ACTUALITATE 3 februarie 2011

Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu: „Reorganizarea sistemului sanitar covăsnean e făcută după „ureche” şi împotriva comunităţii româneşti din zona Buzaielor”

de Monica Vrânceanu | 667 vizualizări
Ministerul Sănătății (MS) a publicat lista comasărilor și reprofilărilor spitalelor din țară, ca urmare a deciziei de reorganizare a sistemului sanitar național spre raționalizarea cheltuielilor. În vreme ce de pe lista cu spitale reprofilate județul Covasna este absent, semn că la noi niciun spital nu este de ignorat, pe cea a comasărilor apare situația a două unități sanitare: Spitalul Orășenesc Covasna și Spitalul „Dr. Horia Radu”

Ministerul Sănătății (MS) a publicat lista comasărilor și reprofilărilor spitalelor din țară, ca urmare a deciziei de reorganizare a sistemului sanitar național spre raționalizarea cheltuielilor. În vreme ce de pe lista cu spitale reprofilate județul Covasna este absent, semn că la noi niciun spital nu este de ignorat, pe cea a comasărilor apare situația a două unități sanitare: Spitalul Orășenesc Covasna și Spitalul „Dr. Horia Radu” de la Vâlcele. Potrivit MS, cele două spitale urmează să fie comasate cu Spitalul de Cardiologie Covasna, unitate care aparține direct de Minister și care în ultimii ani și-a dovedit utilitatea și capacitatea de a funcționa pe excedent.

Proiectul întocmit la nivel local, respectat parţial

Soluția dată de MS se apropie oarecum de ideea unui proiect realizat la nivel local și care prevedea preluarea în administrare de către Spitalul de Cardiologie Covasna a unor unități sanitare din județ, tocmai în ideea eficientizării întregului sistem. Potrivit respectivului proiect, coordonat de către Cătălin Sporea, Spitalul de Cardiologie urma să preia în primul rând Spitalul „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele și secția externă de la Întorsura Buzăului a Spitalului Județean de Urgențe (SJU) și, eventual Spitalul Orășenesc de la Covasna, în cazul în care acesta și-ar fi rezolvat anumite aspecte ce țineau de datoriile acumulate. Potrivit proiectului, în vreme ce spitalul de la Vâlcele ar fi urmat să-și păstreze întreaga schemă organizatorică, cel de la Întorsura Buzăului ar fi putut avansa de la situația prezentă spre o lărgire a serviciilor medicale oferite. Ideea reorganizării viza în primul rând o relaționare corectă a spitalelor cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât să existe o acoperire perfectă a cheltuielilor lunare și să se ofere soluții spitalelor din județ care se află în dificultate.

Mișcarea făcută de MS nemulțumește însă la nivel local, deoarece în vreme ce sub umbrela Spitalului de Cardiologie a fost trecut și cel de la Covasna, soarta secției de la Întorsura Buzăului pare să fi fost lăsată la întâmplare și nimeni nu vede cum ar putea fi rezolvată situația de acolo, în condițiile în care în secție există trei medici, iar autoritățile locale nu pot oferi garanția susținerii financiare a unui spital în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă o clădire în acest sens există.

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat că una din ideile proiectului realizat la nivel local era tocmai acordarea unei şanse la sănătate celor peste 23.000 de oameni din zona Buzaielor, lucru care nu s-a întâmplat prin aceste comasări. „Am senzaţia unei înşelătorii de proporţii. Ideea de la care s-a plecat a fost atât comasarea unor unităţi spitaliceşti pentru a respecta proiectul guvernului de reducere a numărului spitalelor, dar mai ales de soluţionare a problemei asistenţei sanitare în bazinul Întorsurii Buzăului. Am propus trecerea în administrarea Ministerului Sănătăţii prin intermediul Spitalului de Cardiologie Covasna a secţiei externe a Spitalului Judeţean de la Întorsura Buzăului - care la ora aceasta funcţionează cu un singur medic, mai exact cu o singură salvare ce transportă toate cazurile la Sf. Gheorghe - tocmai pentru a asigura un nivel corespunzător al asitenţei medicale pentru o populaţie de circa 23.000 de persoane. În niciun caz de dragul de a prelua un spital falimentar (cum e cel din oraşul Covasna) sau unul în stare avansată de degradare (cum este cel de la Vâlcele). Ambele mutări au fost acceptate din perspectiva respectării programului de guvernare, dar mai ales în perspectiva rezolvării integrate a problemelor din sistemul sanitar covăsnean. E la fel de important, zic eu, să menţinem un spital orăşenesc la Covasna, să nu pierdem un spital cu tradiţie cum este cel de la Vâlcele, dar şi să acordăm o şansă la sănătate întorsurenilor”, a declarat Dan Manolăchescu.

Cei de la Cardiologie se tem de datorii

Managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea, spune că așteaptă încă normele de aplicare pentru a vedea clar cum a gândit Ministerul întreaga treabă și pentru a pune în aplicare ordinele în acest sens. Monica Sporea a arătat că aceste ordine nu pot fi puse în discuție ci se vor executa, însă managerul nu a ascuns faptul că datoriile pe care le are Spitalul din Covasna (câteva milioane de lei) crează nemulțumiri, deoarece vor ridica probleme odată ce unitatea se va afla sub umbrela Cardiologiei.

”Din câte am înțeles, prin comasare se vor prelua activele și pasivele, deci implicit datoriile. Din ceea ce am auzit, la Vâlcele există un excedent, având cheltuielile în limite normale, așa cum este prevăzut de Minister care spune că aceste cheltuieli nu trebuie să reprezinte mai mult de 70% din încasările contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate. Însă nu se poate ști clar situația până când nu o vedem, plus că probabil vor mai apărea diverse prevederi și totul va trebui integrat într-o gândire unitară”, a spus Monica Sporea, adăugând că la nivelul Spitalului de Cardiologie există și un Consiliu Administrativ împreună cu care se vor lua deciziile exacte.

Managerul Spitalului de la Vâlcele, Claudia Vigheci, a declarat că nu poate comenta prea multe în legătură cu decizia Ministerului, arătând că se așteaptă pașii următori ai acestuia. ”Ceea ce pot spune este că în momentul în care Spitalul își va pierde personalitatea juridică va avea de pierdut - aceasta este părerea mea proprie și personală și mi-o asum”, a declarat Claudia Vigheci.

Întorsura Buzăului a rămas pe dinafară

La Întorsura Buzăului, unde există o construcție impresionantă pentru înființarea unui spital care să deservească întreaga zonă însă unde nu s-a reușit, în ultimii ani, dotarea și punerea în funcțiune, tocmai din lipsa banilor, nu se știe ce va fi. Secția de la Întorsura a rămas treptat doar cu doi-trei medici, SJU nu investește prea mult într-o secție externă ci chiar ar vrea să scape de ea pentru că nu provoacă decât bătăi de cap și cheltuieli, iar autoritățile locale au ajuns la concluzia că ar prelua spitalul, după ce ani de zile au refuzat tocmai acest lucru, motivând că nu au bani. Medicul-şef al Spitalului de la Întorsura Buzăului, Vasile Iliuţă, este de părere că singura soluție ar fi fost trecerea sub aripa Spitalului de Cardiologie, însă iată că MS nu a făcut acest lucru.

Președintele SANITAS Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că tot ceea ce este mai important în proiectul de comasare al MS este că se păstrează locurile de muncă, în vreme ce nici nu se pune problema mutării fizice a Spitalului din Vâlcele, ceea ce-i poate liniști pe angajații și pacienții de acolo.

”Important e că nu avem niciun spital transformat în centru de îngrijire a bătrânilor, așa cum s-a întâmplat prin alte județe, semn că spitalele noastre contează totuși. Integrarea celor două spitale comasate cred că se va face în 2-3 luni, problema rămâne însă Întorsura Buzăului. Secția de acolo are deficite mari și în actuala formă nu văd nicio soluție. În plus, nu cred că Ministerul ar aproba înființarea unui nou spital, în vreme ce închide altele în țară; mai ales că nu poți face un spital cu doi medici, fără aparatură și fără pacienți”, a declarat Neagovici, arătând la rândul său că singura alternativă pentru Întorsura Buzăului este trecerea la Spitalul de Cardiologie ca secție externă ori  ”agățarea” continuă de SJU.

În concluizie, spune liderul PDL, Dan Manolăchescu, reorganizarea s-a făcut după „ureche” şi împotriva comunităţii româneşti din zona Buzaielor. „S-a 'rezolvat pe jumătate' aşa ca să dea impresia că ni s-a dat satisfacţie, dar în profunzime am lăsat fără asistenţă medicală 23.000 de oameni. Înglodarea în datorii şi falimentul moral al secţiei externe a Spitalului Judeţean de la Întorsura Buzăului nu numai că sunt previzibile, dar vor fi imediate. Nu ştiu care este starea civilă a domnului ministru Cseke, dar îi doresc să-l surprindă o problemă medicală plăcută - cum este naşterea unui copil în familie - în zona Buzaielor”, a declarat Manolăchescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 22

Adaugă comentariu
respecte pentru mertzane, 6 februarie 2011
pentru Vali: Domnule credv ca sunteti foarte dezinformat, mai bine zis, datorita organizarii sistemului sanitar din Covasna, a spitatului de cardiologie in special, domnul sporea sau mai bine zis citeste integral
oblio, 5 februarie 2011
Poate ca comunitatea nici nu doreste spitalul. Bani primaruui reprezinta o parte din bani comunitati, daca comunitatea doreste poate sa sustina financiar spitalul.
stellu, 5 februarie 2011
Sa fiti destepti si fara frica!
Sustinator PDL pentru Manuel si Frustratul., 5 februarie 2011
Excelenta morala este un rezultat al felului in care traim. Devenim corecti, facand fapte corecte, devenim temperati comportandu-ne temperat si devenim curajosi facand acte curajoase.Poti sa descoperi citeste integral
Manuel, 4 februarie 2011
Si uite cum la un articol despre sistemul sanatatii din Covasna, care oricum e vai de el, se ajunge la lupta interna din PDL. Sa fim seriosi domnilor, sunt curios cine se ascunde in spatele acestui citeste integral
frustratul, 4 februarie 2011
Pe 08 octombrie 2010 au fost alegeri la oganizatia judeteana PD-L Covasna .Acolo au fost alesi , cu vot secret , domnii pe care i-ai pomenit mai sus . Este adevarat ca unii au nivel intelectual citeste integral
vasy, 4 februarie 2011
SCHIMBATI MINISTRU SANATATII REPEDE.... !!!
Sustinator PDL, 4 februarie 2011
Pacatul mare este ca Dan Manolachescu se inconjoara de reminiscente comuniste in ciuda faptului ca el inca mai este tanar, iar oameni precum Catalin Sporea sunt usor marginalizati in partid, nu este citeste integral
moartea pe bani, 4 februarie 2011
lasati-i pe ungurii de la minister sa dea spitalul la primarie si primaria la firme straine si veti vedea cum muriti pe marginea drumului! asta mai asteapta baietii destepti: sa ne vindem intreg citeste integral
Bernadett, 3 februarie 2011
ceea ce incearca sa faca pdl covasna e foarte bine...sper sa reuseasca si sa fie intr-un ceas bun
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.