ACTUALITATE 11 septembrie 2016

Liderii comunităţilor româneşti din Covasna s-au întâlnit la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 897 vizualizări

Liderii comunităţilor româneşti din judeţul Covasna, primari, viceprimari sau consilieri locali şi judeţeni, s-au întâlnit vineri, 9 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. La evenimentul care şi-a propus identificarea oportunităților și soluțiilor menite să păstreze și să promoveze valorile culturale românești, au fost prezenţi şi Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei, subprefectul Nicolae Radocea, parlamentarii Horia Grama şi Marius Obreja şi dr. Ioan Sabău – Pop, preşedintele executiv al Forumului Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

„Chiar dacă o mare parte a dezbaterilor de azi (vineri, 9 septembrie - n. Red.) a fost consacrată învăţământului, realmente o problemă deosebită a comunităţii româneşti, iată că s-a reuşit în acest cadru să se abordeze o sumedenie de alte probleme. Sunt probleme mari, erau cunoscute de fiecare în parte, iar acum avem posibilitatea să ne facem o imagine a ceea ce înseamnă provocările la nivelul localităţilor şi judeţului. S-au spus lucrurilor pe nume, au fost şi discuţii contradictorii, dar acesta este farmecul unor dezbateri, democratice în fond. Important este că noi vom face o selecţie a ceea ce s-a discutat mai important şi vom reţine aceste propuneri. În primul rând, ne dorim continuarea dezbaterilor pe grupuri de lucru şi pe problematici şi bineînţeles, reluarea discuţiilor. Reţinem ideea ca forumul să elaboreze un manual, un set de principii, de obiective pe care să le propunem partidelor în perspectiva alegerilor parlamentare, în aşa fel încât să vedem în ce măsură aceste partide preiau în programele lor problemele noastre, care de zeci de ani nu şi-au găsit soluţionarea”, a declarat la finalul întâlnirii care a durat peste trei ore, dr. Ioan Lăcătuşu, coordonatorul evenimentului.

Printre subiectele luate în discuţie de cei peste 30 de participanţi, s-au regăsit şi retrocedările, redactarea de monografii la nivelul fiecărei comunităţi sau promovarea meşteşugurilor locale.

„S-au mai luat în discuţie şi probleme care vizează legislaţia şi perfecţionarea acesteia, probleme care ţin de activitatea instituţiilor, probleme care ţin de relaţiile consilierilor locali cu administraţia locală, diferenţiat pentru comunităţile mono-etnice româneşti şi pentru localităţile mixte, în care votul consilierilor români nu este semnificativ pentru adoptarea proiectelor”, a mai precizat dr. Ioan Lăcătuşu, care concluzionat: „Consider că a fost o acţiune binevenită. Sunt convins că eforturile făcute pentru organizarea evenimentului sunt răsplătite prin faptul că vom direcţiona acest tip de întâlniri şi în perspectivă”.

Evenimentul a fost organizat de Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și a Instituției Prefectului Județului Covasna. Potrivit organizatorilor, o întâlnire similară va avea loc, în cursul lunii octombrie a.c., și cu primarii, viceprimarii și consilierii români din județul Harghita.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.