ISU Covasna nu găsește sprijin la autorităţile locale
Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna consideră că autoritățile locale din județ ar trebui să se implice mai mult în domeniul situațiilor de urgență, în dotarea cu echipament minim precum și în colaborarea cu ISU.
Potrivit inspectorului-șef al ISU Covasna, col. Gyorgy Alfons, intervențiile ISU la inundațiile din această vară au scos la iveală deficiențe în relațiile cu autoritățile locale, majoritatea așteptând, se pare, ca pompierii să rezolve toate situațiile ivite.
„Reacțiile autorităților locale au fost slabe, dar sunt și autorități locale care au avut reacții bune, care au înțeles că pompierii au un rol bine definit, neașteptând ca noi să intervenim din prima clipă (…). Până la urmă, primul scop al pompierilor este acela al salvării de vieți omenești. ISU merge să sprijine, căci nu se poate ca noi să oprim apele”, a explicat Gyorgy Alfons.
Comandantul ISU a arătat că marea problemă cu care s-au confruntat la inundații se referă la pompele de apă, pompierii având în dotare pompe americane și europene de stingere a incendiilor care folosesc apă foarte curată.
„Primăriile ar trebui să aibă pompe pentru apele uzate. Încercăm acum să facem rost de astfel de pompe și pentru ISU, alături de Consiliul Județean, dar fiecare primărie ar trebui să se doteze măcar cu o astfel de pompă. De exemplu, la Dobârlău există anual inundații, dar în atâta timp nu au fost în stare să cumpere o motopompă a Primăriei”, a arătat șeful ISU, potrivit căruia prețurile unor astfel de pompe sunt cuprinse între 800 și 2.500 de lei, în funcție de capacitatea de evacuare.
În ceea ce privește structurile ISU care ar putea fi create în mai multe puncte ale județului, astfel încât să se micșoreze timpul de intervenție, Gyorgy Alfons spune că intenția există și acum, dar autoritățile locale nu au dat dovadă de deschidere nici în acest sens.
„Nu exsită deschidere din partea primăriilor. Puteau să vină mai multe primării dintr-o zonă, să aleagă un punct în care să înființăm o structură, am putea oferi oameni și utilaje, dar nimeni nu a venit. În concluzie, atunci când nu există probleme nu suntem văzuți, dar își amintesc de noi la greu”, a mai spus Alfons.
Conducerea ISU Covasna a mai arătat că nici acum nu s-a reușit crearea unei structuri la Baraolt, din cauza lipsei unui spațiu pentru stabilizarea unei gărzi care ar micșora timpul intervențiilor de la 50 la 15 minute.