Lucrări amânate la Piaţa Mihai Viteazul
Licitația organizată de Primăria Sfântu Gheorghe pentru realizarea soclului grupului statuar din Piața Mihai Viteazul s-a împotmolit în acte și contestații
Licitația organizată de Primăria Sfântu Gheorghe pentru realizarea soclului grupului statuar din Piața Mihai Vitea zul s-a împotmolit în acte și contestații, astfel încât de 1 Decembrie românii își vor sărbători Ziua Națională a României în condiții similare cu cele de anul trecut. Primăria a decis luna trecută reluarea licitației pentru execuția lucrărilor de reabilitare a Pieței Mihai Viteazul, întreaga lucrare fiind evaluată la aproape 5 milioane de lei.
5 firme înscrise la licitaţie
Licitația a fost deschisă în urmă cu mai bine de o săptămână, iar la aceasta s-au înscris cinci firme, dintre aces tea două intrând în următoarea etapă, cea a licitației electronice. Din cauză că acestea nu au prezentat însă un anumit document din Caietul de sarcini al licitației, municipalitatea a decis să le acorde un timp pentru procurarea res pectivului document – termenul urmând să expire joia aceasta. În același timp, una dintre cele trei firme care nu au ajuns la stadiul licitației electronice a contestat firmele câștigătoare la nivel local, drept pentru care, chiar și cu prezentarea documentului cerut în Caietul de sarcini, procedurile vor trebui reluate, astfel încât nu mai rămâne timp fizic pentru finalizarea luna aceasta a lucrărilor la soclul grupului statuar din Piața Mihai Viteazul.
Au cerut un document pe care nicio firmă nu-l avea
Potrivit viceprimarului Sztakics Eva, care s-a aflat în comisia pentru această licitație, Caietul de sarcini a prevăzut, pe lângă alte documente, prezentarea de către firmele participante a unui certificat CTPC - de calitate pentru piatra naturală, dalele de beton și plăcile de granit care vor fi cuprinse în noua structură a Pieței. Se pare că aceste certificate, care sunt eliberate de Ministerul Economiei, nu le are nicio firmă din România atunci când vine vorba de plăcile de granit. „Noi (municipalitatea - n.r.) am aflat ulterior că nimeni nu are acest certificat, dar era deja prea târziu, procedurile fuseseră lansate. Dacă firmele ar fi venit la noi încă de la studierea Caietului de sarcini pentru a ne anunța că pur și simplu nicio firmă din România nu are acest raport, am fi putut modifica prevederea, căci nu suntem absurzi. Dar despre acest lucru s-a aflat când era deja prea târziu”, a explicat Sztakics Eva.
Viceprimarul a explicat că celor două firme acceptate pentru licitația electronică li sau
dat termene pentru depunerea actelor lipsă, iar în vreme ce prima nu a adus aceste documente deși a promis, cea de-a doua mai are două zile până la expirarea termenului.
„Oricum ar fi, ideea este că lucrările sunt deja întârziate. Cu documente lipsă sau nu, contestația există - depusă de către una din cele trei firme neacceptate pentru licitația electronică, așa că timpul de analiză a contestației, cu răspuns și organizarea unei noi licitații este de peste trei săptămâni, deci nicicum lucrările nu vor putea fi gata. Am fost rugată și de către domnul primar Antal Arpad să urgentez procedurile, dar există termenii achizițiilor publice, care trebuiesc respectați și peste care nu putem trece. Prin urmare, cu siguranță de 1 Decembrie nu va fi gata soclul, căci nici nu știm dacă lucrările pot fi demarate până atunci”, a mai spus Sztakics Eva, potrivit căreia atât firmele care au ajuns la faza licitației electronice cât și cea care a depus contestația erau firme locale.
„Nu mai poate fi deturnat cursul reabilitării Pieţei“
Cu doar câtva timp în urmă, conducerea PDL Covasna anunța că românii din Sfântu Gheorghe vor avea un soclu nou al statuii în Piața Mihai Viteazul, acesta reprezentând unul dintre rezultatele colaborării PDL cu administrația locală a UDMR.
Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, chiar vorbea atunci despre faptul că o îmbunătățire a imaginii oferite de Piață va fi posibilă doar în cazul în care licitația nu va fi contestată, însă nimeni nu a prevăzut eventuale probleme tehnice legate de documentația cerută în Caietul de Sarcini.
„Cu părere de rău constat situația creată, dar asta e democrația. Ceea ce e important însă este că nu mai poate fi deturnat cursul reabilitării Pieței Mihai Viteazul, chiar dacă e întârziat. Regret că nu le-am putut oferi un mic cadou românilor de Ziua Națională, dar sper ca până de 1 Decembrie 2011 să avem cu adevărat ce le arăta locuitorilor“, a declarat Dan Manolăchescu.
Primăria Sfântu Gheorghe a elaborat în urmă cu mai multe luni un nou proiect pentru Piața Mihai Viteazul, municipalitatea dorind ca aceasta să cuprindă spaţii verzi, fântâni arteziene, alei şi băncuţe. Lucrările de reparare şi reamenajare a Pieţei Mihai Viteazul au fost iniţiate după ce deteriorarea acesteia nu a mai putut trece neobservată. Din păcate, lucrările au fost permanent tergiversate, cel mai invocat motiv fiind cel al lipsei de bani. Starea proastă a infrastructurii Pieţei a afectat negativ întreaga zonă a acesteia, inclusiv agenţii economici care şi-au deschis afaceri în zonă, unii fiind nevoiţi chiar să închidă şi să aleagă o altă locaţie.