ACTUALITATE 8 septembrie 2021

Județul Covasna, pe locul 6 în țară la sesizarea infracțiunilor silvice, potrivit IPJ

de Iulia Drăghici - Taraș | 5386 vizualizări

Ce mai arată raportul polițiștilor covăsneni pe linie de silvicultură pentru prima parte a lui 2021 

Un raport al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, care prezintă activitățile desfășurate pentru protecția fondului forestier de pe raza județului, arată că în primele șase luni din 2021 au fost înregistrate 226 de sesizări pe linie de silvicultură. Numărul, conform analizei efectuate ulterior la nivel de IGPR, clasează județul pe locul 6 la nivel național la situația infracțiunilor silvice sesizate. Același raport arată și că există o creștere importantă a infracționalității constatate în domeniul silvic, însă, potrivit polițiștilor, acest lucru nu înseamnă că s-a furat mai mult. 

Analiza activităților desfășurate și rezultatelor obținute de efectivele de ordine publică pe linie de silvicultură pe raza județului Covasna arată că în semestrul I al anului 2021 au fost 2.373 acțiuni și controale pe linie silvică, din care 530 în fondul forestier, adică în pădure, 117 în vegetația forestieră din afara fondului forestier, 111 pe linia depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos şi 1.615 pe linia legalității transportului de material lemnos. 

Cu ocazia acțiunilor și controalelor efectuate, s-au constatat și aplicat un număr de 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 239.300 lei și s-a confiscat cantitatea de 493,88 mc material lemnos”, mai arată raportul. 

Mai multe infracțiuni înregistrate față de aceeași perioadă a anului trecut 

Cu privire la infracționalitatea în domeniul silvic, în cursul primelor șase luni ale anului 2021 au fost înregistrate 226 fapte, cu 146 mai multe decât în perioada similară a anului 2020 – o creștere evidentă.  De notat este și că dintre infracțiunile constatate, 55 au fost flagrante.

Se constată faptul că, având în vedere frecvența acțiunilor preventive desfășurate pe linie de silvicultură, cât și a implicării cu mai multă responsabilitate a lucrătorilor de poliție din cadrul Biroului de combatere a Delictelor Silvice și a organelor de specialitate pe silvicultură, starea infracțională sesizată a crescut și implicit volumul de material lemnos tăiat ilegal a înregistrat o creștere. Astfel, deși pe raza județului Covasna funcționează cel mai mare procesator economic de masă lemnoasă, respectiv SC HS TIMBER PRODUCTIONS SRL (fosta SC HOLZ INDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL), cu punctul de lucru în comuna Reci, cu o capacitate de producție/prelucrare declarată de aproximativ 800.000 mc/an, nu s-au constatat defrișări ilegale pe raza județului Covasna, masa lemnoasă prelucrată la această societate, provenind în majoritate din import (în special din Uniunea Europeană), precum și în mică măsură din județul Covasna și din România”, se mai arată în raport. 

Creșterea importantă a infracțiunilor constatate nu este neapărat un efect al înmulțirii controalelor sau al faptului că s-a furat mai mult, ori că hoții de lemne și-au pierdut din îndemânare, ci este mai degrabă o consecință a schimbării legislației, a explicat adjunctul inspectorului șef al IPJ Covasna, comisarul-șef Marius-Daniel Ivașcu, într-o conferință de presă derulată recent la Prefectură. 

Această creștere se datorează în principal următorului aspect: în luna septembrie 2020 a fost modificată legislația. Dacă până la acel moment pentru a îmbrăca o formă de răspundere penală, cantitatea de material lemnos exploatată nelegal trebuia să depășească de cinci ori prețul mediu al materialului lemnos pe picior, din septembrie nu mai există această condiție. De exemplu, o persoană merge și taie nelegal trei arbori. Poliția îl identifică, solicită documentele, aviz primar, aviz secundar, documentele de însoțire și proveniență legală și persoana respectivă nu le are, automat personalul tehnic silvic vine și face ceea ce se numește cubaj. Iar din cei trei arbori rezultă o cantitate. Acea cantitate de material este lemn rotund, pentru că el e deja tăiat, nu mai există „pe picior” – denumirea arborelui văzut în pădure. Se calculează în funcție de dimensiuni și specie, prețuri medii. Dacă ai tăiat nelegal patru metri cubi asta înseamnă, să zicem, 400 de lei. Înainte trebuia să vedem cât costă aceeași arbori pe picior. Dacă cei 400 depășeau de cinci ori valoarea pe picior, însemna infracțiune până la momentul septembrie 2020. Acum nu mai este această obligativitate de a compara valoarea materialului tăiat nelegal cu valoarea celui pe picior. De acolo există această diferență. Dar ca și volum de masă lemnoasă exploatată nelegal suntem constanți. Nu am constatat mai multe infracțiuni pentru că s-a tăiat mai mult. Nu. E vorba de incriminare, pur și simplu tehnică legislativă. Nimic mai mult. Chiar dacă avem printre agenți economici care activează în acest domeniu, printre cei mai mari din țară, nu înregistrăm defrișări, tăieri la ras, exploatări nelegale, fenomene meteo extreme. Nu avem, dar nici nu înseamnă că lăsăm garda jos sau trecem pe planul doi această activitate. Nu, în niciun caz”, a spus adjunctul inspectorului șef IPJ Covasna, comisarul-șef Marius-Daniel Ivașcu. 

Peste 560 de dosare penale aflate în lucru 

Analiza mai arată și faptul că la data raportării, polițiștii aveau în lucru nu mai puțin de 565 de cauze penale pe linie de silvicultură, dintre care 117 cu autor necunoscut. 

Referitor la activitatea de cercetare penală, pe linie de silvicultură, la începutul anului 2021 existau în lucru un număr de 400 dosare penale (dintre care 86 cu autor necunoscut), iar în perioada de referință s-au mai înregistrat încă 226 dosare penale, au fost primite 14 și un număr de 2 au fost restituite, astfel din totalul de 642 dosare penale în lucru, au fost soluționate 52 (dintre care 2 cu autor necunoscut), la finele perioadei rămânând în lucru un număr de 565 cauze penale (dintre care 117 cu autor necunoscut)”, se mai arată în raport. 

Căruțe versus camioane 

Ideea că autoritățile închid ochii când camioanele sau vagoanele pline cu lemne trec pe lângă ele, dar căruțele amărâților le văd, întâlnită deseori în spațiul public, vizibile și în comentarii pe rețelele de socializare, nu este străină de polițiști. 

Sunt peste 2.300 de acțiuni. Nu știu dacă există cineva care să își asume o chestiune de genul următor: nu mai controlăm căruțe, controlăm doar camioane. Nu, controlăm și căruțe, și camioane, și autoutilitare gen microbuze, și semiremorci, și peridocuri și trenuri. Pentru că exploatare nelegală înseamnă că acel material lemnos se transportă, pentru că altfel nu se justifică o exploatare nelegală. Și se transportă cu mijloacele pe care le-am enumerat. Știu care este percepția publică. Nu pot să zic că nu rezonăm sau că suntem surzi, cu ghilimelele de rigoare, dar pe de altă parte vreau să vă asigur că vom controla în continuare și căruțe și trenuri și camioane”, a spus adjunctul IPJ Covasna, Marius-Daniel Ivașcu. 

Cea mai mare „captură” a polițiștilor în domeniul silvic anul acesta, în primul semestru, a fost de 243 de metri cubi de lemn rotund confiscați în luna aprilie, în valoare de peste 70.000 de lei, echivalentul a 10 – 11 camioane, a mai spus inspectorul șef adjunct al IPJ Covasna. 

Concluziile IPJ pe linie silvică, după prima jumătate de an 

Concluziile raportului: există infracționalitate silvică, dar nu e mai rău ca până acum. „La nivel legislativ se pot face îmbunătățiri. Nu există o lege care este perfectă. Tot cadrul legislativ este perfectibil”, a mai spus comisarul-șef Ivașcu. 

La nivel național, datele IPJ Covasna plasează județul: pe locul 5 pe țară, după numărul de sancțiuni contravenționale aplicate la Legea nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu un număr total de 169 de sancțiuni aplicate de către lucrătorii de poliție din cadrul I.P.J. Covasna, pe locul 6 pe țară la situația infracțiunilor silvice sesizate, cu un număr de 226 de sesizări și pe locul 14 pe țară la materialul lemnos confiscat cu 494 mc.

Fond forestier de peste 175.000 de hectare 

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna are, în cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice. Acesta este format din trei ofițeri de poliție și trei agenți de poliție, în prezent fiind vacantă o funcție de agent de poliție din schema de șapte funcții prevăzute. 

Aceștia au încheiate protocoale de colaborare cu Garda Forestieră Brașov - Garda Forestieră Jud. Covasna, R.N.P. Romsilva - Direcția Silvică Covasna, ocoalele silvice de regim, I.J.J. Covasna și Garda Națională de Mediu Covasna, alături de care desfășoare diverse acțiuni. 

Județul Covasna dispune de un fond forestier de 175.624 ha (s-au adăugat aproximativ 3.000 ha ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr.46/2008 prin care s-au introdus în fondul forestier național  pășunile împădurite cu consistență mai mare sau egală cu 0,4 calculată numai pentru suprafața ocupată efectiv de vegetație forestieră), 70.775 ha aflându-se în paza și administrarea ocoalelor silvice de stat, 105.651 ha fiind în paza și administrarea ocoalelor silvice private”, mai arată raportul, care notează și că „pentru asigurarea eficientă a pazei și administrării fondului forestier pe raza județului Covasna își desfășoară activitatea un număr de 4 ocoale silvice de stat: Ocolul Silvic Covasna, Ocolul Silvic Comandău, Ocolul Silvic Tălișoara și Ocolul Silvic Brețcu. Toate aceste ocoale se află sub directa subordonare a Direcției Silvice Covasna din structura RNP - ROMSILVA. 

De asemenea, există un număr de 7 ocoale silvice private: Ocolul Silvic Privat Brețcu, Ocolul Silvic Privat Tg. Secuiesc, Ocolul Silvic Privat Mereni, Ocolul Silvic Privat Zagon, Ocolul Silvic Buzăul Ardelean R.A., SC Ocolul Silvic Hatod SRL și Ocolul Silvic Privat Baraolt. Acestea se află sub directa supraveghere a Gărzii Forestiere Brașov – Garda Forestieră Județeană Covasna.

Ca structură organizatorică, fondul forestier de pe raza județului Covasna se împarte în: 25 de districte, 9 districte de drumuri, 183 cantoane silvice, 9 cantoane de vânătoare”. 

Sursă foto: IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.