ACTUALITATE 23 iulie 2020

Legea carantinei putea fi mai precisă, spune managerul SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 777 vizualizări

Legea carantinei și izolării, care a intrat în vigoare marți, 21 iulie, putea fi mai precisă pentru că la felul cum a fost ea elaborată, lasă loc de interpretări, a spus miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, când a făcut referire la noile reguli care privesc izolarea minorilor sau a părinților cu copii minori. 

Principiul de bază al Legii 136 este că instituirea măsurii de izolare se poate face doar cu acordul pacientului, cu două excepții, a explicat managerul Spitalului Județean. 

Prin lege s-a făcut o definiție nouă cu privire la ce înseamnă izolare și ce înseamnă carantina. Carantină înseamnă izolarea acelei persoane care e considerat caz suspect, adică posibil transmițător al virusului, respectiv izolare – care înseamnă internare a unui caz pozitiv, caz bolnav, după definiție. (...) Izolarea se face pe baza acordului persoanei implicate, cu două excepții. Prima este ca în situația în care ajunge cazul respectiv la urgență, medicul infecționist, în momentul în care consideră și vede că este un risc, după o evaluare prealabilă, de transmitere a bolii, să transmită DSP-ului, care, pe baza informării medicului, ia o decizie individuală prin care infirmă sau confirmă propunerea de izolare într-o unitate sanitară a pacientului. Această măsură nu poate fi mai mare ca durată de 48 de ore, timp în care se fac toate investigațiile clinice și paraclinice, în vederea determinării gravității stării pacientului respectiv. A doua situație este cea în care medicul curant consideră că după aceste 48 de ore se impune în continuare măsura izolării într-o unitate sanitară, și atunci, iarăși, pe baza informării transmise către DSP, (...) poate să continue, din nou, prin confirmarea medicului curant, măsura izolării în unitatea sanitară”, a spus András – Nagy Róbert. 

Când a făcut referire la situații care privesc izolarea sau punerea în carantină a minorilor, managerul a punctat că „legea putea fi mult mai precisă și este o chestiune de interpretare și interpretarea aceasta trebuie să aibă la bază tehnici legislative de interpretare”. 

Totodată acesta a explicat că „normele generale stabilesc faptul că lângă pacienții minori instituțiile sanitare sunt obligate să acorde posibilitatea să fie și un aparținător, un părinte. Mergând mai departe cu această interpretare, de aceea spun că putea fi mai clară, în formularea aceasta, luarea măsurii este lăsată la latitudinea medicului și a Direcției de Sănătate Publică, în sensul că, în momentul în care după o analiză, la evaluarea situației, aparținătorul nu e infectat, nu este permisă internarea părinților lângă minori. În această situație, personalul medical, respectiv Direcția de Sănătate Publică este obligat să anunțe Direcția de Asistență Socială – Protecția Copilului, în vederea găsirii unei soluții limitate în timp de rezolvare. În legislație se mai prevede și că părintele mai poate să numească în această perioadă un tutore pe o perioadă de timp, dar această situație se aplică mai mult în cazul în care minorul trebuie plasat în carantină, adică nu se internează în spital. Dar, împreună, personalul medical, DSP și Protecția Copilului trebuie să găsească soluțiile cele mai potrivite”, a spus András-Nagy Róbert

În concluzie, acesta a spus totuși că până în prezent, nici înainte să nu fie acest cadru legislativ, nu au fost situații în care să fie copii infectați și părinții nu sau invers.  „Din experiența de până acum, a celor peste 300 de cazuri pe care le-am avut, nu a fost vreo situație în care copilul să fie pozitiv și părinții să nu aibă nimic, în virtutea relației de copil-părinte, deci apropierea presupune deja transmiterea virusului”, a punctat managerul SJU Covasna. 

În ultima lună, adică în perioada 22 iunie – 22 iulie, în Spitalul Județean de Urgență au fost internați 95 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Dintre aceștia, au fost externați 84 de pacienți. Au fost, între ei, trei pacienți asimptomatici, cu test pozitiv la externare, care au plecat acasă la cerere, ca urmare a deciziei CCR, care arăta că izolarea este o măsură ilegală, în lipsa unei legislații concrete. Niciunul dintre aceștia nu s-a întors, ulterior, în spital. 

Miercuri, în spital erau internați 28 de pacienți, dintre care doi minori, tratați pe secția de Infecțioase COVID. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.