ACTUALITATE 2 martie 2010

Legea privind statutul funcţionarilor publici, adoptată de Camera Deputaţilor

de Covasna Media | 566 vizualizări
Camera Deputaţilor a adoptat ieri Legea privind statutul funcţionarilor publici, care permite numiri politice în fruntea instituţiilor deconcentrate. 03mar2010-deputatiÎnainte de a supune votului acest proiect de lege, liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului. În urma apelului nominal a reieşit că în sală sunt prezenţi 174 de deputaţi. Rezultatul a fost contestat de secretarul Camerei social-democratul Valeriu Zgonea, care a afirmat că celălalt secretar al Camerei din partea PD-L Dumitru Pardău l-a strigat pe fostul social-democrat

Camera Deputaţilor a adoptat ieri Legea privind statutul funcţionarilor publici, care permite numiri politice în fruntea instituţiilor deconcentrate.

03mar2010-deputatiÎnainte de a supune votului acest proiect de lege, liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului. În urma apelului nominal a reieşit că în sală sunt prezenţi 174 de deputaţi.

Rezultatul a fost contestat de secretarul Camerei social-democratul Valeriu Zgonea, care a afirmat că celălalt secretar al Camerei din partea PD-L Dumitru Pardău l-a strigat pe fostul social-democrat Marian Sârbu prezent, deşi acesta nu era în sală. După aceste discuţii pe marginea cvorumului, Mircea Toader a solicitat vot deschis cu mâna ridicată, care a stârnit ale reacţii din partea social-democratului Valeriu Zgonea.

„Apelul nominal a consfinţit numărul deputaţilor, deci putem să votăm deschis ca să eliminăm semnele de suspiciune“, a spus Toader.

Zgonea a spus că doar dacă votează şi presa se întruneşte cvorumul necesar adoptării unei legi organice, respectiv de 167 de deputaţi, şi a solicitat identificarea articolului din Regulament care stipulează cazurile în care se poate vota cu mâna ridicată.

În replică, democrat-liberalul Sever Voinescu a arătat că articolul 141, alineatul 1 din Regulament prevede că deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei, iar Ioan Oltean (PD-L) a subliniat că se poate vota cu mâna ridicată dacă acest lucru este solicitat de un lider de grup.

După aceste dispute, deputaţii au adoptat legea privind statutul funcţionarilor publici.

„Legea Funcţionarilor Publici este constituţională“

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Andras Szakal, a declarat că noua formă a legii privind Statutul funcţionarilor publici este constituţională. „PSD şi PNL pot contesta legea. Totul este constituţional. Iar cel mai mare susţinător al Ordonanţei 37, declarată neconstituţională şi devenită ulterior, în octombrie 2009, Ordonanţa 105 i-a avut ca susţinători înfocaţi pe Valeriu Zgonea şi Mircea Duşa, care a şi lucrat la proiectul de lege. Prin noua lege a funcţionarului public se revine la forma normală a legii de dinainte de 2009, când direcţiile şi deconcentratele erau conduse de funcţionari publici. În ceea ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora mii şefi de deconcentrate nu mai au drept de semnătură, acest lucru nu este adevărat. Şefii de deconcentrate au încheiate contracte de management, considerate contract de muncă. Potrivit legii contractul de muncă nu se poate desface fără un preaviz de 15 zile“, a explicat preşedintele ANFP.

Potrivit lui Szakal, prin noua formă a legii se are în vedere creşterea mobilităţii şi flexibilitatea carierei în cadrul corpului funcţionarilor publici, în vederea asigurării continuităţii serviciului public şi a menţinerii resurselor umane în cadrul acestui corp profesional în contextul social, politic, economic şi administrativ actual. De asemenea, spune el, legea urmăreşte eficientizarea activităţii instituţiilor publice şi, implicit, creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţeanului.

Agerpres

Sursa foto: financiarul.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.