ACTUALITATE 15 martie 2011

Județul Covasna nu mai are cartofi!

de Monica Vrânceanu | 652 vizualizări
Mana cauzată de ploile anului trecut a crescut prețul cartofilor care au mai rămas Creșterea alarmantă a prețului cartofului, pusă la nivel național pe seama unor dăunători care au alterat calitatea soiurilor cultivate la noi, este motivată de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului (SCDC) Târgu-Secuiesc prin faptul că pur și simplu cultura din 2010 a fost una mai mică, drept pentru care acum nu mai avem cartofi. Potrivit specialiștilor, cultura mică de cartofi realizată anul trecut este mai curând legată

Mana cauzată de ploile anului trecut a crescut prețul cartofilor care au mai rămas

Creșterea alarmantă a prețului cartofului, pusă la nivel național pe seama unor dăunători care au alterat calitatea soiurilor cultivate la noi, este motivată de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului (SCDC) Târgu-Secuiesc prin faptul că pur și simplu cultura din 2010 a fost una mai mică, drept pentru care acum nu mai avem cartofi. Potrivit specialiștilor, cultura mică de cartofi realizată anul trecut este mai curând legată de inundațiile din vara lui 2010 și de faptul că România nu mai are cartofi de sămânță, influența dăunătorilor fiind de fapt mult mai scăzută și nicidecum atât de importantă pe cât susțin cei de la Ministerul Agriculturii, în încercarea de a da un răspuns prețului ridicat la care a ajuns cartoful în prezent. În vreme ce în județul nostru cel mai mic preț la cartofi este în jurul a 1,70 de lei, există județe ale tării unde prețul kilogramului de cartofi sare de 2 lei, în vreme ce cartofii străini pot costa chiar și între 2,20 și 2,40 de lei kilogramul.

Ploile și mana ne-au distrus cartofii

Directorul SCDC Târgu-Secuiesc, Luiza Mike, a declarat că evenimentele meteorologice din 2010, un an cu multe ploi, au distrus producția micilor producători de cartofi, care nu au avut bani pentru a-i trata contra manei, o altă cauză reprezentând-o calitatea proastă a materialului utilizat pentru plantat. În aceeași idee, Luiza Mike a arătat că mana de anul trecut i-a afectat foarte tare și pe marii producători de cartofi, mulți dintre aceștia abandonând pe câmpuri cantități mari de cartofi, deoarece nu au putut suporta costurile tratării acestora. Potrivit directorului Stațiunii, întreaga situație din prezent, cu prețuri de peste 1,70 lei la kilogramul de cartofi de consum, este rezultatul unui lanț de întâmplări care au atras, una după alta, împuținarea cartofilor.

”Încet-încet, nu mai produce nimeni cartofi de sămânță în România, din cauză că nu este nimic organizat, riscându-se să se rămână cu cartofii peste iarnă. O situație concretă am avut în urmă cu un an, când s-a vândut cartoful de sămânță în Republica Moldova cu 30 de bani kilogramul, deoarece stocurile erau prea mari. În țară nu s-au putut vinde pentru că oamenii nu aveau bani, micii producători de la sate fiind foarte săraci”, a explicat Luiza Mike.

Aceasta a arătat că nici conjunctura europeană nu a fost prea fericită anul trecut, deoarece seceta din Rusia a determinat ca rușii să cumpere toți cartofii din Vestul Europei, în vreme ce în Ungaria, Cehoslovacia și Polonia cartofii s-au consumat rapid, căci inundațiile au dus la o lipsă de cartofi la nivel european. În acest context, Luiza Mike susține că ceea ce se spune în prezent, legat de bacteriile cartofului românesc este foarte exagerat, nu acesta fiind deci motivul pentru care țara noastră a rămas în pană de cartofi.

„Există dăunători de carantină, este adevărat, dar în România clavibacterul este prezent din anul 2003, nu a apărut anul trecut, ca să putem spune că de asta nu avem acum cartofi. Din păcate însă, Ministerul Agriculturi abia acum s-a trezit, când a văzut că se crește prețul cartofului, în vreme ce alții, în necunoștință de cauză, spun că din cauza clavibacterului avem de-a face cu criza cartofului”, a subliniat Luiza Mike, adăugând că acest clavibacter acuzat de prețul ridicat al cartofului există în culturile românești de la introducerea în țară a cartofilor importați.

Nu mai avem cartofi, dar vin importurile

Referitor la eventuale noi creșteri ale prețului cartofului, mai ales pe fondul Postului Paștelui, care în mod normal determină un consum mai ridicat de cartofi, Luiza Mike a arătat că prețul cartofului românesc nu prea mai are cum să crească în perioada următoare pentru că acesta... nu mai există.

”În județul Covasna nu prea mai avem cartofi, tocmai pentru că nu am avut așa producție mare anul trecut; iar din moment ce noi, în Patria cartofului, nu mai avem cartofi, nu prea au cum să aibă alții în alte zone ale țării”, a explicat Mike.

Potrivit acesteia, ridicarea prețului la cartofi în perioada următoare nu prea s-ar mai justifica, Europa urmând să iasă din criza cartofului odată cu apariția cartofilor noi în Grecia și alte țări cu climă caldă.

”Nu văd de ce anume ar mai crește prețul cartofului, cine cumpără cartofi scumpi? De ce n-ar mânca oamenii macaroane sau orez în post? Cartoful nu e o problemă națională, poate fi înlocuit cu orice, chiar dacă românii s-au învățat să-i mănânce pentru că e mai ieftin... ei bine, acum vor trebui mâncați mai cumpătat”, a mai spus directorul SCDC Târgu-Secuiesc.

Mike Luiza consideră că una dintre cele mai mari probleme se află totuși la Ministerul Agriculturii, care până de curând, când prețul kilogramului de cartofi a crescut alarmant, nici nu și-a pus problema unei implicări reale în sprijinul culturilor de cartofi, preferând sprijinirea exclusivă a producătorilor de cereale.

Pe lângă sprijinul pe care producătorii ar trebui să-l primească de la Minister, Luiza Mike a atras atenția că organizarea în asociații este foarte importantă, deoarece doar acestea îi vor putea menține pe producători pe piața tot mai concurentă.

”Rezolvarea problemelor este în organizarea în forme asociative, așa cum au făcut crescătorii de animale din județ, s-au zbătut și au primit sprijin. Noi la cartofi nu am primit nimic, deși se dădeau forme de ajutor și pentru plante vegetale; am depus la Minister documente, dar trebuia mai mult, asociațiile trebuiau să fie mai prezente. Din păcate acum au înțeles cei de la Minister situația grea și poate ne vor ajuta, vor da despăgubiri pentru cartofii cu probleme. Anul viitor nu va mai fi acest preț mare, vor fi și cartofi, oamenii nu trebuie să se sperie. Dar noi toți trebuie să ne gândim, să ne promovăm producțiile proprii întâi - să aibă prioritate de la ferme la supermarketuri, pentru că altfel vom ajunge să nu fim competitivi, suntem într-o piață scumpă care se lovește de concurența neloială a produselor din Vestul Europei”, a mai arătat Luiza Mike.

În județul Covasna există două asociații ale producătorilor de cartofi, însă acestea nu au funcționat niciodată așa cum ar trebui, membrii lor preferând să vândă pe cont propriu producția. În 2009, judeţul nostru a produs aproximativ 18 tone de cartofi, iar producţia lui 2010 abia a atins în jur de 12-14 tone.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Gilu, 22 martie 2011
Dany: pai eu stiam ca voi sunteti minoritari, pe plan national ...
pita-gora, 16 martie 2011
Adevarul e ca pretul cartofului a ramas mult in urma altor legume si alimente si mai ales al carburantilor. In 1995 cu pretul pe un kg de cartofi cumparai l,2 litri de motorina. Faceti socoteala citeste integral
Marian, 15 martie 2011
mare prostanac esti dany,nu-ti dai seama ca nu numai ca esti prost dar mai si scrii porcarii nelegate de articol?
dany, 15 martie 2011
Minoritarilor!Nici un articol despre ziua nationala a majoritatii?
Libertate de opinie, 15 martie 2011
Un articol excelent, un semnal de atenţie tras corespunzător, păcat că numeni nu se sesizează.
picuridinceara, 15 martie 2011
Extraordinar,fantastic,mai Moni este totusi bine ca avem izvoare!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.