ACTUALITATE 13 octombrie 2011

Lipsa unei biciclete noi îi stă în calea succesului

de Székely Emőke | 108 vizualizări

Codrea Árpád are 17 ani şi a câştigat deja numeroase concursuri de duatlon. Este membru al Clubului Sportiv Şcolar şi este sprijinit şi de clubul Aluta în parcursul său competiţional. Îi lipseşte însă o bicicletă performantă cu care să îşi poată îndeplini visul, acela de a câştiga cât mai multe competiţii. M-am întâlnit cu el şi cu antrenorul Mircea Buhlea pe terenul de atletism. Acolo mi-au povestit începuturile carierei lui Árpád, o carieră sportivă în plină ascensiune care se pare că va lua sfârşit dacă nu se găseşte un sponsor care să îl susţină.

Potenţial încă de mic

Antrenorul Mircea Buhlea mi-a spus că l-a văzut prima dată pe Árpád la un concurs pe care l-a organizat la Liceul Mikes Kelemen. „Pe atunci era în clasa a şasea, era mai înalt decât ceilalţi colegi ai lui şi se mişca mai bine. Am văzut că are potenţial, singura problemă era că nu îi prea plăcea să alerge, era cam leneş. Cu toate acestea m-am dus acasă la el, am vorbit cu părinţii lui şi le-am explicat că fiul lor are potenţial în atletism. De fapt în orice sport pentru că a fi un sportiv bun presupune să fii un atlet bun mai întâi. S-a înscris la CSŞ, iar de atunci lucrează sub îndrumarea mea. Între timp ne-am dat seama că îi place bicicleta, aşa se face că a devenit duatlonist. Acesta însă nu este un sport ieftin. Eu îi ofer sprijinul pe care îl pot, cel tehnic, partea de antrenamente şi prin clubul Aluta îl mai ajutăm şi să ajungă la concursuri fără prea mare efort financiar. Dar nu este de ajuns. Acest copil are nevoie de o bicicletă performantă.”

Árpád spune că tatăl său i-a cumpărat o bicicletă acum doi ani de zile. „Atunci a fost o investiţie de 1.000 de euro, iar bicicleta a fost una foarte bună la vremea respectivă. Între timp însă s-a stricat, iar piesele de schimb costă mult. Pe de altă parte, acum sunt biciclete mult mai uşoare, eu pornesc la concurs cu un plus de 5-6 kg. Acasă însă nu ne putem permite să cumpărăm o altă bicicletă. Ultima supărare legată de această bicicletă a fost la sfârşitul săptămânii trecute, când am fost nevoit să abandonez la un concurs din cauza unei defecţiuni.”

Multiplu medaliat

Printre rezultatele bune ale lui Árpád se numără locul doi la Mureş Bike XCO Cup 2011 – Cluj Napoca, locul întâi la Cupa F.R.C.T. Cross Country (MTB) 2011 – Târgu Mureş, locul trei la Ziua de Alergare Gall Lajos – Sfântu Gheorghe, locul întâi la Duatlonul de Zilele Sfântu Gheorghe, locul întâi la Cupa „Clujul Pedalează” – Cluj Napoca, locul doi la Maratonul Târgu Secuiesc, Concursul de Duatlon din cadrul Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe, locul trei la Maratonul Sfântu Gheorghe, locul întâi la Trofeul Tâmpa – Poiana Braşov, locul întâi la Neuzer Bike Party – Cluj Napoca.

Şase antrenamente pe săptămână

Antrenorul Mircea Buhlea este de părere că situaţia lui Árpád este una specială. Acesta ar fi dorit să urmeze cursurile unui liceu sportiv, dar atunci când a mers să se înscrie la o astfel de şcoală la Târgu Mureş a aflat cu stupoare că este ultimul de sub linie, întrucât locurile au fost ocupate. „Aş fi vrut să merg la şcoală acolo, pentru că puteam să fac două antrenamente pe zi. Acum sunt elev la şcoala Puskás Tivadar, am ore până după masa, după care merg la antrenament. Mă antrenez şase zile pe săptămână” – spune Árpád.

Cu şcoala, nu a fost să fie. Acest adolescent însă nu a renunţat la sport, are planuri mari. Anul acesta este ultimul sezon în care poate concura la categoria juniori, şi fiind cel mai mare din această categorie, ar avea şanse mari să câştige. Asta în cazul în care se va găsi cineva, iubitor de sport, cu inima mare şi posibilitate de a-i cumpăra o bicicletă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Concurent, 16 octombrie 2011
PANORAMIX: Ce propui tu este jignitor. Daca ai citit articolul, vezi ca este mebru in doua cluburi. Intrebearea este: De ce nu investesc bani in sportivi? Nu este singur caz de acest gen. Cluburile nu citeste integral
Primar_la_Hetea, 16 octombrie 2011
Munceste si strange bani de bicicleta ! Asta e viata, cu toti vrem cate ceva dar abia ne permitem bani de mancare !
'PANORAMIX', 16 octombrie 2011
PROPUN CA SIMPLU CETATEAN CA CINEVA DIN PRIMARIE SA ORGANIZEZE O "CHETA" IN HOLUL PRIMARIEI ,RESPECTIV O CUTIE TRANSPARENTA UNDE TOTI CEI CE VOR SA-L AJUTE PE ARPAD SA DEPUNA SUME DE BANI ! FIECARE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.