ACTUALITATE 24 iulie 2016

Laszlo Tokes a vorbit din nou despre „protectorat“, la Tusványos

de Sever Ioan Miu | 925 vizualizări

Universitatea de vară „Tusványos“ de la Băile Tușnad a fost onorată, și anul acesta, de puțini vorbitori de naționalitate română. Ca și acum trei ani, Laszlo Tokes, acum europarlamentar FIDESZ, a vorbit despre autonomie teritorială și „protectoratul“ pe care ar trebui să-l exercite Ungaria asupra maghiarilor ardeleni, după modelul relației dintre Austria și provincia italiană Tirolul de Sud.

Europarlamentarul FIDESZ, Laszlo Tokes, prezent sâmbătă la închiderea Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, a readus în discuţie problema autonomiei teritoriale a „Ţinutului secuiesc“, i-a mulţumit premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru „serviciile aduse naţiunii maghiare“ şi a vorbit din nou despre acordarea „protectoratului“ pentru maghiarii din afara graniţelor acestei ţări, potrivit Agerpres.

Laszlo Tokes a amintit că, în urmă cu câţiva ani, i-a cerut premierului ungar să accepte „statutul de putere protectoare faţă de maghiarii din afara frontierei“, urmând modelul Austriei pentru Tirolul de Sud, un model care, în opinia sa, ar trebui implementat şi în Ardeal.

„Înainte de a ne acuza cineva de iredentism, trebuie să spunem că nu e o problemă de frontieră (...), nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. (...) Vrem, în acord cu legislaţia din România, să creăm un sistem global şi real pentru comunitatea maghiară din România, care, conform convingerilor noastre, este singura garanţie pentru a asigura dezvoltarea noastră liberă. Voinţa noastră este în acord deplin şi corespunde normelor de autonomie din multe ţări şi funcţionează în Europa. (...) Trebuie să ne simţim acasă pe meleagurile unde ne-am născut, unde s-au născut strămoşii noştri, să ne păstrăm identitatea şi să nu devenim străini la noi acasă“, a spus Laszlo Tokes, potrivit traducerii asigurate de organizatori, citată de Agerpres.

Pe 25 februarie 2016, Laszlo Tokes a pierdut definitiv distincția „Steaua României în grad de cavaler“, primită în anul 2009 de la președintele Traian Băsescu. Distincția i-a fost retrasă in urma unei decizii a Înaltei Curti de Casație și Justiție. Potrivit Agerpres, principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională“, astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu provincia autonoma italiană Tirolul de Sud“. „A fost o chestie de terminologie (...) Tradusă în românește a sunat foarte prost, ai senzația că își bagă nasul în treburile interne. Dar, de fapt, el s-a gândit cu siguranță la situația Tirolului de Sud și a Austriei. Tratatul nostru bilateral de înțelegere, cooperare și bună vecinătate din 1996 dintre România și Ungaria evident că acordă țării mamă posibilitatea de a fi în contact cu minoritatea, dar nu de a ridica problema asta ca pe o obligație de drept internațional“, ne-a declarat Sergiu Constantin, cercetător la Institutul pentru Drepturile Minorităților din cadrul Academiei Europene din Bolzano, Tirolul de Sud, Italia.

Puțini români printre participanți

Ediția a XXVII-a a Universitătii de Vară de la Băile Tușnad s-a remarcat prin faptul că puțini participanți de naționalitate română au acceptat invitația organizatorilor. Printre aceștia s-a numărat analistul Cristian Pârvulescu și istoricul Oprea. „Sunt foarte încântat că Brexit-ul s-a realizat și foarte îngrijorat că s-ar putea să nu se realizeze“, a declarat Pârvulescu în cadrul dezbaterii pe tema „Siguranţa Europei“. Istoricul Marius Oprea, președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost prezent la o dezbatere despre legea lustrației.

Absența vorbitorilor români, îndeosebi a politicienilor, a fost remarcată și de  preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primarul municipiului Sfantu Gheorghe. Acesta a declarat joi că regretă faptul că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Tusványos) a pierdut o componentă importantă, anume dialogul interetnic cu partea română, potrivit Agerpres. „Mie îmi pare rău că a dispărut partea de dialog interetnic care a fost foarte prezentă în primii 10-15 ani. Deci, practic, Tusványos, la nivelul Europei Centrale şi de Est a fost un loc de întâlnire a elitelor civile şi politice din această zonă şi foarte mult timp am spus că este locul dialogului româno-maghiar şi maghiaro-maghiar, dar, din păcate, în ultimii ani partea aceasta de dialog româno-maghiar a cam dispărut. Cred că ultima mare prezenţă a fost cea a fostului preşedinte Traian Băsescu în urmă cu aproape patru ani, dacă nu mă înşel, după care este o prezenţă mult mai redusă din partea oficialilor din România care, din câte ştiu, sunt invitaţi. Oricum, Tusványos este un loc important de dialog, pentru că până la urmă despre asta este vorba, aici se dezbat politici publice, iar prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, întotdeauna înseamnă că se discută geopolitică şi cred că toate astea sunt importante pentru noi toţi“, a declarat Antal Árpád, citat de Agerpres. Universitatea de Vară, care poartă și numele „Balvanyos“, de la numele primei localități care a găzduit-o, a început sub semnul dialogului româno-maghiar, după cum își amintește jurnalistul covăsnean Erdély András: „La Balvanyos se dădeau ‘lupte grele’ între intelectualii români și maghiari care ar fi dus înainte. Politicienilor români le e în așa hal frică să nu se spună că, uite, s-au dus la Balvanyos, încât nu dau pe acolo, deși invitați sunt în mod regulat“.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, care a ajuns la a XXVII-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 20 - 24 iulie sub motto-ul „Am fost, suntem şi vom fi acasă în Europa“.

Universitatea de la Băile Tuşnad a fost organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi - Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România - Cluj, potrivit Agerpres.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stelian, 25 iulie 2016
Domnule Arpad, ar fi trebuit chemate si "elitele" din Orko, Borosneu, Valcele, Araci, Hetea etc. Adevaratele probleme sunt aici, apoi putem vorbi si despre ... derivate!
lili, 25 iulie 2016
Simbolul dialogului interetnic a fost T Basescu, cat a avut nevoie de UDMR ca sa-i mentina la guvernare pe Boc si sleahta portocalie corupta. Altfel, nu l-am auzit vreodata pe T Basescu vorbind citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.