Investiții la Chilieni și Coșeni
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe pregăteşte investiţii de 6,5 milioane de lei în satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni. CL Sfântu Gheorghe a aprobat aplicarea la Programul de protecţie a resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare cu finanţare externă nerambursabilă. Cele două localităţi sunt racordate la reţeaua de apă potabilă a municipiului, dar o pot folosi numai la cişmelele din curţi, nefiind racordate şi la o reţea de canalizare a apei menajere.
Proiectul prin care se dorește asigurarea unor condiții moderne de acces la apă are o valoare totală de 6,5 milioane de lei, incluzând cheltuielile neeligibile ale acestuia. Hotărârea de accesare a programului fost adoptată şi urmează a se purta discuţii pentru obţinerea şi semnarea contractului de finanţare.
Finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu
În această perioadă, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a deschis o sesiune de depunere de proiecte la Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare. Administratorul Public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, a fost desemnat responsabil de acest proiect, el urmând a menţine relaţia dintre Primărie şi AFM. Valoarea finaţării nerambursabile solicitată de la AFM este de aproape 5 milioane de lei, iar Primăria va participa cu aproape 900.000 de lei, adică 15% din valoarea totală a proiectului, plus valoarea neeligibilă a acestuia. Proiectul trimis spre finaţare nerambursabilă prevede construirea unei reţele complexe de câţiva km de canalizare, iar apa menajeră va fi direcţionată spre staţia de epurare a municipiului deoarece reduce costurile de exploatare. Cosntruirea unei staţii de epurare numai pentru cele două localităţi aparţinătoare ar mări costurile cu aproape 20% în vreme ce staţia din municipiu este deja echipată cu utilaje şi personal adecvat. Avantajul acestui sistem de canalizare este că reduce şi limitează impactul negativ asupra mediului cauzat de evacuaţiile de ape uzate menajere, fiind şi motivul principal pentru care se aplică la această sursă de finanţare.