Lacul de la gară – un loc reabilitat, dar nu pentru toți
Investițiile din fonduri europene ar trebui să fie pentru toți, nu doar pentru cei care pot urca scări. Tocmai de aceea am vrut să vedem cu ochii noștri dacă e adevărat că noul lac reabilitat de la gară nu este accesibil. Am mers acolo împreună cu o persoană în scaun rulant, am testat căile de acces și am stat de vorbă cu oamenii. Apoi am cerut explicații autorităților. Pentru că, în 2025, accesibilitatea nu trebuie să rămână o bifă în proiecte, ci să devină parte din realitatea trăită, zi de zi.
Recent inaugurat, lacul de la gară promitea să devină un spațiu public modern, inclusiv, destinat tuturor locuitorilor orașului. Doar că, la o simplă vizită la fața locului, promisiunile se împiedică la propriu, de treptele care blochează accesul persoanelor cu mobilitate redusă.
Platforma mobilă, nefuncțională
Am ajuns acolo alături de Székely Barna, un bărbat din Sfântu Gheorghe care folosește un scaun rulant. La intrarea principală, dinspre strada 1 Decembrie 1918, există o rampă mobilă, însă aceasta era acoperită cu o prelată. Nu era nimeni pentru a o activa.
Nu există nici vreun panou informativ care să explice modul în care poate fi folosită. Am aflat apoi că rampa nu a fost pusă în funcțiune până acum, așadar nu a fost o simplă coincidență că nu am găsit-o în funcțiune în ziua vizitei noastre.
„Sunt dezamăgit, pentru că aveam o mică speranță că măcar aici va funcționa rampa. E frustrant pentru că dacă ar fi fost cineva care să o activeze, aș fi putut să o folosesc. Din păcate, peste tot unde există astfel de platforme, ele nu funcționează: la Gara CFR, la arena de baschet... Dacă era cineva de la Primărie de față, l-aș fi întrebat de ce se fac lucruri doar pentru imagine, dar nu și funcționale. Sper să se înțeleagă, odată și pentru totdeauna, că accesibilitatea reală înseamnă libertate, libertatea de a te descurca singur, fără să depinzi de alții”, ne-a spus Szekely Barna, utilizator de scaun rulant din Sfântu Gheorghe.
Un trecător care s-a oferit să ajute
Cei care vin des în parc cunosc deja bine problema, iar asta s-a văzut și în cât de rapid s-a oferit un trecător să ne ajute.
„Am mai văzut și pe Facebook plângeri. De ce au mai pus rampa asta dacă nu funcționează? Cea mai mare prostie pe care am văzut-o. Eu cu cei doi copii suntem aici zilnic și văd mămici cum se chinuie câte două să care cărucioarele”, ne-a spus bărbatul.
Cea de-a doua cale de acces, dinspre strada Lt. Păiș David, are 47 de trepte, dar și un drum neasfaltat, folosit uneori ca alternativă. Nici această variantă nu este, însă, o soluție reală. Aici există însă și câteva locuri de parcare (inclusiv pentru persoane cu dizabilități).
Cu alte cuvinte, o persoană în scaun rulant care vine cu mașina ar trebui să parcurgă sute de metri până la cealaltă cale de acces doar ca să ajungă la o rampă... care oricum nu funcționează.
Și părinții cer soluții
Nici părinții cu copii mici nu sunt mai norocoși.
„Noi am fost acolo chiar la inaugurare, dar nici atunci nu era nimeni care să ne ajute. Din ce am aflat, există un drum cu pietriș pe lângă benzinărie, pe unde s-ar putea intra cu căruciorul, dar sincer, nici nu am încercat. Nu cred că așa ceva poate fi considerat o soluție. Am coborât cumva pe scări, dar sincer, nu merită riscul – aș putea cădea eu sau ar putea cădea copilul, cu tot cu cărucior. Mai ales când merg cu cei doi copii e imposibil. Trebuie să-l țin pe cel mare de mână. Până nu se rezolvă situația, nu vom mai merge acolo. Înțeleg că sunt blocate angajările, dar o soluție tot trebuie găsită”, ne-a spus o mămică din Sfântu Gheorghe, Rozinka Szende.
Ce spun autoritățile
Contactat pentru un punct de vedere, directorul Sepsi ReKreativ, Bodor Lóránd, ne-a explicat că, de când societatea a preluat administrarea lacului, este conștient de această problemă și se caută soluții. Totuși, funcționarea platformei este împiedicată de lipsa personalului calificat care să o opereze.
„Am făcut o cerere către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) pentru a ni se aproba câteva posturi, dar am fost rugați să așteptăm formarea noului Guvern. Până atunci nu putem angaja pe nimeni. Platforma nu poate fi utilizată fără un operator și avem nevoie și de un contract de mentenanță. Vom face o nouă solicitare săptămâna aceasta. Dacă nu vom putea face angajări, va trebui să externalizăm acest serviciu. Căutăm soluții, pentru că știm că e o problemă. Și în cazul cărucioarelor pentru copii am găsit o soluție. Ne gândim să montăm niște șine speciale pentru scări”, ne-a explicat Bodor Lóránd.
Lacul din zona gării a fost inaugurat oficial pe 1 iunie și a fost redeschis publicului cu un eveniment festiv pe 8 iunie. După ani de paragină, zona a fost complet reabilitată de Primăria Sfântu Gheorghe în cadrul unui proiect de regenerare urbană cofinanțat cu fonduri europene. S-au amenajat spații verzi 3 hectare, alei pietonale pavate cu dale de piatră pe o suprafață de peste 1.400 mp, pistă de alergare, terenuri de baschet și fotbal și un teren multisport. Dar toate acestea nu contează pentru cei care nu pot ajunge acolo.
Ce s-a făcut până acum arată bine. Dar ceea ce lipsește în acest moment face diferența între un proiect pentru comunitate și un proiect doar pentru poze. Dacă tot s-au investit bani europeni, poate ar trebui să existe și standarde europene în realitate, nu doar în documente.
Așteptăm soluții și, mai ales, acțiuni!