La Breţcu se stă pe loc din lipsa banilor
Comuna Breţcu a început noul an cu ambiţii şi speranţe mari, însă bugetul aprobat de curând a tăiat din elanul autorităţilor locale, acestea analizând în prezent cum anume şi unde vor împărţi puţinii bani de care dispun. Chiar dacă proiectele sunt multe şi necesităţile la fel, primarul Dimeny Zoltan se plânge de faptul că bugetul este chiar mai mic decât cel din 2010, ajungând undeva la 5 milioane de lei, bani din care se scade o mare parte prin salariile profesorilor care sunt cuprinse aici. Din această cauză, spune primarul, chiar dacă proiecte ar fi, nu s-a planificat mare lucru pentru acest an, tocmai pentru că banii sunt atât de limitaţi.
“Primăria ar mai trebui să încaseze vreo două milioane de lei din amenzi, sunt mai ales multe firme care au dispărut fără să-şi achite datoriile; ar fi bineveniţi banii aceştia, dar nu ne putem deloc baza pe ei. Planuri, aşa ca idee, am avea multe, dar trebuie să asigurpm în primul rând funcţionarea instituţiilor care aparţin de Primărie”, a explicat primarul Dimeny.
Potrivit acestuia, în 2011 la Breţcu se va extinde reţeaua de apă potabilă şi trebuie finalizată staţia de canalizare şi epurare, pentru cele două lucrări mai fiind necesare 1,8 milioane de lei. Pentru a limita cheltuielile cu utilităţile, autorităţile locale au aplicat la programul Casa Verde pentru Casa de Cultură de la Breţcu, aici valoarea fiind de un milion de lei, contribuţia proprie va fi de 100.000 de lei.
“Avem în plan şi reabilitarea mai multor drumuri, nu doar la Breţcu ci şi la Mărtănuş, o zonă cu mult potenţial turistic, iar pentru pietruirea străzilor din comună ne-ar trebui cam 700.000 de lei. Ne vor mai trebui bani pentru refacerea Planului urbanistic general, deoarece a expirat cel vechi şi trebuie să demarăm întocmirea unuia nou”, a mai spus primarul, adăugând că Primăria va acorda în acest an şi sprijin celor şase lăcaşe de cult existente în comună.
În plus, se doreşte realizarea unei case mortuare la Oituz, în vreme ce acoperişul Parohiei Catolice de la Breţcu trebuie reparat urgent, deoarece riscă să cadă.
Dimeny Zoltan a arătat că se doreşte modernizarea sistemului de iluminat public, precum şi reabilitarea clădirii Primăriei, care fiind construită exact la drumul naţional Târgu Secuiesc- Oneşti trebuie să ofere o imagine frumoasă, deoarece este prea vizibilă pentru a putea fi ignorată. Tot în acest an, autorităţile locale din Breţcu vor să construiască şi un garaj nou pentru maşina Serviciului voluntar de pompieri din comună, după ce anul trecut s-a reuşit acoperirea localităţilor Oituz şi Breţcu cu hidranţi.
În aşteptarea Drumului Apelor Minerale
Unul dintre proiectele în care cei de la Breţcu îşi pun speranţe mari este însă Drumul Apelor Minerale, deoarece acesta ar putea reface câteva artere din zonă şi, dincolo de asta, odată finalizat şi îmbinat cu redeschiderea Băilor de la Mărtănuş, comuna ar putea prinde din nou viaţă. Dimeny Zoltan a amintit că există planuri pentru refacerea băilor sulfuroase de la Mărtănuş, aici fiind necesară o investiție de aproximativ 500.000 de lei. Clădirea pe care autorităţile locale vor să o reabiliteze şi modernizeze are cinci băi cu căzi, iar acestea sunt foarte căutate în special de persoanele în vârstă, băile fiind vechi de peste o sută de ani și bucurându-se de un real succes în rândul cunoscătorilor. Băile sulfuroase fac minuni în diverse afecțiuni prin conținutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe prin piele, plămâni și pe cale digestivă, eliminându-se prin piele, intestine și rinichi.
Odată cu modernizarea băilor, este urmărită inclusiv reabilitarea celebrelor căsuțe din copacii de aici, acestea fiind dotate cu câte două paturi, un şemineu şi umeraşe; aflate la circa trei metri înălţime, căsuţele au fost construite în urmă cu câțiva ani pe nişte piloni de lemn și au reprezentat o adevărată atracție pentru turiști.