ACTUALITATE 13 iunie 2011

Investiţie de 100.000 de euro pe pârâul Cormoș

de Monica Vrânceanu | 778 vizualizări
Pârâul Cormoș va fi reabilitat în vederea refacerii fondului de pescuit, ca urmare a unui contract semnat între Asociația Harghita de Sud și Regia Națională a Pădurilor, prin care Asociația a închiriat pârâul pentru 10 ani, obligându-se la curățarea și repopularea acestuia cu păstrăv. Președintele Asociației Harghita de Sud, Sarkany Arpad, a declarat că dorește readucerea pârâului Cormoș la statutul pe care acesta îl avea

Pârâul Cormoș va fi reabilitat în vederea refacerii fondului de pescuit, ca urmare a unui contract semnat între Asociația Harghita de Sud și Regia Națională a Pădurilor, prin care Asociația a închiriat pârâul pentru 10 ani, obligându-se la curățarea și repopularea acestuia cu păstrăv.

Președintele Asociației Harghita de Sud, Sarkany Arpad, a declarat că dorește readucerea pârâului Cormoș la statutul pe care acesta îl avea până acum 20 de ani, când era printre cele mai renumite locuri de pescuit păstrăv de munte din țară. Potrivit lui Sarkany, lipsa de preocupare pentru pârâu a dus la deteriorarea acestuia, astfel încât păstrăvii de munte nu s-au mai înmulțit în mod normal aici.

”Exploatările forestiere și lipsa de oxigenare nu au făcut deloc bine pârâului, iar Asociația, prin încheierea acestui contract cu Regia, va gestiona fondul piscicol, obligându-se la o investiție de aproximativ 100.000 de euro pe parcursul celor zece ani”, a declarat Sarkany Arpad.

Potrivit acestuia, pârâul are nevoie de ample lucrări de curățare, creșterea capacității de oxigenare a apei, precum și de o repopulare cu păstrăv, motiv pentru care au fost deja achiziționați 60.000 de puieți de păstrăv indigen. Lucrările de refacere a pârâului, inclusiv cele de amenajare a potecilor pentru pescarii sportivi, vor începe deja din această săptămână. Pentru viitor, Asociația a încheiat acorduri de colaborare inclusiv cu Jandarmeria, Poliția și Ocoalele silvice, în vederea pazei.

”Dorim să redăm Cormoșului strălucirea de altădată, să-l readucem la acel nivel în care era foarte căutat de către pescari, inclusiv pescari din alte zone ale țării. În același timp, cred că această investiție va fi benefică și turismului din zona Baraolt-Filia, există aici destule pensiuni care vor fi revigorate atunci când pescarii vor începe să vină în zonă pentru pescuit. Deocamdată, pentru că investițiile abia încep, le cerem înțelegere pescarilor, astfel că pescuitul va fi interzis de la izvor până la Vila Margareta, deoarece aceea este zona de înmulțire a păstrăvilor. Este o decizie temporată și nu afectează puternic, deoarece sezonul de pescuit va fi închis curând”, a explicat Sarkany, arătând că în rest se poate pescui până la revărsarea pârâului în Olt, tariful unei zile pentru fiecare pescar fiind de 30 de lei.

Pârâul Cormoș are o lungime de 40 de kilometri, apa sa curge pe o albie cu turbă - ceea ce-i dă o nuanță negricioasă și este unul dintre cele mai renumite pârâuri din țară unde se dezvoltă păstrăvul indigen.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.