ACTUALITATE 5 aprilie 2011

Lipsa banilor şi programele anti-fumat n-au efecte asupra fumătorilor

de Monica Vrânceanu | 463 vizualizări
Lipsa banilor şi vremurile grele nu îi prea determină pe împătimiţii de tutun să renunţe la acest viciu costisitor şi deloc sănătos. Medicii care pot veni în ajutorul fumătorilor susţin că cei care cheltuiesc mici averi pe ţigări nu sunt foarte impresionaţi de noile metode care promit renunţarea definitivă la fumat, chiar dacă anul trecut, la un moment dat, foarte mulţi au profitat de o campanie în acest sens a Ministerului

Lipsa banilor şi vremurile grele nu îi prea determină pe împătimiţii de tutun să renunţe la acest viciu costisitor şi deloc sănătos. Medicii care pot veni în ajutorul fumătorilor susţin că cei care cheltuiesc mici averi pe ţigări nu sunt foarte impresionaţi de noile metode care promit renunţarea definitivă la fumat, chiar dacă anul trecut, la un moment dat, foarte mulţi au profitat de o campanie în acest sens a Ministerului Sănătăţii.

Medicul pneumolog Raduly Eniko susţine că oamenii vin în căutarea de sfaturi referitoare la renunţarea la fumat, însă tot mai puţini decid să urmeze tratamentul care presupune trei luni de medicaţie menită să contracareze sevrajul în care se intră odată cu oprirea introducerii nicotinei în corp.

“La începutul anului trecut, când am derulat campania Ministerului, au venit aproximativ 100 de persoane care au beneficiat de aceasta. Odată cu încetarea campaniei, vin câte 10-15 persoane lunar, iar cele mai multe dintre acestea sunt tineri. Ceea ce-i motivează pe fumători să apeleze la medic este atât partea financiară cât şi problemele de sănătate, în sensul în care atunci când încep să le aibă, înţeleg că e mai bine să renunţe la ţigări”, a explicat Raduly Eniko.

Potrivit acesteia, o consultaţie de început în tratamentul anti-fumat costă 30 de lei, în vreme ce medicaţia pentru trei luni se poate ridica la 300 de lei, în funcţie de istoricul medical al fiecărui pacient. Mai problematică însă este partea legată de psiho-comportament, deoarece  foştii fumători se pot reapuca oricând de ţigări, chiar şi după un an de la renunţare.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, campania “Stop fumat” a avut efect asupra a numai 2.000 de români, foarte puţini lăsându-se impresionaţi de pictogramele de pe pachetele de ţigări sau urmând până la capăt tratamentul şi medicaţia menite să-i vindece de acest viciu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 5 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza ţigărilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.