ACTUALITATE 3 decembrie 2015

La Sfântu Gheorghe, analizele de sânge depind de norocul fiecăruia

de Mirela Cara Dragu | 1670 vizualizări

Orice asigurat CAS din Sfântu Gheorghe, care a avut la un moment dat nevoie de un set banal de analize de sânge, trebuie să se fi confruntat cu marea problemă de a se vedea amânat până la saturație, ajungând în cele din urmă în situația de a scoate bani din buzunar pentru a achita contravaloarea analizelor respective, mai ales dacă acestea sunt urgente, cum este de pildă cazul gravidelor. Motivul acestor amânări sine die este același pentru toată lumea: lipsa fondurilor pentru analizele așa-zis gratuite.

„În septembrie, eram în luna a treia de sarcină. Medicul de familie mi-a dat trimitere să fac un set de analize de sânge, spunându-mi că nu mă vor costa nimic pentru că sunt finanțate de CAS. Când am sunat pentru programare la una din clinicile cu laborator de la noi, despre care știam că are contract cu CAS, mi s-a spus să revin în fiecare zi cu telefon ca să aflu dacă sunt fonduri, ceea ce am și făcut. La sfârșitul lunii mi s-a spus că fondurile se terminaseră și că ar trebui să le aștept pe cele din octombrie. Nu am înțeles când se terminaseră așa repede dacă de câte ori am sunat mi s-a spus că nu sunt fonduri. Cum nu mai puteam amâna, m-am dus și am plătit mai mult de 200 de lei pentru analizele care nu ar fi trebuit să mă coste nimic. Eu văd în asta o bătaie de joc”, ne-a povestit o doamnă indignată de felul în care decurg lucrurile în sistemul sanitar de la noi.

Analizele gratuite sunt de fapt plătite

De altfel, formularea în sine de „analize gratuite” este una incorectă, având în vedere că beneficiarul, nimeni altul decât o persoană care plătește lunar un procent din salariu pentru CAS, a achitat cu vârf și îndesat aceste analize în toți anii de muncă în care nu a beneficiat de niciun serviciu medical finanțat de stat, dar a contribuit constant la fondurile instituției. Deseori, când se vorbește despre analize gratuite, se induce ideea că CAS este o instituție generoasă care finanțează diverse servicii medicale, însă tuturor ne scapă din vedere faptul că finanțarea pentru serviciile respective o fac angajații înșiși, prin aceste contribuții lunare. Deci nimic nu e gratis.

Îți trebuie noroc de loto ca să poți face analize fără bani

În Sfântu Gheorghe există trei laboratoare care au contract cu CAS și asigură analize de laborator și, la toate trei, situația este aceeași. Trebuie să ai un noroc de câștigător la loto ca să ajungi să îți faci analize fără să scoți bani din buzunar sau o răbdare de Sisif să poți aștepta până îți vine rândul să beneficiezi de un serviciu care ți se cuvine prin simpla calitate de asigurat CAS.

Vinovat este sistemul

De vină în toată această poveste este întreg sistemul medical, despre care știm toți că este defectuos și pe care tot așteptăm să îl vedem schimbându-se. „Raportat la condițiile de contractare și astăzi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate primește un buget care se împarte pe baza anumitor reguli stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, respectiv Ministerul Sănătății printr-un ordin comun. Noi trebuie să ne supunem acelor reguli: ce echipament are, ce dotare are, ce personal are, pe ce suprafață se desfășoară activitatea, câte analize medicale poate să ofere, câte investigații de imagistică medicală și așa mai departe”, ne-a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență, András-Nagy Róbert.

Acesta a afirmat că Spitalul Judeţean tocmai a trecut printr-un audit de management al calității care s-a derulat în condiții normale, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă va putea încheia contracte cu CAS pentru imagistică medicală. „Potrivit normelor actuale de intrare în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigații paraclinice, în special, în speța noastră, pentru investigații de imagistică medicală- radiologie, condiția primordială de contractare este existența acestor certificări de management al calității. Asta înseamnă că, în ciclul următor de contractare, dacă vor rămâne aceleași condiții în vigoare care sunt și astăzi, spitalul va putea asigura în condiții de finanțare prin CAS servicii de imagistică medicală, așa zis gratuite către pacienții din ambulatoriul de specialitate”, a spus András-Nagy Róbert, care a adăugat că un proiect de viitor pentru spital este acela de a avea un laborator de analize medicale în cadrul căruia pacienții să beneficieze de analize gratuite.

„Obiectivul nostru este ca, începând cu ciclul de contractare din 2017, să intrăm în relații contractuale cu CAS și pentru decontarea analizelor medicale făcute în ambulatoriul de specialitate. Asta înseamnă că până atunci laboratorul de analize medicale trebuie să îndeplinească anumite condiții: construcția, dotarea, certificarea ISO de la structura viitoare a laboratorului etc. – ceea ce durează în timp”, a spus managerul spitalului.

Vestea ar putea părea bună pentru pacienți, însă situația actuală nu promite să se îmbunătățească prin deschiderea unui nou laborator de analize, întrucât Casa de Asigurări de Sănătate nu va primi un buget mai mare în concordanță cu numărul de laboratoare pe care trebuie să le finanțeze, ci va fi obligată să împartă același buget la numărul de laboratoare existente la momentul respectiv. „Bugetul acesta nu a crescut niciodată. Dacă intră patru furnizori, atunci bugetul acesta, pe baza acestor reguli, se împarte tot în patru. Dacă intră șase furnizori, se împarte la șase. Deci aceste lucruri noi nu putem să le influențăm”, a explicat András-Nagy Róbert.

Soluția? Ordonarea haosului din sistem

Un beneficiu există, însă el nu este în măsură să satisfacă așteptările asiguraților CAS care sunt în prezent umiliți și nedreptățiți. „Tot aceiași bani se vor împărți, dar în patru, nu în trei cum este în prezent, dar intrăm și noi pe piață în sensul că pacienții care vin la policlinică pot să facă analize și la noi la laborator, dar în limita fondurilor. La noi, aceste analize, dacă se depășește fondul alocat, vor fi mai ieftine”, a precizat directorul medicale al Spitalului Judeţean, dr. Antal Álmos, care și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul sanitar din România, arătând totodată că nici prin numirea noului Guvern de tehnocrați lucrurile nu par să fie promiţătoare pentru viitor.

„Haosul în sistemul sanitar persistă, și când primul ministru numit recent spune că personalul care a lucrat în plus va fi plătit conform normativului și după o juma de oră zice că Ministerul Sănătății scoate un Ordin ca să poată să fie plătit, păi nici nu știe pe ce lume trăiește. Întâi trebuie să ai putința să plătești lucrurile de bază, să beneficiați real de aceste analize gratuite și să nu vedeți la televizor că alocă Guvernul bani pentru nu știu ce familie”, a spus dr. Antal Álmos, care a subliniat că în sistemul de sănătate de la noi nu există o prioritizare a cheltuielilor și că există tendința de a finanța achiziționarea de aparatură medicală foarte scumpă care adesea rămâne nefolosită, când banii respectivi ar putea fi direcționați către finanțarea analizelor de bază ale pacienților asigurați la CAS.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Eugen, 6 decembrie 2015
Deci: "Solutia-ordonarea haosului din sistem" Bravos popor, bravos M.Cara! Va dati seama? Un hos ordonat!!!
pitagora, 4 decembrie 2015
Sa se revina la sistemul cand fiecare asigurat putea beneficia de un set de analize in luna in care s-a nascut.
pitagora, 4 decembrie 2015
Sa se revina la sistemul cand fiecare asigurat putea beneficia de un set de analize in luna in care sa nascut.
R, 4 decembrie 2015
din titlu credeam ca rezultatul analizelor e o loterie
Robert, 4 decembrie 2015
Vai ce MANDRU sunt ca traiesc in tara asta!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.