ACTUALITATE 13 mai 2014

Keresztély Irma: „Învățământul are uscăciuni de care scăpăm greu”

de Székely Emőke | 569 vizualizări

Şefa IŞJ dezaprobă actele de violență comise de profesoara Mihaela Blănaru

Inspectorul şcolar general al Județului Covasna, Keresztély Irma, dezaprobă actele de violență comise de profesoara Mihaela Blănaru, și salută decizia celor două directoare ale Colegiului Național „Mihai Viteazul” de a-și retrage cererile de demisie. De asemenea, șefa IȘJ explică și de ce instituția pe care o conduce are mâinile legate în acest sens.

„Nu sunt de acord cu prezența unor cadre didactice ca doamna Blănaru în sistem. Nici la noi în județ, nici în alte județe. Și în învățământ avem uscăciuni, oameni care nu au ce căuta în învățământ, dar realitatea este că legislația nu ne ajută să scăpăm de ei, îi ducem în spate. Pe de altă parte funcționează și empatia mea, dacă doamna pleacă din județ, n-au decât să se descurce cei din București cu ea” – a declarat Keresztély Irma.

Aceasta a spus că Legea nr. 1 din 2011 a descentralizat sistemul de învățământ, și o serie întreagă de atribuții și responsabilități au fost transferate la unitățile de învățământ. „Legea spune că în cazul unor măsuri disciplinare trebuie avizul Colegiului de Disciplină de la nivelul IȘJ. Este doar un aviz de principiu, dar având în vedere că procedura nu a fost respectată, Colegiul de Disciplină nu a putut da aviz, pentru că doamna ar fi atacat școala în instanță și când e viciu de procedură în instanță se pierde clar, nici nu se mai discută conținutul. Și ne trezim cu niște procese și împotriva IȘJ pentru niște greșeli făcute la o școală sau alta mie, ca inspector general, cu toate că nu sunt parte în luarea deciziei, mi se cer daune de zeci de mii de euro. Din punct de vedere al efectului pe care l-a produs decizia luată de Consiliul de Administrație al liceului, IȘJ nu are rolul de a lua decizii în acest sens, ci de a viza hotărâri ale Consiliului de Administrație. Metodologia scrie foarte clar că dacă există viciu de procedură atunci decizia se anulează. Practic noi nu am spus să anuleze măsura luată împotriva doamnei profesoare Blănaru, ci am respins decizia datorită faptului că nu au respectat procedura, și am recomandat conducerii instituției să reia, dar ei au refuzat. (...) Nu un singur membru al consiliului trebuia să solicite sancționarea doamnei, ci două treimi din numărul membrilor Consiliului de Administrație” – explică Keresztély Irma.

„Echipa de manageri de la CNMV este foarte bună

În ceea ce privește retragerea cererilor de demisie ale directoarelor Luminița Costea și Maria Băilă, inspectorul șef spune că se bucură de decizia luată. „Argumentul meu în a le convinge să renunțe la demisie a fost foarte simplu și la obiect. Dacă te angajezi să conduci o unitate de învățământ, atunci nu arunci prosopul alb și abandonezi cârma conducerii dacă se ivește o problemă, pentru că ești responsabil, indiferent de condițiile care apar pe parcurs. Prin urmare am spus că este o problemă de profesionalism în managementul educațional de a finaliza o activitate începută. De altfel, echipa de manageri de la CNMV este foarte bună, sunt mulțumită de munca lor și într-adevăr este o echipă forte, iar unora nu le place să fie o mână de fier la conducerea unității” – a declarat șefa IȘJ.

Directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea, și directoarea adjunctă Maria Băilă vor rămâne în funcții de conducere, după ce în urmă cu câteva săptămâni și-au anunțat demisia în urma unui scandal provocat de faptul că profesoara de fizică și chimie Mihaela Blănaru a fost acuzată că a lovit doi elevi. Între timp Mihaela Blănaru este tot la catedră, și va rămâne la CNMV până la sfârșitul anului școlar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.