind și în interiorul cartierului Oltului, majoritatea țevilor și conductelor de gaz urmând a fi schimbate.

Probleme la conductele de gaz

„S-au descoperit probleme foarte mari la conductele de gaz din acea zonă, deoarece sunt foarte vechi și uzate. Intervenția era absolut necesară, nu putem să nu luăm în serios problemele de gaz, acestea trebuind puse mereu pe primul loc în astfel de cazuri. Cei de la Distrigaz au găsit acum finanțare pentru investiția în noi conducte și sisteme, așa că am aprobat imediat lucrările. Intenționăm ca după intervenția la conductele de gaz, în cadrul unor investiții ale municipalității să venim în urmă pentru a face cablajele subterane”, a explicat primarul Antal Arpad.

Acesta a mai arătat că în urma acestor lucrări de schimbare a conductelor de gaz și de introducere în subteran a cablajelor se vor reface și trotuarele, termenul de finalizare fiind stabilit pentru toamna acestui an.

Spaţii verzi de 1,1 milioane de lei

În același timp, municipalitatea a dat startul lucrărilor în cadrul unui proiect câștigat prin Administrația Fondului de Mediu. Viceprimarul Sztakics Eva a declarat că proiectul, foarte amplu și în valoare de 1,1 milioane de lei, prevede reabilitarea spațiilor verzi din întreg cartierul, extinderea acestora și inclusiv realizarea unui sistem de irigații modern, pentru menținerea acestei investiții. Spațiile verzi care vor fi amenajate în acest sens în zone precum cele din jurul străzilor Nuferilor, Narciselor, Lăcrămioarei, Sporturilor, Nicolae Iorga sau Crângului vor fi unele absolut moderne, cu peluze îngrijite, dar și cu flori. În plus, în cadrul aceluiași proiect, în spatele blocurilor de pe strada Daliei se va amenaja și un parc de joacă pentru copii.

Toate aceste lucrări au creat mare vâlvă printre locuitorii din zona cartierului Oltului, iar în vreme ce unii oameni se arată deranjați de lucrări pentru că acestea le îngreunează accesul către diverse locații, alții spun că în sfârșit se simt cu adevărat locuitori ai acestui oraș, fiind și ei băgați în seamă prin investițiile care se derulează.

Păreri împărţite printre riverani

Mariana M. are 50 de ani și locuiește în capătul străzii Sporturilor. Femeia spune că pe de o parte lucrările sunt binevenite, dar crede că nu era tocmai momentul pentru inițierea acestora.

”Nu e rău că se face ceva, dar tare mi-e teamă că or să vină ploile, o să dea și frigul și vom rămâne cu ele pe jumate făcute. Or să schimbe țevile, dar nu va mai fi vreme de pus la loc asfaltul și parcă văd că o să înotăm prin noroaie; dacă tot voiau să facă ceva, trebuia să înceapă prin primăvară sau în vară și aveau timp să termine”, spune Mariana M.

O altă doamnă, Adriana P., de 38 de ani, este de părere că schimbarea conductelor de gaz este una dintre cele mai bune inițiative. Femeia spune că nu de puține ori s-a întâmplat să simtă miros de gaz pe casa scărilor, așa că împărtășește în totalitate decizia de inițiere a lucrărilor.

”Da, sunt unii nemulțumiți, că lucrările astea ne iau din confort, că mai blochează un acces, dar până la urmă e vorba de siguranța noastră a tuturor, căci nu cred că i-ar conveni cuiva să ajungă comod la intrarea în bloc... și să sară în aer. Acum, serios, mi se pare nemaipomenit faptul că după atâția ani, în care pentru cartierul acesta nu s-au făcut prea multe, în sfârșit se mișcă lucrările. Dacă e să fim cârcotași, putem comenta – ba că nu era momentul, că nu-s bani sau vine frigul; dar cred că trebuie să apreciem că totuși se face ceva”, ne-a spus Adriana P.

Erika are 25 de ani și locuiește în unul dintre blocurile de pe strada Lăcrămioarei. Tânăra este de părere că 1,1 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea spațiilor verzi ar fi totuși cam mult și crede că ceva din banii aceștia ar putea merge în reabilitarea unor străduțe dintre blocurile cartierului. Pe de altă parte, Erika crede că dacă banii nu sunt de la bugetul orașului și vin ”ca un fel de ajutor”, atunci nu prea are importanță cum sunt cheltuiți, bine că se investesc în ceva pentru oraș.

”Eu cred că e bine că și-au adus aminte și e noi, în cartierul acesta. De foarte multă vreme nu s-a mai făcut nimic, ce contează că e vorba de spații verzi? Sau pe cine deranjează dacă vom avea mai multe zone verzi – cu atât mai bine, că nu va mai trebui să mergem tocmai până în Parcul Central pentru a sta pe o bancă și a ne bucura de aerul proaspăt. Nu cred că trebuie să criticăm ceea ce se face, ci să apreciem că se face, după ce zeci de ani nu s-a mai făcut nimic”, spune Petre Bogdan, un domn de 42 de ani.

Una peste alta, lucrările nu trec deloc neobservate, iar autoritățile locale susțin că, indiferent de cât disconfort ar crea acestea, rezultatul final va face ca totul să fi meritat, căci oamenii vor avea siguranță, dar și un cartier mai frumos, cu mai multe spații verzi. În ceea ce privește străzile – unele dintre ele pline de gropi masive care se transformă în bălți amenințătoare în zilele ploioase, autoritățile promit că vor interveni și aici, imediat ce se vor găsi fonduri în acest sens.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
onofrei iboika, 29 septembrie 2011
Ce lucru minunat ca se faceee, am asteptat atata amar de vreme sa fie si la noi frumos ca in orasele civilizate, nimic nu este prea scump sau prea deranjant cand este in folosul nostru, multumim.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.