Între realizări şi neîmpliniri, speranţe de mai bine pentru 2011
Am vorbit cu primarii oraşelor din judeţ despre ce-a însemnat anul 2010 pentru localităţile pe care le gospodăresc, dar şi ce aşteptări au de la Noul An
Anul pe care îl vom încheia în câteva săptămâni a fost pus încă de la început sub spectrul crizei, politicienii şi specialiştii vorbind continuu despre greutăţile economice şi financiare ale acestuia, accentuate de o criză de identitate a statelor europene.
În vreme ce România a fost marcată de nesiguranţă politică şi s-a împrumutat în mai multe tranşe de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), judeţul Covasna s-a axat pe proiectele europene şi mai puţin pe cele guvernamentale. La final de an, liderii administraţiilor locale spun că 2010 se încheie asemănător multora din anii trecuţi, ba chiar binişor dacă se ţine cont de mulţimea fondurilor atrase în actualul context economic şi social.
“Boom investiţional” la Sfântu-Gheorghe
Pentru Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad crede că semnarea în 2009 şi 2010 a mai multor proiecte, în principal europene, garantează pentru 2011 un boom al investiţiilor publice.
“Cred că acest an a fost totuşi unul bun şi îndrăznesc să spun că dacă ţara ar fi mers aşa cum a mers municipiul Sfântu Gheorghe, ar fi fost foarte bine... de aceea cel mai mare regret pe care îl pot exprima este situaţia generală proastă a României. Toate acestea fac să fie foarte greu ca oamenii să aprecieze realizările Primăriei, deoarece există chestiuni dependente de autorităţile locale - oamenii au mai puţini bani, datorii la bănci, îşi fac griji pentru ziua de mâine, deci e mai greu să vadă realizările. Pentru 2011 îmi doresc să depăşim această criză de la nivel naţional şi sper să fim cu toţii mai optimişti, căci asta ne dă energie pentru realizări”, a explicat Antal Arpad, adăugând că printre marile sale regrete personale se numără acela că în 2010 a petrecut prea puţin timp cu familia.
Primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond, a declarat că 2010 nu se poate reduce la o singură realizare, în staţiune fiind derulate mai multe proiecte printre care cel de reabilitare totală a infrastructurii, apă, canalizare, trotuare, drumuri şi echipamente electrice subterane sau reabilitarea drumului din centru spre planul înclinat. Pentru anul viitor, primarul Lorincz Zsigmond îşi doreşte “linişte şi înţelegere în UDMR”.
PCM priveşte înapoi cu mânie… la UDMR
Primarii Partidului Civic Maghiar (PCM) au punctat ca regrete pe 2010 luptele locale cu UDMR, în sensul în care, susţin ei, consilierii din Uniune au pus piedici unor proiecte, totul doar din rivalitate politică.
Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, spune că cele mai importante realizări de aici sunt cele de investiţii în infrastructura stradală şi apreciază totodată că 2010 a fost “ultimul an de linişte” , deoarece anul viitor va preceda anul alegerilor locale.
“Am avut realizări şi în acest an, cu toată criza care a paralizat anumite sectoare... Sunt mândru de reabilitarea unor străzi pe care nu s-a mai lucrat de decenii întregi precum şi de achiziţionarea terenului pentru parcul industrial, care se va întinde pe 17 hectare şi va asigura dezvoltarea economică în Târgu Secuiesc. Pe de altă parte, 2011 sper să fie cu mai puţină bătaie de cap politică, cu mai puţine atacuri din partea UDMR şi cu mai mulţi investitori”, a declarat primarul Racz, subliniind că, în plan personal, pentru 2011 îşi doreşte foarte mult un copil.
La Baraolt, primarul Nagy Istvan susţine că proiectul de colectare selectivă a deşeurilor este de departe cea mai mare realizare, el având o valoare de 150.000 de euro. Alături de acest proiect, Nagy Istvan a enumerat finalizarea a 28 de locuinţe ANL precum şi realizarea Casei de Cultură de la Micloşoara - exclusiv din fonduri locale.
“Nu am regrete pentru acest an, dar am nereuşite şi acestea provin din politic, pentru că prin fel de fel de măgării ale celor din UDMR se manipulează oamenii, se întârzie proiecte şi se ajunge la plecarea oamenilor de valoare din această zonă. Pentru 2011 îmi doresc mai multă înţelepciune pentru noi toţi, mai multă toleranţă şi mai puţină agresivitate, astfel încât toată lumea să înveţe să asculte părerile celorlalţi şi să decidem în folosul comunităţii”, a explicat Nagy Istvan.
Primarul de Baraolt a subliniat că are o vechime de mai mulţi ani în administraţie şi că tot ceea ce face se bazează pe un crez în faptul că lucrurile pot fi schimbate în bine şi nu pe alte foloase - drept dovadă şi faptul că încă locuieşte în chirie.
“Cunosc oamenii din această zonă, vreau schimbări în bine. Viaţa ne sileşte să ne uităm la un moment dat în oglindă şi e important ceea ce vedem acolo - de asta cred că avem nevoie să scăpăm de prejudecăţi, să nu ne bazăm pe mituri şi să începem să construim”, a mai spus Nagy Istvan.
Regrete multe la Întorsura Buzăului
Reabilitarea totală a Pieţei Agroalimentare din Întorsura Buzăului este considerată de către primarul Leca Băncilă ca fiind cea mai mare realizare a anului 2010, iar acesteia i se adaugă finalizarea Sălii de sport a oraşului.
“Închei acest an cu multe regrete, pentru că am fost blocat de politic în câteva proiecte, dovadă că politica este mai eficientă decât interesele comunităţii. Dacă voi fi însă sănătos, prevăd că 2011 va fi totuşi un an plin de realizări”, a declarat Leca Băncilă, primarul definind 2010 ca fiind “un an greu, tulbure pe toate direcţile şi cu realizări puţine la nivel personal şi colectiv”.
Încredere în 2011
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, susţine că anul acesta a fost întocmai cum s-a aşteptat - precar din punct de vedere economic şi financiar, acesta fiind motivul pentru care autorităţile judeţene şi cele locale s-au axat pe proiecte europene. Potrivit conducerii CJ, alegerea s-a dovedit una bună, deoarece a dus la accesarea şi realizarea a peste o sută de milioane de euro din proiecte europene, realizarea sistemului de colectare selectivă la nivelul mai multor oraşe şi localităţi din judeţ, a reabilitărilor de drumuri şi a proiectului de reabilitare a băilor tradiţionale secuieşti de la Hătuica fiind doar unele dintre reuşitele acestui an.
“Desigur că am şi regrete legate de acest an, sunt planuri care nu au putut fi duse la final iar cel mai mare regret este acela că am fost mai mult departe de copii şi familie, drept pentru care mi-am propus ca în 2011 să fiu mai atent în acest sens. Cred că am sacrificat pe plan personal dar am reuşit, alături de prietenul şi colegul meu Antal Arpad, să “croşetăm” realizări importante pentru municipiul Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna”, a mai spus Tamas Sandor, apreciind că, una peste alta, 2010 a fost un an bun, dar 2011 va fi unul şi mai bun.