ACTUALITATE 10 februarie 2011

Izolaţi de restul lumii. Furturile opresc comunicarea la Dobârlău

de Monica Vrânceanu | 940 vizualizări
De trei săptămâni comuna nu mai are acces la telefonie fixă și Internet Povestea furturilor de cablu de telefonie pare să nu aibă final la Dobârlău, unde, de trei săptămâni, oamenii și instituțiile nu mai au acces la telefonie fixă și Internet. Ultima oară, hoții au furat în jur de 400 de metri de cablu, astfel că acum nimeni din localitate nu mai poate comunica pe telefonul fix sau pe Internet. Primarul Vasile Maxim spune că oamenii s-au săturat să fie sistematic izolați de lume din cauza

De trei săptămâni comuna nu mai are acces la telefonie fixă și Internet

Povestea furturilor de cablu de telefonie pare să nu aibă final la Dobârlău, unde, de trei săptămâni, oamenii și instituțiile nu mai au acces la telefonie fixă și Internet. Ultima oară, hoții au furat în jur de 400 de metri de cablu, astfel că acum nimeni din localitate nu mai poate comunica pe telefonul fix sau pe Internet.

Primarul Vasile Maxim spune că oamenii s-au săturat să fie sistematic izolați de lume din cauza furturilor de cablu, plus că inclusiv autoritățile locale și instituțiile din comună sunt în aceeași situație, singura salvare fiind telefonul mobil pe care nu toată lumea îl are însă.

Furturile de cablu de telefonie s-au înmulțit considerabil în ultimul an, Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Covasna comunicând periodic detalii despre astfel de cazuri, iar numărul tot mai mare al acestora a fost pus inclusiv pe seama crizei care-i determină pe unii să facă orice pentru a mai obține un ban în plus.

Comuna Dobârlău este însă de departe cea mai afectată de furturi, aceasta situându-se în apropierea imediată a unor comune din județul Brașov, parte din hoți venind de acolo în speranța că nu vor fi prinși. Marile probleme au început  spre finele anului trecut, iar ele continuă și acum, când au culminat cu aproape o lună de când oamenii de aici așteaptă să audă iar ton în telefon.

”Din cauză că nu mai avem telefonie fixă și prin urmare nici fax și nici Internet, avem o comunicare foarte proastă cu instituțiile, trebuie să facem drumuri zilnice la Sfântu Gheorghe, nu putem rezolva nimic de aici. În plus, este o mare problemă în ceea ce-i privește pe oameni, căci nu toți au telefoane mobile, sunt oameni bătrâni obișnuiți cu fixul, este școala, care are nevoie de Internet, o mulțime de lucruri care se leagă și nu pot fi rezolvate”, a explicat primarul Maxim.

Fără semnal GSM

Potrivit acestuia, o situație foarte grea a fost și la Valea Dobârlăului, unde nici măcar nu există acoperire de telefonie mobilă și unde, tot așa, s-a furat cablul de telefonie fixă. Acolo, pentru ca zona să nu rămână complet izolată, Romtelecom a instalat o centrală mică prin care se receptează semnalele fără circuit.

”Cumva a fost rezolvată problema de acolo, însă acum avem bătăi de cap aici, în centrul de comună. Ceea ce nu înțeleg este faptul că, deși situația nu este una nouă și au mai fost prinși din hoți, aceștia nu au fost trimiși în judecată și nici nu li s-a dat mandat de cercetare. Sigur, nu fac eu aprecieri în privința cercetării și instrumentării unor astfel de chestiuni, dar cred că cei care se ocupă cu asta ar trebui să aibă în vedere și faptul că lipsa telefoniei, a unei legături cu restul, poate fi foarte periculoasă, poate avea implicații majore”, a mai spus primarul Maxim, potrivit căruia comuna este tot mai des călcată de hoți. În acest sens, primarul a arătat că hoții - care vin și din localitățile brașovene Teliu și Săcele, nu se limitează doar la furtul de cablu, deoarece în sat au mai existat și furturi din casele oamenilor.

Vasile Maxim spune că, în urma unor discuții cu Romtelecom - sucursala Covasna, s-a convenit ca societatea să rezolve problema cât mai repede cu putință, însă vremea foarte rece din ultima perioadă a împiedicat, din punct de vedere tehnic, intervențiile în acest sens.

Directorul de Comunicare al Romtelecom, Cristina Popescu, a declarat că la Dobârlău societatea de telefonie fixă s-a confruntat cu mai multe acțiuni repetate de furturi de cablu, ceea ce a dus la îngreunarea lucrărilor de restabilire a serviciilor.

Potrivit Cristinei Popescu, situația ar trebui să revină la normal până la finele acestei luni, urmând ca acelor clienți care au fost afectați de nefuncționalitatea telefoniei fixe și a Internetului să li se ramburseze valoarea abonamentului aferent serviciului contractat, corespunzător perioadei de nefuncţionare și conform contractelor. În acest context, cei de la Serviciul de Comunicare al companiei au arătat că Romtelecom ia în calcul inclusiv varianta de instalare a unor sisteme de conectare diferite față de cele prin cabluri, în zonele precum Dobârlău, unde furturile au devenit deja o obișnuință.

Bodyguarzi pentru Dobârlău

Pentru că nu mai suportă furturile din comună, primarul Vasile Maxim intenționează să organizeze o întâlnire publică la care vor fi invitați toți localnicii, astfel încât să se ajungă la un acord în privința contractării unei firme de pază pentru zonele cu probleme.

”Acesta este adevărul, avem probleme cu furturile și este nevoie de un serviciu de pază în sat, pentru că au fost cazuri în care hoții au intrat și în locuințe”, a spus primarul Maxim, apreciind că Poliția nu poate acoperi necesarul de pază.

Potrivit primarului Vasile Maxim, pentru asigurarea unei paze permanente a localității Dobârlău se va institui o taxă, aceasta urmând a fi suportată pe de-o parte de autoritățile locale și pe de altă parte de către cetățeni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
someone, 21 februarie 2011
in mare parte e adevarat ce se spune....dar ...o intrebare fara raspuns ar fi: de ce "pe acte" sistemul de telefonie figureaza cu linii telefonice subpamantene? PAM PAM...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.