ACTUALITATE 13 octombrie 2010

Judeţul Covasna, în topul salariilor mici

de Monica Vrânceanu | 463 vizualizări
Cu un salariu mediu net de 951 de lei, judeţul nostru se află printre judeţele cu cele mai mici salarii din ţară Județul Covasna se situează în prezent pe locul 5 într-un top al județelor cu cele mai mici salarii, top realizat pe baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică (ISN). Topul se referă de fapt la cele mai sărace județe ale țării, fiind condus de Vaslui (salariu mediu net de 936 lei şi cea mai mare rată a şomajului), Călăraşi (936 lei), Vrancea (943 lei), Maramureş (948 lei), Covasna (951 lei)

Cu un salariu mediu net de 951 de lei, judeţul nostru se află printre judeţele cu cele mai mici salarii din ţară

Județul Covasna se situează în prezent pe locul 5 într-un top al  județelor cu cele mai mici salarii, top realizat pe baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică (ISN).

Topul se referă de fapt la cele mai sărace județe ale țării, fiind condus de Vaslui (salariu mediu net de 936 lei şi cea mai mare rată a şomajului), Călăraşi (936 lei), Vrancea (943 lei),  Maramureş (948 lei), Covasna (951 lei), Satu-Mare (955 lei),  Suceava (961),  Neamţ (969 lei), Caraş-Severin (973) şi Botoşani (980 lei).

Potrivit Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, șomajul în județul nostru se află undeva în jurul procentului de 11%, în vreme ce salariile sunt cu adevărat printre cele mai mici din țară.

Directorul Agenției, Kelemen Tibor, a declarat că deocamdată nu s-au anunțat noi disponibilizări, dar nici cu locurile de muncă nu stăm foarte bine, majoritatea celor care mai sunt fiind în domeniul confecțiilor. Referindu-se strict la topul sărăciei, Kelemen Tibor consideră că acesta reprezintă o realitate care ar trebui să dea de gândit și care ar trebui să impulsioneze crearea de noi locuri de muncă odată cu păstrarea celor deja existente.

„Salariul este o noțiune legată de angajator și angajat și deocamdată jocurile sunt foarte strânse în acest sens. Indiferent de activitate însă, în județul Covasna recompensa angajatului este mai redusă, în vreme ce în alte părți există un alt sistem de salarizare. Și totuși nu putem crede că în județul nostru munca depusă de o persoană nu ar fi la fel de utilă cu cea depusă de o altă persoană în alt județ. Nu se poate însă să avem salarii mai mari sau suntem noi mai chibzuiți? Pentru realizarea unui produs se depune aceeași muncă fie că e făcut în Covasna, Cluj sau București, deci e de neînțeles de ce remunerația e diferită. Trebuie să înțelegem că dacă plătim puțin, culegem puțin”, a declarat Kelemen Tibor.

Acesta a mai apreciat că salariile mici pe care le oferă angajatorii județului duc în primul rând la scăderea puterii de cumpărare a angajaților, ceea ce implică dereglări în lanț și orientarea oamenilor spre zone mai bogate ale țării.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Marian, 13 octombrie 2010
Pentru Cititor:Ilie Nastase sa-si duca tiganii acasa pentru ca nu au plecat din Harghita si nu inteleg dc vrea sa-i duca acolo.Ilie Nastase a fost un sportiv renumit pentru care am avut toata citeste integral
Cititor, 13 octombrie 2010
Pe internet am citit ca un investitor din SUA a vrut sa cumpere fabrica de suruburi din Tg. Secuiesc. Dar, "nu ne vindem tara si sefii din Bucuresti au decis ca nu trebuie sa schimbam componenta citeste integral
lili, 13 octombrie 2010
Filozofie de 2 bani jumate a sefului AJOFM.... Pai, cine sa vina sa investeasca in zona, cand ani de zile fosta coducere a UDMR cu fostul Primar Almos au ridicat la rang de politica administrativa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.