ACTUALITATE 25 august 2011

Locul 25 pe ţară între preşedinţii de Consilii Judeţene. Tamas Sandor, salariu de peste 4000 de lei

de Monica Vrânceanu | 489 vizualizări

Reducerile din sistemul bugetar i-au afectat veniturile cu doar 7%

Chiar dacă județul Covasna este cel mai mic dintre județele țării și acest lucru a părut să ne afecteze mai ales în trecut în ceea ce privește banii care au venit aici pentru dezvoltare, nu la fel se poate spune și atunci când vorbim despre veniturile liderilor din administrație. O serie de analize asupra salariilor acestora a scos la iveală că șefii instituțiilor publice covăsnene stau destul de bine din punct de vedere al salariiilor și nu s-ar spune deloc că activează în cel mai oropsit județ.

Cea mai nouă analiză publicată pe site-ul econtext se referă la salariile președinților de Consilii Județene, acestea variind între sume de 3.800 de lei şi aproape 7.500 de lei lunar. În acest top, salariul președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, se situează pe locul 25 în țară (din 41 de județe), cu o valoare lunară de 4.058 lei în 2010 și 4.379 lei în 2009.

Chiar dacă 2010 a fost anul regândirii cheltuielilor bugetare, ceea ce a dus la o tăiere considerabilă din salariile celor ce lucrează la Stat, salariul lunar al lui Tamas Sandor a scăzut cu numai 7,30% față de aproape 12% cât ar fi trebuit să scadă, pe fondul tăierilor din sistem, aplicate la jumătatea anului trecut.

UDMR ”bate” salariile pe Consilii Judeţene

Surprinzător sau nu, cel mai mare salariu al președinților de Consilii Județene s-a câștigat în județul Mureș, unde șefa instituției, Lokodi Edita, a primit anul trecut o leafă lunară de 7.496 lei, deci aproape dublu față de salariul lui Tamas Sandor, colegul său de la UDMR.  Lokodi Edita este urmată în top la mare depărtare de președintele CJ Iași, Constantin Simirad, cu un salariu lunar de 5.903 lei în 2010 și de președintele CJ Buzău, Victor Mocanu, cu un salariu de 5.684 lei. Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, se clasează pe locul 13 în acest top, în 2009 având un salariu lunar de 5.391 lei, în vreme ce în 2010 salariul său a scăzut la 4.512 lei.

La polul opus, cel mai mic salariu câștigat printre șefii de Consilii Județene este încasat de către președintele CJ Bistrița Năsăud, care primește aproape jumătate față de Lokodi Edita, adică 3.879 de lei lunar.

Cei de la Econtext au realizat, nu demult, inclusiv topul salariilor prefecților și pe cel al salariilor primarilor de municipii reședință de județ.

Nici prea-prea, nici foarte-foarte, prefectul județului Covasna, György Ervin, se află în prima jumătate a topului prefecților, cu un salariu lunar de 5.856 de lei, iar primarul mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, se situează pe locul 33 din 41 de municipii reşedinţă de judeţ, cu un salariu lunar de 3.285 de lei.

În ceea ce privește modul ce calcul al salariilor președinților de Consilii Județene și al prefecților, acesta pare un mister. Însuși primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat de nenumărate ori că cele două instituții – CJ și Prefectura sunt absolut inutile în sistemul administrativ și că desființarea lor ar duce la o economie importantă, fără a afecta bunul mers al unităților administrativ-teritoriale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Antimanele, 25 august 2011
Praf în ochi. Salariul e ceva infim pentru ei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.