ACTUALITATE 6 ianuarie 2014

Laptele de casă va dispărea de pe tarabe

de Monica Vrânceanu | 615 vizualizări

Normele europene impun aparate de muls și tancuri de răcire pentru laptele crud

O nouă reglementare a Uniunii Europene îi va lăsa fără unele venituri pe țărani, care în curând nu-și vor mai putea vinde laptele pe tarabele din piețe, deoarece laptele crud va putea fi vândut la tarabă în maximum două ore de la mulgere. Pentru țăranii care vin în piețele din orașe cu autobuze ori chiar biciclete pe timp de vară, îndeplinirea unei astfel de condiții va fi practic imposibilă.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó Barabási Sándor, ne-a declarat că noua reglementare a încins deja spiritele și tot mai mulți oameni s-au adresat Direcției pentru a se interesa despre aceasta. Pe de altă parte, Direcția nu a primit nicio instrucțiune în acest sens de la Autoritatea Națională, însă a organizat la nivel local câteva întâlniri de informare a oamenilor.

lapte-interzis

„Practic, cei care vin și vând lapte crud în piețe, fie în flacoane ori bidoane, nu o vor mai putea face, dacă după două ore de la mulgere nu vor putea depozita laptele într-un tanc de răcire cu o temperatură constantă de 4 grade. Iar acest frigider, să-i zicem așa, costă destul de mult, iar țăranii cu o vacă – două nu și-l permit. Din păcate, vor fi afectați mulți țărani inclusiv în județul nostru, căci și în piețele noastre se vinde lapte de casă”, a spus Sikó, precizând că laptele țăranilor din județ nu a avut niciodată probleme, totul ieșind conform la controale.

În ceea ce-i privește pe oameni, aceștia cred că noua reglementare nu face decât să încarce din nou oamenii, să nu le mai dea posibilitatea de dezvoltare. În vreme ce orășenii spun că ar cumpăra oricând de la ţărani – întâi pentru că laptele de casă proaspăt muls are toate proprietățile și apoi pentru că la preț e la jumătate, țăranii spun că statul le ia și unica brumă de venituri. Țăranii care vin în piețe spun că le convenea mai mult să bată drumurile decât să predea laptele la colectorii mari, deoarece în piață obțineau 2 sau 2,5 lei pe litru, pe când la colectori primeau puțin peste un leu pe litru.

Mai câștigați sunt cei care stau la case în oraș și care, cu o vacă sau două, și-au creat deja o clientelă sigură căreia îi livrează laptele constant. Acești gospodari spun că nu se vor alinia cerințelor europene – care impun și mulsul vacilor cu aparate speciale, deoarece câștigurile din vânzarea laptelui nu ar acoperi investițiile și cheltuielile cu animalele. Deocamdată, mai e ceva timp până reglementările vor intra în vigoare, astfel că e încă liber la vânzarea laptelui de casă în piețe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.