Într-o întâlnire la Arcuş, UDMR-iştii „s-au încurajat“ între ei
Grupurile parlamentare ale UDMR și vicepremierul Marko Bela s-au reunit ieri, la Centrul de Studii Europene de la Arcuș, pentru a discuta despre noua sesiune parlamentară precum și despre problemele actuale ale Guvernului.
La Arcuș s-au aflat parlamentari ai UDMR, lideri din conducerea acesteia precum și cei trei miniștri pe care Uniunea îi are în actuala Coaliţie: ministrul Mediului - Borbely Laszlo, ministrul Culturii – Kelemen Hunor și ministrul Sănătăţii - Cseke Attila.
Şi-au stabilit priorităţile
Potrivit vicepremierului Marko Bela, reprezentanţii UDMR au realizat și un scurt bilanţ al ultimelor măsuri luate de coaliţia de Guvernare, concluzia fiind aceea că deși ultima perioadă a fost una grea și a impus o serie de măsuri nepopulare, s-au realizat și reforme notabile, precum cea a descentralizării din Sănătate, care a trecut spitalele la autorităţile judeţene și locale.
"Aţi văzut şi în ultimele zile, au existat discuţii legate de drepturile de autor, cine, unde trebuie să se prezinte, ce fel de formulare trebuie să completeze şi am fost nevoiţi să constatăm din nou că avem o junglă a birocraţiei, de care nu e nevoie. Birocraţia trebuie simplificată, trebuie anulată, la urma urmei, şi trebuie să apropiem statul, administraţia de cetăţean", a spus vicepremierul Marko, referindu-se și la plata contribuţiilor separate impuse pe contractele de drepturi de autor și activităţi independente.
Marko laudă miniştrii UDMR
Liderul UDMR, Marko Bela, a vorbit și despre actuala situaţie a Guvernului și discuţiile despre remaniere, referindu-se totodată și la activitatea miniștrilor.
„Eu sunt mulţumit de activitatea miniștrilor UDMR. Consider că ministrul Borbely Laszlo a dovedit că este un ministru priceput, plus că și colegii din PDL au fost de acord că dumnealui e un ministru bun. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a confruntat cu o situaţie grea care a pus în pericol instituţiile de cultură și a reușit să le salveze pe cele de interes naţional, în vreme ce ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a fost atacat pe nedrept, sănătatea și tragediile fiind puncte sensibile. Dar trebuie recunoscut că Cseke Attila a făcut treabă, căci fără el descentralizarea din Sănătate nu era”, a declarat Marko Bela, apreciind că activitatea restului miniștrilor trebuie analizată de către PDL.
În ceea ce privește remanierea sau restructurarea guvernamentală, Marko Bela a declarat că menţinerea aceleiași echipe nu ar duce la ”prăbușirea lumii”.
Acesta a mai precizat că UDMR nu va recurge la punerea unor condiţii speciale pentru a nu părăsi Coaliţia UDMR - PDL, atrăgând atenţia că actualul Guvern a fost pus, în aceste luni de criză, în foarte multe situaţii dificile.