Investiție de 1 milion de euro, făcută degeaba la Târgu Secuiesc
Județul Covasna nu are și nici nu va avea prea curând un patinoar acoperit
Cu toate că începe sezonul estival și lumea merge la ștrand sau la mare, sunt persoane care s-ar „ascunde” de soarele torid într-un patinoar. Aceștia, dar și sportivii (în special echipele de hochei) din judeţ sunt nevoiţi să se adapteze situației existente și să se antreneze ori la Miercurea Ciuc, ori la Brașov, ori… să scoată rolele.
Patinoar început
La Târgu Secuiesc a început în urmă cu câțiva ani construirea unui patinoar acoperit. Acesta urma să fie acea oază de care au nevoie sportivii covăsneni, însă investiția de un milion de euro a fost făcută practic degeaba, iar clădirea aflată în construcție este lăsată în paragină. Autoritățile locale nu au ce face, iar sportivii profită de cele câteva luni de iarnă în care funcționează patinoarele în aer liber. La Târgu Secuiesc sunt mai multe echipe de hochei, la fel și la Sfântu Gheorghe, așadar un asemenea amplasament ar fi de folos și este necesar în județ.
Clădirea stă degeaba de ani de zile
Construcția clădirii patinoarului a început în anul 2006, iar după doar câteva luni lucrările au încetat din lipsă de fonduri și de atunci există în orașul breslelor doar o construcție care s-a deteriorat. Primarul Bokor Tibor spune că în această clădire s-a investit suma de 1 milion de euro, bani care riscă să fie irosiți. „Investiția se degradează pe zi ce trece, timpul afectează toată structura de rezistență, motiv pentru care există pericolul ca toată lucrarea să fi fost făcută degeaba” – spune primarul. Lucrarea aparține de Compania Națională de Investiții, care însă nu a anunțat investiții la patinoar pentru următoarea perioadă, iar banii necesari nu sunt puțini, pentru terminarea clădirii fiind nevoie de încă 3 milioane de euro.
Antrenamente adaptate
Antrenorul de hochei Márton Sándor spune că le este greu în condițiile actuale să facă performanță. Acesta spune că practic se antrenează în perioada de iarnă, când temperaturile de afară permit funcționarea patinoarului din aer liber. „Sezonul de hochei începe în toamnă, când nu avem gheață. Facem pregătire fizică, însă acest lucru nu este de ajuns, copiii trebuie să joace, să fie pe gheață, motiv pentru care suntem nevoiți să mergem la patinoarul din Brașov, practic facem naveta de 60 de kilometri” – explică antrenorul.
La Sfântu Gheorghe nu e nici atât
Și la Sfântu Gheorghe ar fi nevoie de un patinoar, măcar unul în aer liber, dar cu dimensiuni mari. Și asta pentru că echipele de hochei din municipiul reședință de județ nu se pot antrena în condiții bune nici măcar iarna. Patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe, deschis în perioada rece, este mic, iar antrenamentele făcute aici ajută și nu prea atunci când copiii ajung pe un patinoar mare. Așa s-a întâmplat și în sezonul competițional trecut – când echipa locală a jucat pe teren mare cu alte echipe, s-a pierdut. „La copiii mici, unde se joacă pe teren redus, nu sunt probleme, și putem juca practic cu oricine și pornim cu șanse egale. La cei mari însă, care joacă pe teren mare, avem un mare dezavantaj. Mărimea terenului şi liniile de marcaj diferă, astfel că nici rezultatele nu sunt cele dorite” – ne-a declarat antrenorul Kernászt Huba.
La fel ca sportivii din Târgu Secuiesc, și cei din Sfântu Gheorghe merg la Brașov, însă acest lucru înseamnă nu numai navetă, ci și un efort financiar considerabil. Kernászt spune că la Sfântu Gheorghe ar fi bun și un patinoar second hand, cumpărat de peste hotare. Acestea, spune el, sunt în stare bună, și ar putea fi montate la Sfântu Gheorghe, iar investiția nu ar fi foarte mare, dar nu sunt bani și nici programele europene nu sunt generoase în materie de sport pentru că dacă se putea, ar fi scris de mult un asemenea proiect.
Deocamdată însă rămân toate așa cum au fost și până acum. Târgu Secuiesc așteaptă să aibă un patinoar acoperit, în timp ce sportivii din Sfântu Gheorghe speră să aibă măcar un patinoar de dimensiuni mari, fie el şi în aer liber.