ACTUALITATE 20 iulie 2010

Invitaţii lui Csipero

de Covasna Media | 492 vizualizări
Asociaţia “Viitorul Europei” a fost întemeiată cu scopul de a ajuta copiii din Kecskemet (Ungaria) să se familiarizeze cu copiii din Europa, prin întâlnirile lor. Tema este simplă: invitarea copiilor din ţările de pe continent care urmau să fie găzduiţi în Kecskemét, copiii străini stăteau la familii, iar în anul următor grupurile din străinatate îşi invitau gazdele pentru un schimb de experienţă. Singurul lucru pe care îl cere

Asociaţia “Viitorul Europei” a fost întemeiată cu scopul de a ajuta copiii din Kecskemet (Ungaria) să se familiarizeze cu copiii din Europa, prin întâlnirile lor. Tema este simplă: invitarea copiilor din ţările de pe continent care urmau să fie găzduiţi în Kecskemét, copiii străini stăteau la familii, iar în anul următor grupurile din străinatate îşi invitau gazdele pentru un schimb de experienţă. Singurul lucru pe care îl cere Asociaţia grupurilor din străinătate este să aducă cu ei cadouri, muzică, dansuri şi programe care pot fi înţelese, fără nici un fel de diferenţe lingvistice; până astăzi au fost găzduiţi circa 8000 de copii, din 27 de ţări.

Scopul asociaţiei este de a forma copiii din ziua de azi ca o generaţie tolerantă, fără prejudecăţi şi care să accepte oamenii şi diferenţele dintre aceştia. Csipero, fermecătoarea mascotă a întâlnirilor,a crescut an de an şi este foarte cunoscută şi iubită în toată Europa.

Grupul de dansatori format din beneficiari de la Şcoala Specială Olteni, Centrul de Plasament Olteni şi Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a fost invitat să participe la cea de-a XI-a ediţie a festivalului “ Viitorul Europei - Întâlnirea tinerilor europeni”, festival ce a reunit formaţii din peste 20 de ţări, ei au reprezentat ţara alături de grupurile din Sighetu Marmaţiei, Sibiu, Cluj-Napoca, Pustiana, Cobăteşti şi Gheorgheni.

Toţi tinerii au fost salutaţi de la Bruxelles, de Jerzy Buzek - Preşedintele Parlamentului European, de reprezentanţii Parlamentului Ungar şi de oficialităţile locale. Tinerii noştrii au evoluat pe scena festivalului, la deschiderea oficială, pe 4 iulie cu dansul modern “ Red heart”– dans premiat la Concursul Naţional ”Împreună pentru viitor” de la Constanţa şi cu dansul tradiţional secuiesc premiat la acelaşi concurs, la faza regională.

În Parcul Arboretum au cunoscut flora specifică zonei, dar şi personalităţile istorice ale ţării, iar la Ferma Varga au făcut cunoştinţă cu tradiţiile poporului maghiar. La Aqua Park s-au întrecut în competiţii pe barca Dragon pe care, pentru a o propulsa este nevoie de cooperare deplină, de sincronizare perfectă şi după un start spectaculos, au participat la o luptă interesantă între echipe, în care cu toţii au fost câştigători.

Competiţiile sportive au continuat cu meciurile de şah, de fotbal şi jocurile de volei, având ca adversari echipele din Marea Britanie şi Ungaria; echipa noastră a stability relaţii noi şi a socializat cu mulţi dintre invitaţi.

Pe parcursul derulării proiectului am reînviat legăturile, am aprofundat relaţiile existente, am cunoscut problemele şi preocupările altor tineri şi toate acestea nu se puteau realiza fără sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheoghe, directorilor celor trei instituţii şcolare, profesorilor instructori şi coordonatori ai proiectului. În satul de copiii S.O.S.- Gyermekfalu au fost cazaţi şi au cunoscut viaţa copiilor, activităţile, problemele, preocupările lor, implicându-se permanent într-un joc de mesaje bilingv. Le mulţumim gazdelor noastre, aşteptăm următoarea ediţie a festivalului din 2012 şi vizita lor în 2011.

prof. Elena Sunca şi Hendrik Izabella de la C.N."Mihai Viteazul"

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, 20 iulie 2010
Frumos. Am fost si eu odata intr-o astfel de actiune. Mai greu e insa cu comunicarea. :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.