ACTUALITATE 8 februarie 2011

Origami – jocul transformat în artă

de Monica Vrânceanu | 672 vizualizări
Mădălina Lazăr din Sfântu Gheorghe, o artistă a plierii hârtiei Păuni multicolori, lebede grațioase, trandafiri delicați, Moși Crăciun veseli, broscuțe amuzante, o multitudine de figurine care de care mai sugestive - realizate prin fascinanta artă origami și o mulțime de desene în alb-negru dramatic - toate acestea au ieșit din mâinile unei tinere din Sfântu Gheorghe, pe nume Mădălina Lazăr, și au fost expuse în Sala mare a Casei cu Arcade. Mădălina Lazăr are 22 de ani, iar în ultimele 11 luni

Mădălina Lazăr din Sfântu Gheorghe, o artistă a plierii hârtiei

Păuni multicolori, lebede grațioase, trandafiri delicați, Moși Crăciun veseli, broscuțe amuzante, o multitudine de figurine care de care mai sugestive - realizate prin fascinanta artă origami și o mulțime de desene în alb-negru dramatic - toate acestea au ieșit din mâinile unei tinere din Sfântu Gheorghe, pe nume Mădălina Lazăr, și au fost expuse în Sala mare a Casei cu Arcade. Mădălina Lazăr are 22 de ani, iar în ultimele 11 luni a devenit o adevărată maestră a plierii hârtiei. Aflată la început de drum, Mădălina are deja o colecție impresionantă de figurine origami, dar și de desene în tuș, realizând cu acestea o expoziție la Casa cu Arcade, în colaborare cu Fundația Mihai Viteazul și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Fire timidă și mai retrasă, Mădălina și-a primit cu emoție primii oaspeți, îngrijindu-se să răspundă întrebărilor tuturor și să le explice curioșilor despre această fascinantă artă a culturii japoneze. Încă plină de emoția primei expuneri în public a lucrărilor sale, Mădălina și-a făcut vreme să răspundă și câtorva întrebări ale Observatorului de Covasna.

Mădălina, cum a început pasiunea aceasta pentru origami, are rădăcini din copilărie sau a venit așa, brusc?

Pasiunea pentru origami a venit în urmă cu aproape un an, când am văzut la televizor un reportaj despre un băiețel de 12 ani care realiza diverse figurine, adevărate minuni. Mi s-a părut pur și simplu fascinant și mi-am spus că și eu pot face așa ceva, iar odată ce m-am apucat totul a mers firesc. Din păcate, în România nu prea ai unde să afli despre origami, cărți în acest sens nu prea sunt, așa că primul pas a fost să caut pe Internet. Am citit foarte mult despre arta origami, am vizionat filmulețe de confecționare, am cercetat, iar în câteva zile de la momentul în care mi-am pus problema realizării unei figurine, am și realizat-o, dorindu-mi să fac tot mai multe. Pe parcursul modelării hârtiei, treptat, am început să fac modele tot mai grele... și așa am ajuns să fac tot felul de figuri, obiecte, păsări.

De unde ți-ai luat modelele, sunt persoane cu aceeași pasiune cu care colaborezi?

În România nu prea se găsesc cărți de modele, mai găsesc unele pe Internet, dar multe sunt mai grele. În afara țării există modele mai complicate, realizate de diverse persoane... Am văzut, sigur, și în țară la noi, dar cei care se ocupă cu origami sunt din județe îndepărtate - Cluj, București, Constanța, Timișoara. În ceea ce privește modelele, eu încerc mereu să le adaug detalii care să le facă speciale, așa că mai pun câte o mărgea, mai pictez cu ojă sau acuarela câte o petală de trandafir, astfel încât să subliniez câte o particularitate. Mai vorbesc cu diverse persoane pe Internet - este un domn din Washington, în vârstă de 47 de ani, care face modele superbe de dragoni, precum și cu o domnișoară din Vietnam și un alt domn din Egipt - mai schimbăm idei, mai văd cum anume fac ei, e interesant. Dar în România, practic, obții foarte greu informații despre origami - adică informații mai concrete, modele și așa mai departe.

Cât lucrezi la realizarea unei piese?

Am 40-45 de lucrări, dar nu am calculat niciodată cam cât durează exact realizarea uneia singure. Există un procedeu clar, de la tăierea hârtiei la realizarea pieselor (pentru că aceasta este esența origamiului tridimensional) și montarea acestora. Uneori pot face mai multe piese, în timp ce mă uit la televizor, punându-le în punguțe și abia în zilele următoare montându-le și apoi dându-le formă. Acum depinde, că poate fi o figurină mai simplă sau una mai complicată, realizarea uneia poate dura câteva ore, iar a alteia zile întregi chiar, în funcție de cât de complicate sunt.

De ce anume este nevoie în realizarea figurinelor de origami?

E nevoie de hârtie, de multă hârtie - și am o problemă în sensul acesta, că nu prea găsesc toate culorile de care aș avea nevoie, iar eu îmi doresc că arate cât mai colorate, cât mai vesele, deoarece dau o stare de bună-dispoziție, de veselie și bucurie. Și este nevoie de răbdare și desigur de o fascinație pentru acest gen de îndeletnicire. Dar ceea ce am observat eu este că mă calmează, îmi dă o stare de relaxare, de liniște, mă ajută foarte mult, e ca un fel de terapie.

Ai dăruit din lucrările tale, ai vândut din ele?

Sigur că am făcut și câteva daruri, mai ales pe criza asta, e foarte bine dacă poți dărui ceva manual... Am avut și experiențe de vânzare, sunt oameni care apreciază aceste figurine, însă mereu trebuie să fiu atentă, pentru că am observat că nu-mi ies identice, în sensul că mereu una are douî-trei piese mai mult sau mai puțin și nu vreau să rămân fără vreun model. Pot însă realiza diverse piese, mă pot înțelege cu cei care caută ceva anume și le pot oferi modelele pe care le vor, nu este nicio problemă.

Îți dorești să te ocupi în continuare de această artă a origamiului sau simți că ai vrea să treci la altceva?

Nu simt nevoia de trecere la altceva, dimpotrivă, vreau să mă perfecționez și mai mult, mi-aș dori să pot paticipa la concursuri, să văd diverse modele, să interacționz cu cât mai multe persoane pasionate de asta. Voi continua oricum, chiar dacă o voi face numai pentru mine, dar sigur că îmi doresc să ajung și în punctul în care să vând.

Care este povestea desenelor în tuș pe care le-ai expus alături de origami?

Am urmat un liceu cu profil desen tehnic. Nu prea avea însă legătură ceea ce făceam acolo cu desenele pe care le fac eu acum, pentru că era vorba despre schițe, desen linear, construcții. De fapt, ca să fiu sinceră, a fost un liceu la care am ajuns mai mult din greșeală, iar pasiunea pentru desen a început în urmă cu vreo doi ani și jumătate. Dar mi-a plăcut foarte mult apoi ideea de desen în tuș, mi se pare că dă forță creației și nu am vrut să renunț la tuș. Cred că prin desen și prin origami îmi găsesc o liniște interioară, de felul meu având de fapt pasiuni din acestea mai liniștite, comparativ cu alți tineri de vârsta mea.

Lucrările Mădălinei Lazăr vor putea fi vizionate zilnic, la Casa cu Arcade până în data de 18 februarie; ele pot fi vizionate și pe Internet, la adresa www.origamiromania.forumgratuit.ro, Galerii personale: Estrella. Tânăra artistă se va implica și în prezentarea unor tehnici de introducere în arta origami, în acest sens existând deja programate mai multe grupuri de elevi care vor ajunge, zilele acestea, la expoziție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.