ACTUALITATE 15 februarie 2011

La Sfântu Gheorghe s-a constituit primul cluster în domeniul biomasei din ţară

de Monica Vrânceanu | 477 vizualizări
Peste o sută de persoane au luat parte ieri, la Sfântu Gheorghe, la semnarea actului de înființare a primului cluster în domeniul biomasei La evenimentul de ieri au participat, ca și parteneri, Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Asociația Green Energy Covasna, reprezentanți ai administrațiilor locale, conducerilor județelor Covasna, Harghita și Brașov, ai unor universități precum Transilvania din Brașov și Politehnica din București, Electrica Transport Brașov, oameni de afaceri și firme de consultanță.

Peste o sută de persoane au luat parte ieri, la Sfântu Gheorghe, la semnarea actului de înființare a primului cluster în domeniul biomasei

La evenimentul de ieri au participat, ca și parteneri, Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Asociația Green Energy Covasna, reprezentanți ai administrațiilor locale, conducerilor județelor Covasna, Harghita și Brașov, ai unor universități precum Transilvania din Brașov și Politehnica din București, Electrica Transport Brașov, oameni de afaceri și firme de consultanță.

Protocolul de înființare al primului cluster din domeniul biomasei al României va fi semnat de 38 de parteneri, ieri fiind semnat la Sfântu Gheorghe de 25 dintre aceștia, deoarece nu toți au putut ajunge la întâlnirea de aici.

Clusterul oficializat ieri la Sfântu Gheorghe vizează  biomasa din România, propunându-și să vină în susținerea afacerilor din domeniul energiei regenerabile și să sprijine totodată acțiunile în acest sens la nivel național, elementele inovative, cercetările și noua tehnologie pe care o impune acest domeniu atât de apreciat în afara țării.

”Vrem să constituim o structură solidă bazată pe energia verde, astfel încât afacerile din acest domeniu să beneficieze de sprijin. Biomasa este o temă interesantă și aplicabilă în orice regiune a țării, însă implică un proces mai lung, deoarece trebuie cercetare, tehnologie nouă, identificarea unor terenuri și multe altele, reprezentând totuși un element inovativ. Biomasa trebuie folosită deoarece avem zone indicate în acest sens, însă trebuie creată structura acesteia astfel încât totul să meargă bine în viitor, tocmai de aceea căutăm parteneri peste tot”, a explicat președintele Asociației Green Energy, Vajda Lajos.

Şansă pentru persoanele necalificate

Potrivit acestuia, este foarte importantă popularizarea experiențelor pozitive din domeniul biomasei, aceasta reprezentând o oportunitate pentru județul Covasna. Vajda Lajos a arătat că în întregul proiect va fi implicată inclusiv Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, deoarece pe viitor afacerile în domeniul biomasei vor crea foarte multe locuri de muncă pentru persoane necalificate, ceea ce va reprezenta o șansă de ocupare a celor din mediul rural precum și a romilor. În plus, a subliniat Vajda, energia regenerabilă oferă posibilitatea utilizării terenurilor care acum nu sunt folosite ci lăsate în paragină, precum și a terenurilor mlăștinoase; pe aceste terenuri, susține președintele Green Energy, se pot cultiva diverse culturi de plopi și salcie, în vreme ce rumegușurile și deșeurile din lemn pot fi la rândul lor valorificate.

Clusterul constituit ieri la Sfântu Gheorghe urmează clusterul lemnului și clusterul turistic, ambele formate tot aici cu câtva timp în urmă. Un cluster reprezintă o reţea de producători, furnizori, instituţii de cercetare, prestatori de servicii şi alte instituţii conexe, a căror activitate comună se concentrează asupra aceloraşi interese.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.