ACTUALITATE 21 martie 2013

IŞJ Covasna: Cazul de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” este singular

de Covasna Media | 802 vizualizări

Agerpres

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna afirmă că situaţia conflictuală la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din staţiunea Covasna, apărută după ce câţiva elevi români au venit la şcoală cu însemne tricolore naţionale, reprezintă un caz singular şi că, de altfel, în nicio şcoală nu au existat manifestări „şoviniste sau antinaţionale”.

Conducerea ISJ Covasna a postat, joi, un comunicat de presă pe site-ul instituţiei, în care menţionează că respinge orice manifestări cu caracter etnic, precizând că una dintre politicile educaţionale cele mai importante este de a promova un mediu educaţional european în care să primeze toleranţa, respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi, promovarea inter şi multiculturalităţii, precum şi respectul faţă de însemnele naţionale ale României. Totodată, se spune că „orice persoană are dreptul de a-şi manifesta convingerile şi prin purtarea unor însemne naţionale”. Conducerea IŞJ Covasna consideră că evenimentele de la liceul din Covasna „nu sunt rezultatul premeditării”, ci „manifestări de moment”.

„În această şcoală, ca de altfel în toate şcolile din judeţul Covasna, nu a existat şi ne place să credem că nu există atitudini şoviniste sau antinaţionale între elevi sau între profesori. Situaţia creată la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” este singulară şi sperăm că în cel mai scurt timp se va reveni la o stare de absolută normalitate”, se arată în comunicat.

IŞJ subliniază că elevii implicaţi în acest incident nu vor fi sancţionaţi şi că va solicita conducerii şcolii să acorde o atenţie deosebită laturii educative a activităţilor, astfel încât să nu se mai creeze situaţii similare.

Trei elevi români de clasa a IX-a de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” au venit la cursuri în 15 martie, când s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu însemne tricolore româneşti, iar una dintre eleve a continuat să poarte o bentiţă tricoloră pe cap şi în zilele următoare, gest perceput drept provocator de către profesori şi unii dintre colegii maghiari. Fetiţa, a cărei poză a fost postată pe Facebook, a primit ameninţări cu moartea, iar Poliţia a demarat cercetări în acest caz.

Elevii români implicaţi în acest caz susţin că profesorii le-au cerut să renunţe la tricolor şi le-au reproşat că „instigă” şi „strică imaginea şcolii”. De asemenea, susţin că au fost huiduiţi şi jigniţi de unii colegi maghiari, precum şi că în decembrie anul trecut mai mulţi elevi de etnie maghiară s-ar fi afişat în public de Ziua Naţională a României cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu steaguri ungureşti.

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat că o echipă a Ministerului Educaţiei va veni vineri în judeţ pentru a investiga acest caz.

Ministerul Educaţiei a dat, joi, publicităţii un comunicat de presă prin care confirmă că va face verificări la liceul din Covasna şi subliniază că „învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.