Cine ne mai stinge incendiile?
Nici salariile din sistemul militar nu mai sunt ce-au fost odată, iar semnalul nemulţumirii a apărut deja și la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, de unde în ultima lună și-au dat demisia șase oameni
După reducerea salariilor cu 25%, șase angajați ai ISU Covasna au ales să plece la muncă în străinătate, considerând că nu merită să mai muncească pe noile salarii deoarece nu se mai pot descurca cu acestea.
Potrivit inspectorului-șef al ISU Covasna, colonelul Gyorgy Alfons, printre primii care au plecat de la ISU Covasna se numără tocmai oamenii cei mai buni.
”Un electrician a plecat la muncă în Spania, iar restul, cinci oameni, care erau șoferi pe autospeciale, au plecat care pe unde, fie șoferi pe TIR, fie șoferi în alte țări. Este vorba despre oameni cu pregătire, buni profesioniști, care și-au găsit de lucru în afara țării tocmai pentru că sunt buni”, a explicat Gyorgy Alfons, adăugând că posturile din care se dau acum demisii se blochează automat, ceea ce pune în încurcătură ISU.
Șeful ISU Covasna a apeciat că oamenii nu mai pun atât preț pe un serviciu sigur cât pe câștig, arătând totodată că salariul unui servant - pompier care participă propriu-zis la intervenții - ajunge la 1.400 de lei. Potrivit lui Gyorgy, există pompieri care în perioada inundațiilor din vară au participat și la câte patru intervenții în 48 de ore, neexistând niciun sistem special de recompensare suplimentară în astfel de cazuri.
„În orice țară din lume, aceste munci periculoase sunt plătite cum se cuvine, căci practic pompierii intră în flăcări, salvează vieți. În plus, nu trebuie uitat faptul că există anumite drepturi și libertăți pe care alte profesii le au, dar nu și sistemul nostru: suntem chemați de acasă oricând, trebuie să se știe tot timpul unde ne aflăm, plus că după program nu putem să facem și altceva, ca de exemplu să avem o firmă”, a mai spus Gyorgy Alfons.
Conducerea ISU Covasna a amintit că în această lună se împlinesc patru ani de la primele angajări de subofițeri, după renunțarea la sistemul cu militari în termen. Astfel, ISU Covasna a reușit să formeze o echipă cimentată, învățând pe fiecare meserie, în tot acest timp neexistând nicio intervenție ratată, niciun accident de muncă și nicio pierdere de viață omenească.