ACTUALITATE 4 mai 2011

Intrat în vigoare de luni, Noul Cod al Muncii vânează munca la negru

de Monica Vrânceanu | 415 vizualizări
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna lansează un apel către angajatorii şi angajaţii covăsneni, atrăgând atenţia că prevederile Noului Cod al Muncii au intrat în vigoare din 2 mai, iar unele dintre cele mai drastice se referă la munca la negru. Directorul ITM Covasna, Ordog Lajos, a declarat că legislaţia din domeniul muncii s-a schimbat încă de la începutul acestui an, prin încetarea înregistrărilor în

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna lansează un apel către angajatorii şi angajaţii covăsneni, atrăgând atenţia că prevederile Noului Cod al Muncii au intrat în vigoare din 2 mai, iar unele dintre cele mai drastice se referă la munca la negru.

Directorul ITM Covasna, Ordog Lajos, a declarat că legislaţia din domeniul muncii s-a schimbat încă de la începutul acestui an, prin încetarea înregistrărilor în vechile cărţi de muncă şi trecerea la baza de date electronică Revisal. Schimbările iniţiate în legislaţie au culminat cu modificarea prevederilor Codului Muncii, iar unele dintre măsurile care se impun imediat se referă la combaterea muncii la negru.

“S-a semnat un plan comun de acţiune între ITM, Garda Financiară, Jandarmerie şi Poliţie, urmărindu-se reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Amenzile sunt foarte mari pentru angajatori şi, prin noua legislaţie, sunt pasibili de amenzi şi angajaţii. Astfel, un angajator poate fi amendat între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată la muncă fără forme legale. Dacă însă angajatorul are mai mult de cinci persoane care lucrează fără acte, atunci cazul merge în Codul Penal şi devine mai grav decât plata unor amenzi”, a explicat Ordog Lajos.

În acest context, directorul ITM Covasna a atras atenţia că Noul Cod prevede şi o amendă de 300 de lei pentru angajatul care acceptă să muncească la negru, pe considerentul că acesta putea refuza locul de muncă.

Ordog Lajos a apreciat că, prin Noul Cod al Muncii, se oferă atât de multe posibilităţi angajatorilor - perioada determinată mult mai flexibilă şi Legea zilierilor, încât munca la negru nu este justificabilă.

“Trebuie combătută munca la negru, care poate că în judeţul nostru nu reprezintă o problemă atât de mare dar în alte părţi dăunează foarte puternic economiei. Angajatorii trebuie să înţeleagă că ITM le oferă tot sprijinul în realizarea documentaţiilor, drept pentru care la momentul controalelor se va lucra cu foarte multă exigenţă”, a mai arătat Ordog.

Potrivit acestuia, controalele vizând munca la negru pe noul Cod al Muncii încep chiar de astăzi şi se vor derula succesiv, pe diverse zone ale judeţului. Ultimul control al ITM Covasna în acest sens a avut loc la finele săptămânii trecute, când la o fabrică de panificaţie din Ozun au fost descoperiţi patru muncitori fără forme legale.

Ordog Lajos a apreciat că, dincolo de toate controversele iscate în jurul Noului Cod al Muncii, acesta este de fapt unul benefic în primul rând economiei dar şi angajatorilor şi angajaţilor.

“Este un Cod care într-adevăr le va da mai multă muncă sindicatelor, pentru că nu mai avem un Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional ci pe ramură. Poate că toate controversele au fost legate de faptul că nici nu s-au citit atent toate modificările. Cred că prin noul Cod sunt tratate la fel toate categoriile profesionale, şi inclusiv flexibilizarea angajărilor pe durată determinată este benefică - ne va ajuta să gândim european, adică în proiecte. Iar proiectele durează 2-3 ani, după care se încheie şi trebuie să mergem mai departe - ceea ce ne poate ţine veşnic în priză, veşnic la curent cu ce e în jur, iar acesta nu poate fi nicidecum un lucru rău”, a mai spus Ordog Lajos.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.