Jandarmeria Covasna a avut în 2021 de peste 4 ori mai multe intervenții de alungare a animalelor sălbatice decât în 2020
Un raport al Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, prezentat marți în Colegiul Prefectural, arată că în 2021 jandarmii au avut peste 300 de intervenții de alungare a animalelor sălbatice din localități, de peste patru ori mai multe decât în 2020.
„O creștere a misiunilor am avut-o pe linia intervențiilor pentru înlăturarea pericolelor create de animalele sălbatice. În anul 2021 am avut 317 intervenții, față de 71 în anul 2020. (...) Nu pot să dau o explicație, datele se prezintă cum le-am arătat. Noi trebuie să răspundem apelurilor prin care populația ne solicită sprijin în astfel de situații. Acum, dacă a crescut numărul de animale sălbatice nu putem ști, nu le inventariem noi. Așa se prezintă situația în fapt”, a spus inspectorul șef al IJJ Covasna, colonelul Adrian Nichifor.
Majoritatea intervențiilor au pornit de la solicitări prin 112.
Comandantul IJJ Covasna a spus și că în prezent jandarmii au echipamente care să îi ajute la îndeplinirea acestor misiuni.
„Colegii mei de adaptează la fața locului, în funcție de situația apărută: semnale acustice, luminoase, petarde. În ultimă instanță, se poate face uz de armă dacă situația o impune”, a mai spus colonelul Adrian Nichifor.
În 2021, IJJ Covasna a avut în total 5293 misiuni specifice: 583 misiuni de asigurare a ordinii publice, 756 acțiuni de intervenție, 2411 misiuni de menținere a ordinii publice, 8 acțiuni speciale, pentru efectuarea unor acte procedurale, 644 acțiuni în cooperare cu alte instituții, cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional, 640 acțiuni pe linia prevenirii și combaterii răspândirii virusului Sars-Cov2 și 251 acțiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere.
Tot anul trecut, a fost adoptată o ordonanță de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților. Documentele atestă că echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar.