La Sfântu Gheorghe colaborare pentru capturarea câinilor vagabonzi
Voluntarii Adăpostului de Câini de la Câmpu Frumos, alături de Poliția locală din Sfântu Gheorghe, au derulat la finele săptămânii trecute o acțiune de identificare și strângere de pe străzi și din cartiere a câinilor vagabonzi.
Directorul Adăpostului de la Câmpu Frumos, Horia Kraus, a declarat că acțiunea a fost demarată în urma mai multor reclamații venite din partea cetățenilor, atât prin intermediul celor de la Poliția Locală cât și direct la Adăpost. Potrivit lui Horia Kraus, reclamațiile oamenilor au semnalat mai multe locații din oraș unde câinii vagabonzi, protejați uneori de către locuitori, pun în pericol siguranța copiilor în special.
Zonele controlate recent au vizat străzile din jurul Romtelecom, mare parte a celor din centrul orașului, precum și mai multe străzi din cartierul Simeria. Controalele s-au soldat cu prinderea mai multor câini fără stăpân, dar și cu identificarea unor proprietari de câini care-și lasă animalele nesupravegheate în spațiul public. În plus, cei de la Adăpost și de la Poliția Locală s-au lovit și de atitudinea unor cetățeni, care deși nu vor să-și asume răspunderea pentru câinii din jurul blocurilor, îi hrănesc și îi țin pe aceștia în zonă, fără să se gândească la faptul că animalele pot deveni agresive.
Amendă de 500 de lei pentru nesupravegherea câinilor
”Am prins câțiva câini ai străzii, între care unii pe care îi urmăream de foarte mult timp. În plus, în cartierul Simeria am identificat și o persoană care ține șase câini într-o curte, din care câțiva sunt lăsați de capul lor pe străzi. Vom face un raport pe această situație, deoarece nesupravegherea câinilor în afara spațiului privat poate fi considerată abandon”, a explicat Horia Kraus, arătând că amenda pentru acest caz va fi de 500 de lei, conform legislației în vigoare.
În ceea ce privește modul de capturare a câinilor, Horia Kraus a spus că acesta este unul specific și nu are nicio legătură cu ”împușcarea” patrupedelor în sensul clasic al cuvântului. Astfel, cei de la Adăpost și de la Poliția Locală prind câinii cu doze fixe de tranchilizant- ketamină, care imobilizează animalele pentru ca acestea să poată fi transportate în siguranță la Adăpost.
”Oamenii de la blocuri, care hrănesc câinii vagabonzi, trebuie să înțeleagă că dacă nu-și asumă răspunderea pentru aceștia, în sensul de a permite luarea lor în evidență și stabilirea unor sarcini, nu pot împiedica ridicarea lor. Ideea este să prevenim haitele de câini și să asigurăm siguranța cetățenilor”, a mai spus Horia Kraus.
Directorul Adăpostului a precizat că astfel de acțiuni vor continua în perioada următoare, pregătindu-se totodată și o campanie de educare a celor care au câini, în ideea de a-i obișnui pe aceștia ca atunci când ies cu animalele la plimbare să aibă cu ei inclusiv o lopățică și o pungă, astfel încât străzile și spațiile verzi să fie păstrate curate.
În prezent, la Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos sunt găzduiți peste 90 de câini, porțile acestuia fiind permanent deschise pentru cei care intenționează să adopte un cățel.