La Sfântu-Gheorghe urmează un Week-end de sărbătoare!
Celebra trupă Smokie va încheia Zilele orașului duminică, târziu în noapte
Zilele Sfântu-Gheorghe se desfășoară, în acest an, sub auspiciile celei de-a 20-a ediții și a împlinirii a 550 de ani de atestare documentară ca oraș, iar organizatorii au vrut să marcheze acest moment printr-un concert de zile mari, cel al trupei Smokie, preparate cu specific local uriașe, precum și prin deschiderea unor noi locații destinate activităților artistice și meșteșugărești - la Muzeul Național Secuiesc.
După Săptămâna culturală a Zilelor, care a început duminică, urmează un sfârșit de săptămână așteptat cu nerăbdare de locuitorii din Sfântu-Gheorghe și din județ, urmând a atrage, cu siguranță, inclusiv turiști din județele vecine.
Bugetul ediției din acest an a Zilelor orașului a fost fixat la 700.000 de lei, urmând ca Primăria Sfântu-Gheorghe să acopere jumătate din această sumă, în vreme ce restul de 350.000 de lei se vor obține prin închirierea spațiilor către comercianți, contracte de publicitate, sponsorizări și diverse taxe. Potrivit directorului de organizare al evenimentului, Grubisics Levente, banii necesari vor fi obținuți cu siguranță din sumele pe chirii, taxe și sponsorizări, existând exemplul din 2010, când Primăria a alocat 300.000 de lei manifestărilor, iar la finele acestora i-au fost returnați 20.000 de lei, deoarece tot ce mai fusese necesar se acoperise din veniturile proprii ale evenimentului.
Concerte cu nume celebre
Smokie și CC Catch sunt cele două nume de talie mondială care vor urca pe scena Zilelor Sfântu-Gheorghe.
Trupa britanică Smokie va concerta duminică seară, de la ora 21.30 pe Scena din faţa Prefecturii, fiind de fapt principalul oaspete invitat să concerteze în cadrul Zilelor. Coordonatorul secțiunii artistice a Zilelor Sfântu Gheorghe, Dancs Zoltan, a declarat că trupa britanică Smokie, fondată în 1969, a fost aleasă pentru a concerta aici datorită notorietății și capacității acesteia de a crea spectacole impresionante, precum și ca urmare a faptului că hiturile sale, lansate de-a lungul anilor, sunt cunoscute de mai toate generațiile. Formația britanică este una dintre cele mai longevive în rockul mondial, înregistrând de-a lungul anilor hituri precum „Have You Ever see the Rain”, „What can I do” sau „Living next to Alice”.
Solista de origine germană CC Catch va urca diseară pe aceeaşi scenă, cu începere de la ora 22.30, iar potrivit programului Zilelor, concertul acesteia va dura mai bine de o oră. Starul disco susţine şi în prezent concerte cu toate biletele vândute, deoarece piesele interpretate de ea sunt şi astăzi şi vor rămâne şi pe viitor şlagăre în top. Pe parcursul a 30 de ani a adunat peste 20 de melodii disco de top. Stilul disco rămâne şi pe mai departe stilul preferat al tuturor celor care vor să danseze, fără limită de vârstă.
Dintre trupele celebre de muzică românească actuală, în această ediție au fost invitați la Sfântu-Gheorghe cei de la Hi-Q, formație care o are ca solistă pe una dintre cele mai bune voci feminine din țară, Dana Nălbaru, și care va concerta tot în această seară, de la ora 19.30.
Sâmbătă, pe Scena principală, iubitorii muzicii folk îl vor putea vedea şi asculta pe Mircea Baniciu, cu începere de la ora 20.
Cariera solistică a interpretului a început în anii '70, fiind de-a lungul anilor membru al unor trupe de renume - Phoenix și Pasărea Colibri. Mircea Baniciu şi-a format un stil aparte propriu de interpretare a muzicii folk-rock româneşti. Programul concertului cuprinde cele mai renumite melodii din lunga carieră muzicală a lui Mircea Baniciu.
Localitatea Zece Prăjini este renumită pentru muzica ei de fanfară şi pentru repertoriul divers care, într-o interpretare unică, dă naştere unor ritmuri cu totul speciale. Fanfara „Shukar” din Zece Prăjini va cânta duminică pe Scena din Piaţa Sfântu Gheorghe, de la ora 18.00. Formaţia este condusă de Costică Panţîru, iar fanfara sa, „Shukar”, este cea mai cunoscută din Zece Prăjini, locul de pornire al altor fanfare renumite, cum ar fi „Shavale” şi „Ciocârlia”. „Shukar” a activat mai mult în străinătate decât în România, colaborând cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mioara Velicu şi alţii, fiind recunoscuţi pentru talentul lor deosebit şi pentru muzica foarte ritmată şi antrenantă.
Potrivit organizatorilor, onorariile cerute de artiștii invitați la Zilele orașului nu pot fi făcute publice, existând în contracte o convenție în acest sens. Ceea ce se știe însă cu siguranță este faptul că toți invitații vor concerta live, ținându-se foarte mult la acest aspect.
Recorduri locale la pâine și tort
Pentru că ediția din acest an a Zilelor nu este una oarecare, în aceasta s-a implicat și Brutăria Dioszegi, al cărei renume a depășit în ultima vreme granițele județului, ajungând să-i cucerească pe bucureșteni cu celebra ”pâine secuiască cu cartofi”.
Tocmai pentru a marca și mai strașnic unicitatea Sfântului Gheorghe, cei de la Brutăria Dioszegi și-au propus să stabilească două recorduri: al celei mai mari pâini secuiești din lume și al celui mai mare tort natural din lume.
Cea mai mare pâine secuiască va fi preparată sâmbătă de la ora 16 în fața Restaurantului Park, și va avea probabil peste 30 de kilograme, dacă una dintre pâinile realizate „de probă” zilele trecute a depășit 50 de kilograme. Pentru realizarea aluatului vor fi folosite în jur de 20 de kilograme de făină, cinci kilograme de cartofi, drojdie, apă și sare.
Cei de la Brutăria Dioszegi vor prepara apoi, duminică de la ora 16, în fața Casei cu Arcade, cel mai mare tort natural cu fructe din lume, care va cântări cel puțin 550 de kilograme, alese simbolic pentru a fi identice cu cei 550 de ani de atestare urbană a oraşului Sfântu Gheorghe. Pentru tort s-a pregătit deja blatul, iar astăzi brutarii și cofetarii vor începe sortarea fructelor pentru tort și prepararea frișcăi. Tortul va avea șase metri lungime, 1,20 metri lățime și trei etaje, numai blatul cântărind 200 de kilograme. Pentru decorarea tortului se vor folosi 100 de kilograme de frișcă, dar și o cantitate impresionantă de marțipan din care se va realiza stema orașului Sfântu Gheorghe. Tortul va fi finalizat duminică și va avea 5.500-6.000 de felii, care se vor vinde fiecare la un preț simbolic de un leu.
Tot duminică, în fața Restaurantului Park va fi preparat și un bou la proțap, urmând ca friptura să fie vândută tuturor doritorilor.
Zeci de activităţi la Cortul Tineretului Român
Cortul Tineretului Român pentru Comunitate și cortul tinerilor maghiari HARIT vor funcționa în aceeaşi locaţie, în parcarea Restaurantului Park, urmând să aibă atât programe comune cât și programe separate, deschiderea oficială având loc astăzi, de la ora 15.30.
Unul dintre cele mai așteptate programe aici este Concursul de căutat comori - Treasure Hunt, iar înscrierile vor începe astăzi, de la ora 16.00. Startul celei mai mari vânători de comori va avea loc sâmbătă de la ora 13.
Duminică, de la ora 11, elevii de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor prepara la Cort numeroase bulzuri tradiționale și clătite, dar până atunci aici vor avea loc concerte, discuții, concursuri de cultură generală, jocuri interactive de cunoaștere personală, karaoke ș.a.
Fostul prefect Gheorghe Tatu, laureat al Premiilor Pro Urbe 2011
Duminică, de la ora 13, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene va avea loc decernarea Premiilor Pro Urbe. Acestea se vor acorda către trei personalități de etnie maghiară și una de etnie română, în cadrul unei ceremonii speciale ce va cuprinde inclusiv citirea laudațiilor.
În acest an, Premiile Pro Urbe îi vor onora pe Gheorghe Tatu, Jozsef Almos, Cserey Zoltán și Mánya Béla.
De profesie medic veterinar, Gheorghe Tatu a fost conducător al mai multor unităţi agricole din judeţ, a fost prefect al judeţului Covasna și membru în conducerea principalelor asociaţii, ligi şi fundaţii românești. Gheorghe Tatu este o prezenţă activă în viaţa culturală şi civică din Sfântu-Gheorghe şi judeţul Covasna, drept pentru care numele său a fost propunerea reprezentanților societății civile românești pentru distincția din acest an.
Titlul Pro Urbe a fost inițiat în 1997 și este considerat a fi una dintre cele mai înalte distincții pe care municipalitatea din Sfântu Gheorghe o acordă anual cu ocazia Zilelor Oraşului. Distincțiile se acordă în semn de recunoaştere, sub formă de titlu onorific Pro Urbe, unor personalități marcante care au desfăşurat activități în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, și care au dobândit reputație şi recunoaştere generală. Acordarea acestui premiu onorific reprezintă totodată o recunoaştere morală şi civică a celor premiați.
Pe parcursul week-end-ului de final al Zilelor Sfântu-Gheorghe vor avea loc numeroase alte activități, concerte, jocuri, expoziții și spectacole. În acestea sunt implicate școli, grădinițe, organizații non-guvernamentale, teatrele ”Andrei Mureșanu” și ”Tamasi Aron”, formații de dansuri locale invitate din județ și afara acestuia și mulți alții. Vor mai avea loc expoziții, concursuri sportive, ateliere de teatru și muzică, activități meșteșugărești, demonstrații de arme, porturi și uniforme de călărie pentru copii, dresaj de câini.
Sărbătoarea Zilelor Sfântu-Gheorghe se va încheia duminică-noapte, după concertul trupei Smokie și discursul primarului Antal Arpad, cu un foc de artificii programat pentru ora 23.15 și despre care organizatorii nu au vrut să dezvăluie nimic, dorind să rămână o surpriză până la final.