IPS Ioan Selejan: „Vrem un schimb echitabil în cazul spaţiilor fostei BNR”
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei e deschis la discuţii cu autorităţile locale
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei ar putea fi de acord ca spaţiile fostei Bănci Naţionale a României (BNR) să treacă în administrarea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, dar numai dacă acesta din urmă va plusa la oferta prin care dă la schimb spaţiile sediului ASIROM din blocul ADAS.
Înalt Prea Sfinţia sa (IPS) Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ne-a declarat că proiectul de hotărâre adoptat săptămâna trecută de CL prin care se iniţiau demersurile pentru schimbul dintre Primărie şi Episcopie va merge mai departe către ceva concret doar în momentul în care autorităţile locale vor oferi încă un spaţiu, astfel încât schimbul să devină echitabil.
„Prin respectivul proiect s-a făcut un prim pas, astfel încât să dezamorsăm chestiunea legată de spaţiile BNR, care trebuiau firesc să vină în administrarea Episcopiei. În prezent suntem în tratative şi nu am să ascund faptul că ne convin spaţiile din blocul ADAS, fiind în imediata apropiere a Catedralei Ortodoxe. Trebuie însă reţinut faptul că spaţiile pe care le oferă Primăria Sfântu Gheorghe nu sunt suficiente, căci vorbim de peste 1.000 de mp la BNR contra 300 de mp în blocul ADAS. Prin urmare, ducem tratative şi suntem în discuţii, deoarece Episcopia doreşte să rezolve toată această problemă şi e deschisă la dialog, astfel încât să existe un schimb echitabil. Mai exact, dorim încă o clădire sau spaţii, astfel încât în final să existe un echilibru al schimbului. Repet însă că până nu se va găsi o soluiţie echitabilă, schimbul în sine e îngheţat – tocmai de asta suntem în faza de discuţii”, a explicat IPS Ioan Selejan.
Primăria vrea 1000 de mp contra 300 de mp
Potrivit acestuia, Biserica ar dori ca în noile spaţii să mute o parte din activităţile care în prezent se derulează la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la subsolul Catedralei. Astfel, susţine IPS Ioan, aici ar urma să se desfăşoare doar activităţile cu profil strict bisericesc, urmând ca noile spaţii să fie utilizate în derularea proiectelor şi activităţilor sociale şi culturale ale comunităţii româneşti.
CL a aprobat săptămâna trecută un proiect de hotărâre prin care se iniţiază demersurile de trecere a clădirii BNR din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, autorităţile locale urmând să fie administratorul acesteia.
În proiectul de hotărâre se arată că autorităţile locale ar urma să dea la schimb sediul Asirom din blocul ADAS, în suprafaţă utilă de 281 mp, în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu; asta în vreme ce spaţiile din clădirea BNR au puţin peste 1000 de mp. Clădirea fostei BNR se află în litigiu de mai mulţi ani, fiind subiect de dispută între Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna. Episcopia a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în urmă cu cinci ani, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004. CJ a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil, potrivit CJ.
Fostul sediu al BNR a găzduit mai multe instituţii subordonate CJ, însă a fost evacuat acum mai bine de un an, odată cu decizia ÎCCJ în favoarea Episcopiei. Spaţiile eliberate stau însă în continuare goale ca urmare a nepunerii în posesie.
Potrivit unor surse, pentru a se pune capăt eternei dispute dintre CJ şi Episcopie, s-a decis abordarea problemei la nivel local şi prin autorităţile locale. Aceleaşi surse susţin că un document în acest sens a fost semnat de prefectul Dumitru Marinescu. Contactat telefonic, Dumitru Marinescu nu a dorit să comenteze, arătând că este mult prea devreme pentru a veni cu detalii.